2009. június 15., hétfő

Batyuleves

Szombaton, amíg mi Mazsolinoval robotoltunk, epret aprítottunk, majd ebből lekvárt készítettünk (Andi, hamarosan érkezik az élménybeszámoló), a szüleim nagyit látták vendégül maguknál. Ilyenkor előfordul, hogy nagyi az általa készített ételt viszi magával ebédre. Részben így történt ez most is, az egyik specialitását, a batyulevest főzte. Régen nagyon szerettem, de ma már túl zsírosnak találom a levét. Túl sűrűn nem enném meg, de évente egyszer nem árt meg az alakomnak. :):) Nagyi szintén nem azok közé az emberek közé tartozik, akik pontosan lemérik a hozzávalókat. Mivel ő régen konyhán dolgozott, ezért rutinból dobálja a lábasba az alkotóelemeket. Amikor megkérdeztem, hogyan készül a leves, nem nagyon tudott mértékegységeket mondani.

Hozzávalók (2 személyre):
- 3 fehérrépa
- libazsír
- 1 tojás
- só
- liszt
- vegeta
- sok petrezselyem apróra vágva
- bors

A karikára vágott fehérrépát libazsíron megpároljuk, majd felöntjük vízzel, nagyon kevés vegetával ízesítjük és tovább főzzük.
A lisztből, tojásból, sóból kemény tésztát gyúrunk, ezt nagyon vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük olvasztott libazsírral, megszórjuk őrölt feketeborssal, vegetával, és nagyon sok apróra vágott petrezselyemmel. Feltekerjük, mint a kakaóscsigát és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Amikor a fehérrépa megpuhult, és kezd szétesni a vízben, óvatosan belehelyezzük a tésztacsigákat és lassú tűzön belefőzzük a levesbe.
Ha kell, tovább ízesítjük, tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel megszórhatjuk.

Nem tudom milyen virág látható a képen, fotósom Mazsolino készítette a kertjükben. :)

10 megjegyzés:

Andi írta...

Hú de gyönyörű tányér! Illik a batyuleveshez! :-)

Pont ilyen virágom volt az erkélyen kettő is, de tönkrementek, és most visszavágtam őket és úgy tűnik, ezt nem szeretik... várom, hogy hajtsanak, mert annyira szépek voltak!

csincsilla írta...

érdekes leves, még nem hallottam ilyesmiről, gondolom, lehet kevesebb zsírral is csinálni, esetleg alapléből. de tényleg egy kicsit munkásnak tűnik az elkészítése :)

Andi írta...

És miért visz magával kaját a nagyi? Máshol nem hajlandó enni? Erős a gyanúm, hogy én is ilyen leszek... Jaj-jaj!

Bea írta...

Dehogynem, hajlandó máshol is enni, sőt... Csak gondolta, ez már régen volt és amúgy is csak ő szokta ezt a levest főzni, hát akkor miért ne járuljon hozzá a családi ebédhez? :)

Csincsilla: biztos, hogy alapléből is finom lenne, nekem lehet, hogy még jobban is ízlene!

Andi írta...

Nagyon rendes kis nagyi!

Mazsolino írta...

Én, a destruktív elem: fúúúj... Én kiskorom óta nem szeretem ezt a levest: fehérrépa, libazsír, petrezselyem?? brrrrr.... :)
Bea! Robotolunk most szombaton is? :)

Bea írta...

Tesókám, igazából pénteken akartam robotolni, hogy legyen ideje dunsztban feküdni a dolgoknak, mert ugyebár hétfőn utazunk és addira ki kellene venni az ágyikóból, de ha Andi féle cseresznyebefőttet csinálunk, akkor annak nem kell dunsztban lenni. Ugye, Andi? Erősíts meg légyszíves! Ha így van, akkor Mazsikám, várlak, szombaton!

Andi írta...

Mi folyik itt Gyöngyösön? :-) Nagyüzemi befőzés?

Nem, a cseresznye nem szárazdunsztban melegszik, hanem nedvesben, ami azt jelenti, hogy gyönyöztetni kell 20 percig, majd vagy a vízben hagyni kihűlni, vagy kivenni és mehet a fazékba a következő adag. (Ja és nem a forralóvíznek kell gyöngyözni, hanem az üvegben a cseresznyelének. Na ezt nehéz eltalálni!)

Bea írta...

Bizony nagyüzemi, és ennek főleg te vagy az oka! :) Annyira egyszerűnek tűnik a befőzés azok alapján, ahogy leírod!

Andi írta...

Booooocs! :-) De hát tényleg annyira egyyszerű, nem? Várom már a beszámolót!