2009. június 1., hétfő

Narancslikőrös eperlekvár


Az első bejegyzésem a blogba majdnem egy évvel ezelőtt épp az eperlekvár volt, emlékszem, mennyire izgultam amikor megírtam. Nagyon sok időt töltöttem vele, hogy minden tökéletes legyen, újra és újra átolvastam, javítgattam ... és ezt így csinálom mostanában is.

Idén is eljutottunk az eperföldre és sikerült megint rengeteg epret szedni, minden kosarunkat megtöltöttük. Ez nagyon fárasztó munka, főleg, hogy idén a szárazság miatt csak egészen apró epreket találtunk, és a pici szemekből legaláb három és fél órát tartott, míg összeszedtük a napi betevőnket, ami nálunk 29 kiló lett. Ennél jóval többet is fel tudnánk dolgozni, főleg, hogy idén nem 10, hanem csak 6 kiló eperből készítettem lekvárt, mert csak ennyi energiám maradt rá, az eper mégis elfogyott (nálam még van egy kicsi, de csak azért, mert alig voltam itthon, ezért az előre eltervezett finomságokat még nem tudtam elkészíteni belőle).


Az eperszedés után persze járni is alig tudtunk az izomláztól, de végre Csincsillával is kibeszélgettük magunkat. Azért az jót tett a sebességemnek amikor távozott, mert addig egy óra alatt mindössze egy félkilónyi epret sikerült összeszednem, azt is kiborítottam a véletlenül felrúgott kosárból, viszont cserébe - mint említettem - jó sokat és zavartalanul tudtunk dumálni.


A receptet a Mindmegettén találtam, de onnan csak az ötletet vettem, az arányok nálam kicsit másképp alakultak.

Hozzávalók:

- 1-2 kg eper
- 3 narancs kinyomott leve
- egy annyi narancslikőr, ami a képen látszik
- 20-30 dkg cukor
- zselésítő

Nem akarom Csincsillát bosszantani, de meg kell írnom, hogy az eper mosását, csumázását és aprítását Tomával közösen végeztük, igaz, fizettem a segédmunkáért neki. Jut eszembe, jövőre az eperszedést gyerek rabszolgamunkásokkal szeretném megoldani, nekik szerintem kevésbé fárasztó ez a hajolgatás! :-)


Tehát: az epret megmostuk, kicsumáztuk és (most kivételesen) villával összenyomtuk. Feltettem főni egy kevés cukorral, és a frissen facsart narancslével. Egy darabig forraltam, majd beleöntöttem a narancslikőrt, beleszórtam a zselésítőt, és belenyomtam a merülőmixert, hogy eltűnjön a rengeteg eperszem és inkább lekvárszerű legyen a lekvárom. (A zselésítőre azért volt szükség, mert ezt az adag lekvárt éjfél körül kezdtem befőzni, és képtelen lettem volna órákig kavargatni, hogy besűrűsödjön.) Forrón üvegekbe szedtem, és gyorsan beraktam őket az ágyneműtartóba, hogy csak fokozatosan hűljenek ki.


Amikor az elkészült forró lekvárt először kóstoltam, nagyon erőteljes narancsíze volt, ettől egy kicsit megijedtem, mert nem narancslekvárt akartam készíteni, de aztán később ez enyhült és az eperíz visszavette a vezetést! Nagyon finom lett!

25 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Jaj, ez nagyon guszta! :)

Chef Viki írta...

29 kg eper :-o Még elképzelni sem tudok akkora halmot :-)))

Csuda finom lehet a lekvárod!

Andi írta...

Köszi Mazsolino, és köszi Viki! Naggyon sok eper a 29 kg, de mégsem elég! :-) Jövőre lefényképezem a halmot is a kedvedért! :-)

Ági írta...

29 kiló? Az egy toronyra való eper! Engem is foglalkoztatott a gyermekrabszolgamunka eperszedésre :-), de a "rabszolgámat elrabolták - borsófejtésre...:-)! Az se, rossz, ugye?

Bea írta...

Andi, már megint egy fantasztikusan gyönyörű lekvárt sikerült készíteni! Az ízéről sajnos nem tudok nyilatkozni :( ;)

Andi írta...

Ági, szeretném jövő ilyenkor én is kikölcsönözni a gyerekrabszolgádat, kérlek jegyezzetek elő! :-) Egyetértek a borsófejtéssel is!
Bea, értem a célzást!!! :-) és köszí a dicséretet!

Mazsolino írta...

