2008. október 1., szerda

Vadas


Mi a családban csak így hívjuk: a Vadas. Anyám tanulta anyósától és nem hasonlít semmiféle vadasos kajára, főleg nem a vadas marhára, mert sohasem készítjük marhahússal. Rendszerint sertéscombból, lapockából, vagy más nemzsíros sertéshúsból csináljuk. Másik nagy eltérés a megszokottól, hogy sohasem pürésítjük a zöldségeket. Megkóstoltam már üzemi konyhán a vadasmártást, de az egyáltalán nem hasonlít ehhez, sokkal édeskésebb, naná, hogy nem tudom megenni!


Hozzávalók:
  • 4 szelet hús (a fent említettek közül valamelyik)
  • 1 szál fehérrépa
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 1 sűrített paradicsom konzerv
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 kockacukor
  • 2-3 babérlevél
  • só,bors
  • a habaráshoz liszt + tejföl

A 4 szelet húst megmosom, megsózom, megborsozom, majd kevés olivaolajon (vagy libazsíron) megpirítom mindkét oldalát, és még tovább párolom pár percig. Ezalatt megpucolom és felkarikázom a répákat, majd a hússzeletek mellé dobom és együtt párolom/pirítom őket. Amikor ezt megunom, felöntöm egy kis vízzel, beleteszem a sűrített paradicsomot, a mustárt, egy kockacukrot, a fűszereket és lassú tűzön főzöm kábé 45 percig, vagy ameddig a hús egészen omlós nem lesz. Ha elkészült, tejföllel behabarom.

Mivel a fiam nem szereti, vagyis hát nagyon remélem, hogy nem szereti, még sohasem csináltam zsemlegombócot hozzá, pedig az az ő igazi párja (nem Tomáé, hanem a vadasé!). Ehelyett mindig makarónival szoktam tálalni így a finom fűszeres szaftot a makarónin keresztül lehet felszürcsölni, amit Toma pici korában is nagyon élvezett, talán pont ezért volt hajlandó megenni ezt a kaját.



De most nem találtam itthon egyetlen zacskó makarónit sem, úgyhogy ez alkalommal spagettivel tálaltam életemben először, és így is finom volt. És persze sok-sok kenyeret is szoktunk hozzá enni, mert fő a fogyókúra!

22 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sebe!tudom h nem ide tarozik de a szájbiggyesztésem meghozta a hatását!!majd kérd számon Andin, nehogy "elfelejtse" (hajlamos rá...) ;)

Andi írta...

Nem igaz! Neked 16-ot csomagoltam, sebének kettőt!

Névtelen írta...

ne higyj neki! kettőt-kettőt kaptunk fejenként, testvériesen!

Névtelen írta...

ne higyj neki! kettőt-kettőt kaptunk fejenként, testvériesen!

Andi írta...

Mazsi kicsit hazudós!

csincsilla írta...

hurrá! az első étel, amit szinte teljesen egyformán csinálunk! én is ugyanígy csinálom, csak nem teszek bele paradicsompürét, nem habarom, hanem pürésítem, és mivel nagyon ritkán eszünk disznót, alapvetően pulykahúsból készül, persze zsemlegombiból.

Andi írta...

Hát ez fantasztikus! Különben ma te vagy a második, aki mondja, hogy nem tesz bele paradicsompürét. Akkor lehet, hogy a többi vadasmártás azért túl édes nekem? Mert amúgy nem szokás?

Névtelen írta...

Köszi Mazsi, de hosszabb ideig kellett volna "nyüstölni" a nagynénédet. A kettő ölég kevés vót, de azért nem vagyok telhetetlen, nagyon szépen köszönöm, nagyon finom vót (+10 pont).
A vadas csak és kizárólag pulykából, gombóc mentesen az igazi. :):)

Andi írta...

Nnnna, a "szakember" már megint beszólt!

Névtelen írta...

Csatlakozom a paradicsompüré nélküliek társaságához. Jóanyám gyakran készítette ezt az ételt és SOHA nem tett bele paradicsompürét!!! Viszont nem pürésítette a zöldségeket hanem habart mi te Andi és úgy emlékszem sertésből készítette ő is. (Ahogy öregMatuséknál látta) Ezért nevezte hamis vadasnak... Kata kuktában készíti, igy fantasztikusan összeérnek az ízek és pillanatok alatt megvan. A zsemlegombóc meg egyenesen isteni hozzá... Szlovákoknál kostóltam, vmi speckó gombócot tudnak gyártani.. (gőzgombóc??) Jó lenne megtanulni kicsit változatosabbá tenné a köret-kínálatot...

Andi írta...

Knédliről beszélsz szerintem.
Anyuci nem tette bele paradicsomot? Mindjárt felhívom anyámat!!! Mert szerintem meg EZ a Matus-specialitás vadas!

Andi írta...

Tata szólj hozzá! Kell bele paradicsompüré????

Névtelen írta...

gyakorlat teszi a mestert, legközelebb már bizti többet sikerül kicsikarni! addigis te is gyakorold a szájbiggyesztést, hátha egyszer neked is sikerül :)

Névtelen írta...

hozzászólok. kell bele föltétlen. egyszer csináljátok meg vele, és meglátjátok a különbséget! andi tudja jól! khm..

Andi írta...

Na végre valaki megszólalt, aki ért hozzá! Köszi Tata!

Névtelen írta...

nincs mit, máskor is! ÷ :)

Névtelen írta...

Igenis hozzáértő vagyok, az evés remekül megy ( má ha hoznak!!).
Mazsikám, gyakorlom :), de még nem jártam sikerrel.

Névtelen írta...

AZ IKREKNEK Bódog Szülinapot kiáltok!!!!

Andi írta...

Köszönjük szépen!

Névtelen írta...

köszi sebe jóvótá ma! :)

Névtelen írta...

csak maaaaaaaaaaaaa ?? :(

Andi írta...

Igen, ma, amikor egyszerre szólalt meg mindkettőnk mobilja, hogy "Hepi bőszdéj túúújúúúú". Na az nagy ötlet vót és köszi! :-)) Még azt is elintézted, hogy pont együtt legyünk, amikor csörgetsz!