2009. november 13., péntek

Csokis keksz

Valamelyik blogon olvastam (sajnos, nem emlékszem kinél – közben Lúdanyó megsúgta, hogy Moha talált rá) a Békás Kft.-ről. Hogy ott minden van, egészen jó áron. És ráadásul nekem nagyon közel is van (Békásmegyeren). Meg jön a karácsony, fel kell tölteni a csoki- és marcipánkészleteket. Ma korán reggel sikerült eljussak, végre, és tényleg fantasztikus a hely. A fél boltot haza tudtam volna hozni:) Barátságos árak, és barátságos eladók, szuper volt. (Sajnos majdnem minden csak nagy tételben van, két, két és fél kiló általában a legkisebb kiszerelés, szövetkezni kell valakivel.) Sikerült hazavonszolnom némi nem olvadós csokicseppet is, erre már nagyon rég vágytam, és gyorsan ki akartam próbálni. A recept Dorie Greenspan Baking című könyvéből való, semmi faxni, több tonna vaj, kis csoki és vanília. Délutáni kávéhoz isteni.

Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- 1 teáskanál só
- 3/4 teáskanál sütőpor
- 23 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 csésze cukor (csak felet használtam)
- 2/3 csésze barna cukor (csak felet használtam)
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 nagy tojás
- 2 csésze csokicsepp
- 1 csésze dió vagy pekándió (a diónemevő lobby miatt kihagytam)

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy nagyobb tálban gépi habverővel keverjük habosra a vajat, 1 percig közepes fokozaton. Adjuk hozzá a cukrokat, és keverjük további két percig. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, és egyesével a tojásokat. Minden tojással verjük további egy percig. Csökkentsük a fordulatszámot, és három részletben adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat (előtte keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport és a sót). Alacsony fokozaton, vagy fakanállal keverjük hozzá a csokicseppeket meg a diót (ha nem hagyjuk ki:)).
Sütőpapírral bélelt tepsire vizes evőkanállal adagoljunk kisebb dió méretű gombóckákat. Hagyjunk közöttük helyet, mert el fognak majd terülni.
Középső rácson, egyesével süssük a sütőlapokat, 12 percig (nekem kicsit pontatlan a sütőm, 10 perc elég volt). Át kell sütni, de ne szárítsuk ki nagyon. Amikor már szép aranybarna a széle, akkor van kész. Vegyük ki, és hagyjuk állni egy percig, utána egy szélesebb késsel emeljük rácsra hűlni.
Finom nagyon, nem hiszem, hogy sokáig eláll...

12 megjegyzés:

segebaga írta...

Betojok, mikó sütöttél??? Most már tuti, hogy minikonyhát üzemeltetsz a szobádban :)

tata írta...

mi az a csokikcsepp? fényképez le azt is!!! :)

Andi írta...

Kérek én is olvadós csokicseppet fél kilót!!!

Fantasztikus vagy!

lúdanyó írta...

http://mohakonyha.blogspot.com/
Moha írt róla.

tata írta...

pont hogy NEMOLVADÓS!!! teeee! és én is kérek!

Mazsolino írta...

Tök jól néz ki! Ezt én is meg akarom csinálni! A csokicseppek (hátazmegmicsoda?) helyett lehet csokidarabokat is használni?
Múlt héten megcsináltam innen a banános-csokis muffint! Isteni, azt kell hogy mondjam. Az eddigiek közül az egyik legjobb!

Andi írta...

Jaaaa, nem tudok olvasni! Nemolvadósat vett nekem is Csincsilla fél kilót! Majd adok belőle. :-) Vagy megkérjük Csincsillát, hogy vegyen még :-D!

Andi írta...

Mazsolino, válaszolok Csincsilla helyett, mert ő hétvégén nem szokot blogozni, és hátha neked sürgős az ügy, szóval lehet csokidarabokkal is!

Hedvig írta...

Olyan ez a csokicsepp, hogy fogod magad és veszel mondjuk két kilót?

Andi írta...

Hát, Hédi, ebben a boltban, amit Csincsilla belinkelt, csakis kétkilós kiszerelésben lehet kapni. Tavaly karácsony táján vettem a Lidlben egy kis dobozzal, és azt szórtam bele a vakondtúrás tortába. Szóval van olyan hely, ahol kisebb kiszerelésben is kapható.

Mazsolino írta...

Köszi Andi, aranyos vagy!! :)

csincsilla írta...

Igen, lehet csinálni csokiból is, csak az kicsit más lesz, kinézetre, mert az jobban morzsálódik, jobban olvad, el is színezi a tésztát. De az is nagyon finom, csak kicsit más.
És ebben a boltban két kiló a legkisebb kiszerelés, 1063 Ft/kg. Szóval nem túl drága, és nekem ízlik. Sokáig eláll, nálunk biztos el fog fogyni hamar:)