2009. június 19., péntek

Barbi ebédje


Barbi a kolléganőm, a munkahelyen mellettem ül, mondhatni padtársam. A minap ezt rendelte ebédre magának és nagyon-nagyon megkívántam, így hát gyorsan elkészítettem itthon ezt az igen gyors és egyszerű kaját. Tulajdonképpen egy üres, de erősen fokhagymás pizzatészta valamilyen friss salátával és egy rafinált salátaöntettel; megint nem a recept, hanem az ötlet kedvéért írok róla. Nem egy nagy ördöngösség, még Amerikában is elő lehet állítani, akár egy kicsike bungallóban is. :-)


A pizzatésztához Stahl török pizzánál leírt receptjét használtam, csak a tésztába kevertem még egy gerezd összenyomott fokhagymát (kettőt kellett volna), sőt a megkelt és megformázott tészta tetejét is megkentem 3 evőkanál víz és egy gerezd összenyomott fokhagyma keverékével (kettő kellett volna!).


Hozzávalók 2 nagytányér méretű pizzához: 30 dkg liszt, fél tasak szárított élesztő, 1 kávéskanál só, bors, 2 deci langyos víz, 1 evőkanál olaj.

A lisztben elkevertem a sót, a borsot és az élesztőt (most frisset használtam) és a reszelt fokhagymát, majd hozzáöntöttem az olajjal elkevert vizet. A géppel jól megdagaszttattam, és amikor a tészta már szép fényes és sima lett, a tálat kiolajoztam, letakartam a bucit egy folpackkal, hogy ne száradjon ki és vártam, amíg a duplájára nem kelt. Ezután kicsit átgyúrtam, kétfelé osztottam és két szép kerek pizzalapot húzogattam belőle. (Ha lenne nyújtódeszkám, biztosan nyújtófával nyújtottam volna, de így inkább húzogattam). Megkentem a fokhagymás vízzel, és hagytam megint kelni a pizzákat. Az elsőt 200 fokon 13 percig, a másodikat 250 fokon 10 percig sütöttem. Isteniek lettek, de nem hasonlítottak tökéletesen Barbi ebédjénél kóstolt pizzához, szóval lehet tovább kísérletezni. Mindenképpen sokkal több fokhagymát javasolok mind a tésztába, mind a tetejére!


A salátához megmostam és felaprítottam egy fej jégsalátát, 4 szép érett paradicsomot, egy paprikát, 4 szál újhagymát és egy fél uborkát. Alaposan összekevertem.

Barbi salátájában még volt keménytojás is, de szerintem ki-ki ízlése és hangulata szerint variálhatja a hozzávalókat.


Az öntethez jól kikevertem két evőkanál szőlőmagolajat két káváskanál mustárral, sóztam, borsoztam és hozzáadtam két pohár kefirt. Persze az öntet is éppen a pillanatnyi hangulat kérdése lehet, bármi belefér! :-) Pár pillanattal a vacsora előtt ezzel az öntettel locsoltam meg a salátát, majd jól elkevertem benne. Nagyon finom volt! (És nagyon egészséges. És nem hízlal. Ésésésés...)

7 megjegyzés:

mazsolla írta...

az a baj, hogy a bungaloban nem mukodik a suto:( de ha mukodne, megcsinalnak!!!

Andi írta...

Peeeerszeeeee! Blablablabla!

mazsolla írta...

duzz

tata írta...

ferenk aszonta isteni volt!!! :)

tata írta...

és barbi már nem a padtársad...

Chef Viki írta...

Ez de jól hangzik! Töménytelen fokhagyma, friss tészta, saláta! Hát mi kell még? :-))

Andi írta...

Van néhány ötletem, Viki! :-)

Télleg aszonta Ferenk? Nem vitatkozom vele! :-)