2010. december 28., kedd

Fetás padlizsántekercs


Idén a szokásos húsleves helyett inkább előételt készítettem családomnak a karácsonyi ebédhez. Ezt a nagyon finom padlizsántekercs-receptet kicsi Vú-nál találta Bori barátnőm, és már egyszer elkészítettem magamnak, akkor is nagyon ízlett. Nagy előnye, hogy akár előző nap is elkészíthető, ezért választottam egyik előételünknek:

Hozzávalók:

- 2 közepes vagy 1 nagy padlizsán
- 25 dkg feta
- 1 csokor petrezselyem
- 1/2 citrom leve
- só, bors

A padlizsánt megmostam, hosszában vékony, kb. 1 cm-es szeletekre vágtam. Besózva állni hagytam, amíg levet engedett. Papírtörlővel leszárítottam, megborsoztam, és egy teflonserpenyőben kicsi olívaolajon minden szelet mindkét oldalát szép aranybarnára sütöttem. Egy tálban hagytam hűlni, ezalatt villával összetörtem a fetát, hozzákevertem egy csokor felaprított petrezselyemt és egy fél citrom levét. Só nem kell, mert a feta sós.

A kihűlt padlizsánszeletekre tettem egy púpozott kávéskanálnyit a fetás töltelékből, egy csíkban elrendeztem, majd feltekertem. Nagyon finom!

Padlizsánkrém: A padlizsánok végeit, amikből nem lehetett szép szeletet csinálni, gyorsan sóztam-borsoztam, meglocsoltam pár csepp olívaolajjal, ujjammal ezt szépen szétkentem, és betoltam a négy véget a sütőbe. Pár perc (kb. 10-15 perc) alatt finom krémesre sült, ekkor kikapartam a padlizsánhúst a héjából, és az aprítóba tettem. Mellékanalaztam egy kis (1-2 evőkanál) kecskesajtot, fél lilahagymát, és addig járattam a gépet, amíg krémes nem lett az anyag. Isteni finomra sikerült ez is!


A sonkatekercs ötletét a Paprika tévén most non-stop futó karácsonyi Nigella-sorozatokban láttam. Ő pármai sonkát tekercselt kecskesajtkrémmel és fügével (a füge is a tekercsen belül helyezkedett el). Na, nekem sikerült majdnem teljesen folyékony kecskesajtkrémet vennem, ami erre nem alkalmas, a fügét pedig családom haragjától való félelmemben hagytam ki, pármai sonkát meg egész egyszerűen nem kaptam. Ezért az én sonkatekercsem így nézett ki:

Hozzávalók:

- 4-5 szelet spanyol sonka vagy bármilyen hajszálvékony szeletekre vágott finom sonka
- pár evőkanál gorgonzola

Ennyi. :-) Szerintem mindkét tekercs jól helyt tudna állni egy szilveszteri buliban is.

5 megjegyzés:

csincsilla írta...

rohanok padlizsánért meg fetáért. holnap bridzselni viszek egy kisebb hidegtálat, és épp valami csinos, finom és gyors tekercset kerestem:)hústalant:)

Bianka írta...

Nagyon finom

Andi írta...

Na hogy sikerült?

csincsilla írta...

az általad részletesebben ecsetelt okokból bazsalikomos túrókrémmel töltöttem meg. a padlizsán megint irtó büdös volt, amikor sütöttem, szóval ilyenkor mindig megfogadom, hogy soha többé. pedig vaj és olaj keverékén sütöttem, a vaj mindig sokat segít a bűz ellen. és nem volt kedvem megkóstolni, nyilván nem lesz rossz, csak utálok padlizsánt sütni, nyaf.

Andi írta...

Én meg úgy szeretem az illatát amikor sül! Máskor süsd sütőben, hátha jobb lesz a szag!