2009. november 5., csütörtök

Illatos-omlós csirkemell édes-csípős szósszal


Egyik fogadott tesóm, Segebaga, közös üzleti ügyünk végén egy gyönyörűséges kétszemélyes kínai étkészletet ajándékozott nekem (amiért még számolunk!). Ez két evőpálcikából, pálcikatartóból, két bambusz alátétből és két gyönyörű tálkából áll. Toma azonnal lecsapott rá, ez "kelengyéje" egyik értékes darabja lesz, de megengedte, hogy legalább egyszer használjam, amikor is bemutatom mindenkinek a blogban. Vagyis így: a Blogban. :-)


Évek óta őrzök egy jó kis kínai receptet, amivel majd egyszer megleplek benneteket, de épp most egyik kedvencem, a bohóckohnyha Danija feltette ezt az igen könnyű elkészítésűnek ígért receptet és én neki is álltam. Tényleg nagyon gyorsan elkészül, főleg ha ez a sorrend: rizsfőzés, mártogatókészítés, hússütés. És valóban nagyon finom lett, annyira, hogy Tomának kétszer kellett szednem majdnem mindenből, holott azt hittem, a mártogatót meg se fogja kóstolni. Na ja, ha az étkészlet profi, még ő sem tud ellenállni.


Amíg a rizs főtt, összeállítottam a mártást, ezekből az összetevőkből:

- 1 dl ketchup (én a házi ketchupomat használtam),
- 0,25 dl balzsamecet (ehhez a mártogatóhoz inkább a barna balzsamecetemet választottam:-)),
- 0,25 dl méz,
- másfél evőkanál szójaszósz (sötét szójaszósz, ha lehet),
- 1 csapott mokkáskanál őrölt gyömbér (nem őröltet, hanem a Marcsitól kapott, olajban eltett reszelt gyömbérből tettem egy kávéskanállal),
- 1 gerezd fokhagyma reszelve,
- 2 szál újhagyma felkarikázva

A fenti hozzávalókat kézi habverővel összekevertem egy tálkában, aztán még Dezső unokabátyám speciális csípős fűszerkeverékéből is tettem bele egy csipetnyit. Nagyon finom, nagyon fűszeres, izgalmasan sötét mártás lett belőle. Mivel először használtam ezt az új gyömbéremet, nem tudtam, mennyit tegyek, s egy kicsit túl sok lett, de nem baj, remélem a gyömbér állítólagos szerelmi hatóerejét legalább egyikünk hasznosítani tudja majd.


A csirkefalatok hozzávalói 2 személyre:

- 1 filézett csirkemell csíkokra vágva
- 2 tojásfehérje
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- só, bors, liszt, kínai ötfűszerkeverék
- olaj a sütéshez

Amikor a rizs megfőtt és a mártás is elkészült, a csirkemellet csíkokra vágtam, sóztam, borsoztam, megszórtam egy evőkanálnyi liszttel és alaposan összeforgattam. (Ha nagyobb adagot készítenék, úgy csinálnám, hogy egy tányérban egy kis lisztet összekevernék sóval, borssal, s ebbe forgatnám belle a húsdarabokat.) A tojásfehérjéket kézi habverővel jól elkevertem az étkezési keményítővel, majd ezt is sóztam, borsoztam, sőt szórtam bele kínai ötfűszer-keveréket is. A húscsíkokat belemártottam a tojásfehérjés keverékbe és bő forró olajban aranybarára sütöttem őket.

Legközelebb a húst előző éjszakára be fogom pácolni fokhagymás tejbe, amitől még különlegesebb és omlósabb lesz, de így is tökéletes volt!


Tálaláskor egy nagyobb tányérra tettem egy adag illatos-omlós csirkemellet, kis tálkában pedig mellétettem a rizst és egy másikban a mártogatót. Nagyon finom lett! Toma az egészet ügyesen a pálcikákkal fogyasztotta el.


Szépséges új készletemet is bemutatom: az alátétet, az evőpálcikát tartóval és a rizsestálkát, amik nagyon szépek, örülünk neki nagyon! A receptnek pedig azért is örültem különösen, mert végre sikerült egy adag tojásfehérjét elfogyasztanom a mélyhűtőből. Az ilyen ötletekre bármikor vevő vagyok, van is még egy receptem raktáron, amivel remélem hamarosan előrukkolok.

13 megjegyzés:

csincsilla írta...

hű, ezt ki kell próbáljam. nem tűnik túl bonyolultnak. annyira izgat, hogy milyen sötét ügybe keveredtetek? gyömbércsempészet?

Andi írta...

Hogy jöttél rá? :-)

Hedvig írta...

Fú, jól néz ki, biztos finom is! Jól is hangzik!

Mari írta...

Nagyon klasszul néz ki...Egy kérdés: a maradék tojásfehérjét lehet mélyhűteni és újra felhasználni?

csincsilla írta...

igen! én rendszeresen lefagyasztom, őket, és amikor már nem férek tőlük a háromszázliteres fagyasztóban, akkor kapok az Anditól ilyen remek recepteket!

Andi írta...

Szia Marika, de jó, hogy már ilyen ügyesen kommentelsz!!!! :-)

Bea írta...

Teljesen úgy néz ki, mint a kínaiban kapható kaja. Nem, helyesbítek: annál sokkal jobban!

Hedvig írta...

100%, hogy jobban. A kínai büfékről azt tapasztaltam, kétféle kaját tartanak: paradicsomos moslék, és paradicsomtalan moslék.

segebaga írta...

+plusz zsír a tányérok, kések, villákra, no és a tálcáról meg nem is beszélke:), inkább :(:( !!
Na most majd mindenki hozzám jár gyömbérért, termeszthetek, mint a güzü !

Dani írta...

Hoppá mit látok! :) Idekeveredek szétnézni, erre...tessék! Örülök,hogy jól sikerült a kínai kaja. Épp főzés közben néztem be, rizslevest csinálok. Remélem nem marad éhen a család...

Andi írta...

Dani, remélem, a rizslevest is felteszed a blogodba! Nagyon érdekel!

Névtelen írta...

[url=http://www.onlinecasinos.gd]online casino[/url], also known as key casinos or Internet casinos, are online versions of commonplace ("buddy and mortar") casinos. Online casinos approve gamblers to fling and wager on casino games painstakingly the Internet.
Online casinos typically prescribe up as a replacement appropriate to the the poop indeed that purchase odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos contend higher payback percentages payment enter gismo games, and some quality community payout quota audits on their websites. Assuming that the online casino is using an aptly programmed indefinitely amount a go over again up generator, log games like blackjack coveted an established column edge. The payout holding in predilection to of these games are established past the rules of the game.
Multitudinous online casinos crinkle not at composed or be actualized their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Supranational Be faced with Technology and CryptoLogic Inc.

Névtelen írta...

I really like it when individuals get together and share ideas.
Great site, keep it up!

Review my website: cellulite treatment