2009. február 20., péntek

Céklás rizottó, barnarizsből


Súlyos alkotói válságba zuhantam, nem nagyon köt le a konyha mostanában:) Főzök persze, de vagy csupa rém egyszerű és elronthatatlan dolgot (pizza, tejbegríz:), zöldségleves, ilyesmik), vagy ehetetlen chilis babot, undormányos kakaós kalácsot, stb., dehát ez van, ha hiányzik az őszinte érdeklődés. Talán majd a tavaszi zöldségek újra formába hoznak:)
Blogszerzőtársam, segítő kezet szándékozván nyújtani, tegnap az asztalomra készített néhány kitépett lapot egy tévéújságból, azt hiszem, a Népszabadság melléklete volt. Na, ebben volt ez a recept, és tényleg csupa olyasmi volt benne, amit szeretek, gondoltam, kipróbálom. Kisebb változtatásokkal követtem az eredeti receptet.

Hozzávalók:
- 1 csésze barnarizs
- 2 fej cékla, apró kockákra vágva
- 4 közepes méretű sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl vörösbor
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors, curry, chili
- 1-2 evőkanálnyi olaj/libazsír

A hagymából, sárgarépából és a fűszerekből (meg az egyik evőkanál olajból) főztem egy nem túl sűrű sárgarépa-krémlevest, ebből lett az alaplé.
A csészényi barnarizst átforrósítottam a másik evőkanál olajon, ráöntöttem a vörösbort, kavargattam, amikor ezt már felszívta a rizs, akkor hozzákevertem a céklát, és kisebb adagonként hozzáadogattam a forró répalevest, gondosan kavargatva, és ezt folytattam, amíg
nagyjából meg nem puhult a rizs. A végén még hozzákevertem a csokornyi apróra vágott petrezselymet.
Lehet ráreszelni sajtot, megszórni ilyen-olyan maggal.
Nem mondom, hogy nagyon rossz lett, de ha külön megeszem az alkotórészeit, sárgarépalevest, sima főtt barnarizst kis főtt vagy sült céklával, jobban ízlett volna. És még ihattam volna hozzá egy pohár vörösbort is:).

9 megjegyzés:

Andi írta...

Hát megcsináltad!?!?!? nagyon ügyes vagy!
Remélem, azért ittál még hozzá egy pohár vörösbort! :-)

Andi írta...

És az előbb már kommenteltem (sikertelenül), hogy istenien néz ki, de most azt is kérdezném a végső konklúzió elolvasása után: jól látom-e, hogy kutya/cicatányérban leledzik a rizottód? :-)
(Booooooooooooocs!)

Névtelen írta...

Milyen kis csinos! kár h nem szeretem a céklát, pedig olyan szép a színe :)

Névtelen írta...

Ne haragudj,Kedves,de a látvány pont olyan rémes,mint amilyen az íze is lehetett.Indulj a kályhától:nézz utána,mi az a rizottórizs,hogy kell belőle rizottót készíteni és ha már megy,akkor kezdj variálni-de semmi esetre sem így!

Névtelen írta...

ha tudna olvasni névtelen, akkor olvashatta volna, hogy egy receptet követett csincsilla, nem a saját fejéből született az ötlet, hogy így főzze ezt a kaját. de valószínűleg nem tud olvasni, meg a saját nevét se tudja. nézzük el neki!

Andi írta...

Jól gondolom kedves bátor NÉVTELEN, hogy nem vagy egy nagy kísérletező?

Névtelen írta...

Ne haragudj,Kedves,de te meg pont olyan bunkó lehetsz mint amilyennek tűnsz!

csincsilla írta...

hű, de frankó! most pont úgy érzem magam, mintha egy picit matus lennék! nagyon jó egy ilyen nagy és befolyásos klánhoz tartozni (egy picikét:))

Andi írta...

Velünk kezd ki, aki veled kötekszik!