
Hogy visszatérjek a gasztro vonalra, valami egészen hagyományos meggyes sütit szerettem volna, ami még ráadásul gyors is. Viszonylag gyorsan eljutottam a lepényig, több kedvenc szakácskönyvemet is átlapoztam, végül is a Horváth Ilonából vettem a tésztát (a tölteléket már nem, mert biztos finom lehet az a vajas-tojásos-diós-habos meggyes csodatöltelék, de mint mondom, valami teljesen hagyományos ízre vágytam). Nagyon nem szeretem a vastagtésztás lepényeket, ez elég ígéretesnek tűnt, és be is jött, viszonylag nagy tepsiben sütöttem, és szinte rétesszerű lett, vékony, leheletnyit ropogós tészta, sok finom meggy, némi ropogós mandulával. És még szép is lett, mert bár tegnap este melegen és langyosan kicsit omlós volt, hogy finoman fogalmazzak:) (el is hangzott némi kötekedés, hogy mit faxnizok a sütijeimnél villával és tányérral, adjak rögtön tálat és kanalat), mire teljesen kihűlt, egész formás kockákra lehetett vágni (sajnos, addigra szurok sötét lett, és megint vacak fényképet tudtam csak csinál(tat)ni, de nem mertem ma délutánra halasztani a fényképezést, mert féltem, nem lesz mit).
A recept (Horváth Ilonából):
Tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás
- csipet só
Töltelékhez:
- 1 kg kimagozott meggy
- 3 evőkanál cukor (de ez elég édes meggy volt, savanykásabbnál több is kellhet)
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 evőkanál darált mandula
- 4-5 dkg mandulalapka
Tetejére:
- egy tojás sárgája
Szokásos linzertészta összeállítási eljárás:), a lisztet a felkockázott jéghideg vajjal robotgépben összemorzsoltam, utána gyúródeszkára borítottam, beleöntöttem a tojást és a sót, és gyorsan összegyúrtam, elég ragacsos tészta lett. Fél órára betettem a hűtőbe, persze nyugodtan többre is. Utána két kis cipóra szétszedtem, és erősen lisztezett deszkán tepsiméretű téglalapra nyújtottam őket. Az egyikkel kibéleltem egy 25*35 cm-es kivajazott tepsit (nem túl könnyű bánni a tésztával, kicsit ragad, kicsit szakad, de nem baj, mert remekül foltozható). Megszórtam a zsemlemorzsával és a darált mandulával, rápakoltam a kimagozott meggyet, annak a tetejére ment a mandulalapka. Rá a másik kinyújtott téglalap. Villával alaposan megszúrkáltam, megkentem a tojássárgájával, és mehetett is a 200 fokra előmelegített sütőbe, olyan 20-25 perc alatt szép rogogósbarna lett a teteje.
Érdemes megvárni, amíg teljesen kihűl, mert akkor már szépen szeletelhető.
A bónuszképek:
Az én pici cicám a kedvenc helyén. Amikor nem az éjjeli vadászatán van, akkor itt hortyog.


4 megjegyzés:
Nagyon gyönyörű lett a fénykép, és a süti is finomnak néz ki, ha lesz időm a héten, kipróbálom, ugyanis én is kaptam meggyet!
Végre itt vagy, élveztem a beszámolót! A beszológatósoknat meg se kell hallani! :-)
Kicsit josszúra nyúlt a távollét :)! Tündériek a négylábúak!
Hmmm de fincsiiiiiiii...
Andi itt az a hír járja, hogy a világ legjobb brownie-jait te sütőd!!!! Maj átküldhetnéd a recepted!!! Ha csak nem titkos :)
Évi, rákereshetsz a blogban, kettő receptet is fogsz találni! :-) De átküldöm ha adsz egy e-mailcímet!
Megjegyzés küldése