2009. február 3., kedd

Fácán, almás hagymaszósszal



Illetve hagymás almaszósszal, ahogy tetszik.
Két fácánt illetékes és szorgalmas kezekkel feldaraboltattam, a csontosabb részekből leves lett, a mellekből és a combokból készült ez a sült.
A húsokat egy napra bepácoltam (felkarikázott hagyma, só, bors, kicsi borecet), ha már nem tudtam tollastul felakasztani őket a hideg kamrában (mert így kellene, azt olvastam). De se toll, se hideg kamra. Másnap egy evőkanálnyi olajon minden oldalukat szép pirosra sütöttem néhány perc alatt (és utána egy fél óra alatt lesúroltam az olajjal beterített gáztűzhelyet, a mosogatót és a csempéket). Kivajaztam egy sütőtálat, belekarikáztam négy darab vöröshagymát, és beletettem még három cikkekre vágott almát meg egy fejnyi, gerezdekre szedett és megpucolt fokhagymát. Só, bors. A tetejére pakoltam a a húsdarabokat, és néhány szelet, tényleg hajszálvékony füstölt szalonnával betakargattam. A hússütő serpenyőbe öntöttem olyan két decinyi száraz fehérbort, felforraltam, felkevergettem az odasült darabkákat, és ezt a levet még óvatosan ráöntöttem a fácános tál tetejére. Alufóliával gondosan letakartam, és mehetett a sütőbe olyan két órácskára, 200 fokra.
Aztán leszedtem a fóliát, kiszedtem a húsdarabokat, és a már amúgy is pépes zöldségeket botmixerrel pürésítettem. Tettem még hozzá egy kis pohár tejfölt, egy mokkáskanálnyi fahéjat meg egy gondolatnyi cukrot. És visszapakoltam a fácánalkatrészeket.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

és milyen lett?

Andi írta...

Majd én megkóstolom, mert kaptam kóstolót! Esetleg beleszimatolhatsz a dobozba!
Múltkor én is így jártam valamivel, hogy még a szivacsomat is ki kellett dobni, mert a tűzhelyről és a falról lesúrolt olajjal úgy megszívta magát. Melyik kaja is volt az? Baromi ideges voltam... Nincs erre valami jó technika???

Andi írta...

Ja igen, a kacsamell! Utánanéztem a blogban :-)
Mi mindenre jó ez a blog, a már rendesen kihagyó memóriát is helyettesíti...

Névtelen írta...

Nagyon jól hangzik, kicsit olyan vadas felhangja van.... biztos finom lehetett... és mi volt a köret??

csincsilla írta...

nem kaptak hozzá, nem volt már rá időm:) én magamnak főztem hozzá egy-két kisebb krumplit, és javasoltam a többieknek, hogy főzzenek hozzá tésztát. de azt hiszem, ez nem történt meg:)

Andi írta...

Na végre megkóstoltam a kóstolómat, tegnap muszáj volt főznöm, hogy legyen ebédem, meg vacsorája Tomának, szóval nálam nem egyszerű dolog potyavacsorát elfogadni...
Nagyon finom volt, tényleg jó ez a fácánhús, a szósz egyáltalán nem vadasos, hanem finom almás. És nem mellesleg a családnak ugyan nem, de nekem jutott két gyönyörű szem főtt krumpli hozzá! Köszi!