Nahát, azt a 29 kg epret én is szívesen megnézném!

De komolyan Andi! Még a narancsszeletről készült kép is tök jó lett! :)

Mindjárt eszek egy kis eper-banán-alma gyümikoktélt. :)

Ági írta...

Sajnos a gyerekrabszolgámat már most lefoglalták jövő május végére anyósomék, más szabad időpontok még vannak! :-) Cseresnye-, barack-és málnaszedésre még nem jött foglalás, és szüretre sem...:-)

Mazsolino írta...

Ezt nem bünteti a törvény?? :P :))

mazsolla írta...

szegény gyerekek! micsoda sanyarú sors! :D

Andi írta...

Ági, akkor az összes többi időpontot lefoglalom most!
Mazsolino, nagyon aranyos vagy, köszi! A narancsról a világon a legkönnyebb jó képet csinálni :-) Az a gyümikoktél viszont nagyon érdekelne, felkerül majd a blogba?
Mazsikám, te is itt vagy? Végre megjött a gyermekjogvédő is! :-)Kukkants csak be Ágiék blogjába! van ott neked valami meglepetés! :-)

Mazsolino írta...

őőő.... nálam a gyümikoktél jelenleg annyit jelent, hogy miközben tanulok, anyukám összevág nekem egy tányérba epret, banánt és almát. és kapok mellé egy villát is. :) de szívesen lefényképezem a nyálelválasztás megindítása végett. megkérem az én bejegyzés-gyártó tesókámat, tegye fel. :)

mazsolla írta...

Most aztán meglepődtem:) ennek örömére felrakok néhány képet amit a bulin csináltam!(persze nem emberekről:)) szerinted Segebaga megengedi, hogy feltegyem róla azt a kompromittáló képet?

Mazsolino, csak nem te is nagyban tanulsz a vizsgákra?? lélekben veled vagyok!

Bea írta...

Még jó hogy felteszek bármit, én úgyis olyan ritkán alkotok, jól jön a testvéri segítség a bloghoz. :)

Mazsolino írta...

Mazsolla! Így van, éppen a jogi logika rejtelmeit próbálom megérteni kevés sikerrel (UV-m lesz), közben az alkotmányjog gyönyörködtet és az urbanisztikára már nem is jut időm... És ez csak ez a hét. Köszi, hogy velem vagy, majd mondom a kérdést, te meg kikeresed a könyvből a választ! :)

Bea, neked nincs szükséged testvéri segítségre! De a gyümikoktélomhoz már van is receptem! :))

mazsolla írta...

rendben, bennevagyok, de akkor te szerdán majd segíts nekem a statisztikában, utána rögtön pedig makroökonómiában..és ha van kedved akkor holnap az üzleti etikett és protokolnál is elkélne egy kis segítség :D
úristen ennyi undorító dolgot...:D

Hedvig írta...

Szép lekvár, szép üvegben, szép tányérban. Az illatot hozzáképzelem.

Mazsolino írta...

Mazsolla, a holnapon össze kell vesznünk, mert nekem is lesz logikám, de szerdán beülök a padba súgni! Nekem csüt-ön és pénteken kellenél még. :)

mazsolla írta...

najó, a holnapot feláldozom, az nem annyira nehéz, csüt-péntek a tied vagyok, mert akkor már nekem vége-ismétlem-VÉÉÉÉGGGEEEEEEEEEE lesz a vizsgaidőszakomnak:)
addigis hajrá sorstárs!:D

Bea írta...

Köszönöm szépen a kóstolót a szépséges lekvárból! Az ízéről még mindig nem tudok nyilatkozni, mert nem merem felbontani annyira gyönyörű! Kincsként fogom őrizni. :)

Andi írta...

Jaj neeeee!

Mazsolino írta...

Ha mégis megbontanád, szóljál! Mindenképpen bele kell nyalnom! Micsoda mákod (lekvárod) van, hogy kaptál kóstolót! :)

Bea írta...

Majd összeülünk családilag és közösen nyalunk :)

Mazsolino írta...

Már nagyon várom, hogy családilag legyünk, tanulás nélkül, és nyaljunk valami finomat. Tojáskrémet, eperkrémet, lekvárt és egy kis fagyit... :)) Na nem egyszerre!
Már most mondom, hogy nálatok fogok aludni! Amikor majd hívtok. :)

Andi írta...

Mazsolino, bartereztünk Beával! Pörköltöt lekvárért. Nekem jó üzlet volt! :-)