2010. december 27., hétfő

A legjobb kakaós brownie, most kandírozott narancshéjjal


Ez volt a legjobb karácsonyi süti nálunk. Magasan. A receptet én vadásztam, de Rebeka sütötte meg. Brutálisan csokis és brutálisan finom. Tíz perc alatt összedobható. Itt találod az eredetit (nagyon szeretem ezt a blogot - írtam már?-, isteni sütik vannak).

Hozzávalók:
- 10 evőkanál (140 gramm) vaj
- 1 és 1/4 csésze cukor
- némi vanília (kivonat vagy vaníliás cukor), elhagyható
- 3/4 csésze + 2 evőkanál (80 gramm) cukrozatlan kakaópor
- 1/4 teáskanál só
- 2 nagy tojás
- 1/2 csésze (70 gramm) finomliszt
- 2/3 csésze (74 gramm) dió vagy pekándió (opcionális)
- 1/2 csésze házi kandírozott narancshéj, összeaprítva (opcionális)


Bekapcsoljuk a sütőt 160 fokra. Egy 20*20 cm-es szögletes sütőedényt kibélelünk sütőpapírral, úgy, hogy a két oldalán túlnyúljon rajta (ezzel fogjuk majd kiemelni a tepsiből a kész süteményt).
Gőz felett egy kisebb lábasban olvasszuk össze a vajat, a cukrot és a sót. Tegyük bele a kakaóport is, és kevergetve addig melegítsük, amíg az ujjunkkal már nagyon forrónak érezzük. Vegyük le a tűzről, és várjuk egy kicsit, hogy némileg kihűljön (de még legyen meleg!).
Keverjük bele a vaníliát. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, jó alaposan keverjük el. Utána mehet a liszt, meg a dió (márha teszünk bele, Rebeka nem tett). Öntsük bele a kipapírozott tepsibe.
Kb. 20-25 percig kell sütni. Tűpróba! Mint mindent browniet, inkább rövidebb ideig süssük, ha már késznek látszik, vegyük ki, és alaposan vizsgáljuk meg, a beleszúrt pálcikára még itt-ott ragadhat egy kis tészta, akkor jó. Semmi esetre se szárítsuk ki, inkább együk meg nyersen:)
Tegyük rácsra hűlni. Néhány perc múlva a papírral ki tudjuk emelni, hagyjuk még tovább hűlni.
Ha nagyon csinos dolgot akarunk, akkor még lehet némi csokit ráönteni, de nem muszáj. Vágjuk csinos négyzetekre. Aztán ajándékozzuk el, vagy dugjuk el alaposan, mert nagyon, nagyon eteti magát. Vaníliafagyival, némi eperrel remek ünnepi desszert is lehet belőle.

8 megjegyzés:

Andi írta...

Gyönyörű lett! Az eredeti is gyönyörű!

Nem tett bele lisztet? Nagyon bátor!

Ki fogom próbálni, mert van még kandírozott narancshéjam. Rebekának gratula, nagyon ügyes, már férjhez mehet, bár ha rám hallgat...

Beastie írta...

Iszonyú! Csábító! Gyilkos! Megvettem! Tegnap sütöttem citromos-gyömbérest, az se lett rossz!

Bianka írta...

Hű ez brutál mód jól néz ki

csincsilla írta...

van benne liszt, legalábbis remélem, nem hagytam ki.

Bea írta...

Brownie!!! Ide vele, az egyik kedvencünk. Igaz, hogy most tonnányi süti áll itthon, de Imi finoman figyelmeztetett, hogy úúúgy megenné a brownie-t amikor minden más elfogyott.
Gyönyörű!

Andi írta...

Ja, mer' a diót hagyta ki, és nem a lisztet meg a diót...
Már olvasni se tudok! Bocs

Citromhab írta...

Gyönyörű!

tata írta...

remélem nem loptátok a receptet és a fényképet! ;)