2009. február 18., szerda

Aszalt paradicsomos-olajbogyós bagett

Ma váratlanul itthon maradtam több okból, ezeket most nem részletezem, hosszú lenne a felsorolás. Autóm szerelőnél van, gyalogosan kimozdulni pedig nincs kedvem, így tehát kipróbáltam ezt a receptet, mert már régóta várakozik a sorára. A recept Fahéj és Feta blogjáról van, de az írásból kitűnik, hogy ő is máshol találta, hát elnézést, hogy nem vázolom az egész családfát.

A tészta a szokásos kenyértészta:
- 50 dkg liszt
- 2 kk só
- 3 dl meleg víz
- 1/4 élesztő
- 3 ek szárított aprított paradicsom
- 3 ek aprított olajbogyó

Én kicsit kevesebb paradicsomot és olajbogyót használtam, mert holnap ez lesz Toma uzsonnája, és nem szeretném ha reklamálna! :-)

A hozzávalókat összekevertem, jó 20 percig dagasztottam a géppel, majd kiolajozott tálban, folpakkal letakarva 45 percig kelesztettem a radiátoron. A gyönyörűen megkelt tésztát még átgyúrtam és kétfelé vágtam:


A két cipóból két rudat formáztam és a melegedő sütő előtt - egy tiszta konyharuhával letakarva - újabb 30 percig kelesztettem. Amikor megint szépen megkeltek, néhány helyen bevagdostam a rudakat, majd megkentem kicsit felvizezett és sózott tojással. 200 fokon 30 percig sütöttem.


Amit ebből a receptből tanultam, hogy a sütőt először 230 fokra előmelegítettem és egy vízzel teli tepsit tettem az aljába, ami az egész sütés ideje alatt ott maradt. Amikor a tésztákat betoltam a forró sütőbe, azonnal 200 fokra vettem vissza a hőmérsékletet. Az eredmény: nagyon finom puha, mégis ropogós héj. És úgy láttam, a kenyérkék nagyon élvezték a szaunázást! Én pedig azt, hogy ilyen gyönyörűek és finomak lettek!


Esetleg nem lehetne bevezetni a heti egy szabadnapot? Ez lehetne a kenyérsütő napunk! :-)

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

hú ezt a csavarást! el se tudtam képzelni hogy fogod előadni! :)

Névtelen írta...

hú ezt a csavarást! el se tudtam képzelni hogy fogod előadni! :)

Névtelen írta...

csak egyszer írtam csak egyszer írtam...

Andi írta...

szeretem ha valaki mindent kétszer mond el-mindent kétszer mond el... Ugye Mazsi?

Névtelen írta...

gyönyörűűűűűűűű!!!!!

Névtelen írta...

jajj ne, csak most olvastalak el titeket...most sírok:D

Andi írta...

tudtam, hogy érteni fogod!

csincsilla írta...

nagyon szépek!!! remélem, ehető is:) és egyetértek a kenyérsütő nappal. én is már kezdek belefulladni a munka utáni sütögetésbe.

Andi írta...

szerinted kinek kell szólni a kenyérsütő nap ügyében? szólnál neki te? :-) én ugyanis már megtettem a magamét, már megírtam ezt az igényünket, neked már csak továbbítani kéne az illetékeshez...

Névtelen írta...

Andikám! Velem lehet beszélni:) Lehetek én egy hétig Toma? lehet még az étvágyam is visszatérne:)

Marcsi

Andi írta...

Szuper! Akkor megbeszéltük!
Persze, hogy lehetsz egy hétig Toma! Visszahoznám az étvágyadat, sőt még az egyesületembe, az A. A. Egyesületbe is beléptetnélek! :-)
Melyik héten cseréltek??? Te biztos nem vagy olyan válogatós, mint Toma! :-)

Andi írta...

De amíg Toma vagy, nem főzhetsz! :-)

Névtelen írta...

:) hú ha ilyen kenyereket-baguettet kapok.. Toma viszont akkor mehet dolgozni is helyettem:)

Marcsi

Névtelen írta...

:) Kérdezd meg Tomát mikor szeretné:))) a kapron és a vadason kívül majdnem mindent szeretek:)

Andi írta...

Toma azt mondja, bármikor! van az a pénz... :-)