Hozzávalók:
- 2 dl kristálycukor
- 3 tojás
- 3 dl sűrű görög joghurt
- fél dl olaj
- 3 dl liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 25 dkg meggy (cseresznyebefőttet használtam hozzá)
- fél dl cukrozatlan kakaópor
A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd beledolgozzuk a joghurtot és az olajat.
Itt egy picit megtorpantam, ugyanis az eredeti receptben a hozzávalók között 4 dl joghurt szerepel, a leírásban pedig az, hogy a 2 dl joghurtot beledolgozzuk. Gondoltam, én maradok az arany középútnál, és 3 dl joghurtot adok hozzá. Jól tettem.
A sütőporral elkeverjük a lisztet és a kakaóport. Apránként hozzákeverjük a joghurtos keverékbe, jó alaposan beledolgozzuk.
Kivajazott, kilisztezett sütőformába öntjük, tetejét megszórjuk a kimagozott meggyel/cseresznyével és 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Bereznay Tamás szerint a legfinomabb hozzá mézzel elkevert joghurt. Nekem tökéletesen megfelelt a Danone mézes görög joghurt. :)
Nagyon finom, könnyű tésztájú süteményt kaptam. Azon gondolkodtam, hogy legközelebb tortalaalapnak is ezt fogom használni, természetesen gyümölcs nélkül. Elfogyott az utolsó morzsáig.
Érdekességképpen bemásolom, amit a joghurtról olvastam a Nők Lapjában:
"Minden joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B2 vitaminforrás. Ezeken kívül sok vitamint és többfajta ásványi sót is rejt, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Azok a savanyú tejtermékek, melyekben élő joghurtkultúra is található, még inkább támogatják egészségünket. Így a legújabb kutatások szerint a joghurtfogyasztás csökkenti egyes betegségek (például a vastagbéldaganat) kialakulásának kockázatát, megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól, és egyensúlyban tartja a bélflórát. Emellett erősíti az immunrendszerünket és csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Hazánkban a lakosság körülbelül 1,5 százaléka nehezen emészti meg a tejcukrot, ezért nem fogyaszthat tejet. Joghurtot azonban igen. A rendszeres joghurtfogyasztás csökkenti a laktóz-intolerancia mértékét. További előnye, hogy felgyorsítja a zsíranyagcserét és megszabadítja a testet a zsírpárnáktól -, ezért fogyókúrákban rendszeresen szerepel."
Gondolom, a fentiek leginkább a házi készítésű joghurtra vonatkoznak, nem a "gyárira". Viszont én, aki nem vagyok egy nagy joghurtfogyasztó, megállapítottam, hogy a Danone joghurtjai legalább finomak és szívesebben eszem mint bármelyiket, ha már házi joghurtom nincs.
3 megjegyzés:
"Szeretem" az ilyen recepteket, de örülök, hogy a hiba nem tántorított el a süti megsütésétől, mint ahogy engem szokott. Nagyon jól néz ki, és köszi az információkat is. Örömmel olvastam, mert bár én se szeretem a joghurtot, mostanában mindig van otthon házi, és feldolgozva, ízesítve (eprezve), édesítve én is meg tudom enni.
Nagyon szépséges lett
ez kb. az egyik kedvenc kevert tésztám (1 pohár joghurt, 1 pohár cukor, 2 pohár liszt, 2 tojás, fél pohár olaj), mi is nagyon szeretjük, elronthatatlan és nagyon finom, talán meggyel és/vagy cseresznyével a legfinomabb:). az olajat már lecseréltem vajra és tejszínre, nekem úgy még jobban ízlik. általában kuglófot sütök belőle.
nagyon szép lett a tiéd is, jól áll neki a sok cseresznye:)
Megjegyzés küldése