2010. december 29., szerda

Csípős sült cukkíni


Nálunk a családi ebédeknél mostanában már mindig szükséges egy vega vonal is, mivel a fiatalok, ha úgy tartja kedvük, nem esznek húst. Erre felkészülve néztem ki a csípős sült cukkíni receptjét a Mediterrán kalandozások-ból. Előző nap összeállítottam, aznap sütöttem. Kicsit sok levet engedett, amit a nem szezonális összetevőknek tulajdonítok, ezért ma újból betoltam a sütőbe, hogy jobban hasonlítson az elképzelésemhez (fénykép nem volt róla a könyvben). Aztán valahogy csak egyetlen használható fotót sikerült készítenem erről az ételről. Úgy tűnik, semmiképpen nem akart felkerülni a blogba...

Hozzávalók:

- 700 g zsenge cukkíni
- 500 g apró szemű paradicsom (vagy koktélparadicsom)
- 1 fej fehér hagyma (vagy 1 szál póréhagyma)
- 2 evőkanál fekete olajbogyó (nem mertem beletenni)
- 2 erős zöldpaprika (egy felet tettem bele, de sajnos pont azt a felét, ami nem volt csípős, utósütésnél viszont rákarikáztam a maradékot is, na az már jó volt!)
- 1/2 csomag friss oregano (vagy egy evőkanál szárított)
- só
- 8 evőkanál olívaolaj

A cukkíniket megmostam, meghámoztam, hosszában felszeleteltem. A paradicsomokat felül keresztben bevágtam, forró vízzel nyakonöntöttem, kicsit hagytam benne állni, majd a héjukat lehúztam. Felaprítottam egészen, a recept szerint villával kéne összetörni, ezt nem vállaltam. Az aprított paradicsomhoz kevertem a szintén felaprított póréhagymát és a felkarikázott erős paprikát, valamint a sót és az oreganót. (Egyébként már itt is sok levet öntöttem le a paradicsomról, mert sok levet engedett, amíg állt és várta a többi hozzávalót.)

Egy szép tűzálló tál aljára cukkíniszeleteket tettem, megkentem a paradicsomos keverékkel, ezt befedtem cukkíniszeletekkel, majd megint egy réteg paradicsom és egy réteg cukkíni jött. Minden réteget enyhén megsóztam, illetve kevés olívaolajat csurgattam rá. Egy kicsi olajat a tetejére is csöpögtettem és a kezemmel szépen szétkentem, hogy minden cukkíniszeletre jusson.

A tálat fóliával lefedve a 200 fokos sütőbe toltam, és 15 percig így sütöttem. Ekkor levettem a fóliát, láttam, hogy rengeteg a lé alatta, ezért még 30 percig fólia nélkül sütöttem. Nem akartam péppé főzni, ezért 30-40 perc elteltével kicsi reszelt goudát és parmezánt (egy másik kajából megmaradó keveréket) szórtam a tetejére, ezzel még egy kis időre visszatoltam a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt az ételre.

Sokkal többet vártam tőle, de Ercsi azt mondta, neki ízlett. Erről jut eszembe, hogy elfelejtette pontozni a vendéglátást! :-)

6 megjegyzés:

csincsilla írta...

lehet, hogy kevesellte a fogások számát, nem? csak nem mert szólni:)

mazsolla írta...

nekem is nagyon ízlet!!!! >:(

Andi írta...

Csincsilla, lehet! ez még nem jutott eszembe! de miért nem nyilatkozik?

Mazsi, téééényleg? azt hittem nem is találkoztál vele a forgatagban, mert nem volt róla fotó >:-(

mazsolla írta...

pedig de, a te tányérodról loptam többször is, hát nem emlékszel? még mondtam is h pizzás íze van az oregánótól!

Andi írta...

demosmáremlékszem. csak annyira el voltam foglalva a forgatagban, hogy nem tudtam minden részletet megjegyezni. Még jó, hogy te fotóztál, mert azt se tudtam volna!

mszolla írta...

*gig*