2009. november 11., szerda

Fehérjefaló sajtlepények


Nagyon tetszik az elnevezés, de nem én vagyok a keresztanyuka, hanem kicsi Vú, akitől pár hónappal ezelőtt lementettem ezt a receptet. Azért keltette fel az érdeklődésemet, mert rengeteg tojásfehérjém van nekem is a mélyhűtőben, amit jó lenne valamire értelmesen felhasználni. Így hát a mai nap lett ennek a kísérletnek a napja. Márton-napi libát pedig akkor fogok enni, ha végre nem felejtem el megkóstolni a Csincsillától kapott ludaskásámat, azaz holnap. Ezt annyira várom már!

Hozzávalók:

- 1 tojás
- 6 tojásfehérje
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 10 dkg reszelt parmezán (nálam 5 dkg)
- 10 dkg reszelt trappista v. gouda (nálam 15 dkg)
- só
- fehérbors
- fokhagyma
- olaj a sütéshez

A tetejére: fokhagymás tejföl, reszelt sajt, ketchup, majonéz, stb.

A tojásfehérjéket felvertem kemény habbá, majd egy másik tálban az 1 db egész tojást alaposan elkevertem a sóval, borssal (fokhagymát elfelejtettem), és a 4 evőkanál zsemlemorzsával. Ezután egy fakanál segítségével óvatosan hozzákevertem a reszelt sajtokat, váltakozva a keményre vert tojásfehérje-habbal. A masszából egy serpenyőben kevés olajon kicsi lepénykéket sütöttem.


Tálaláskor megkentem fokhagymás tejföllel, a gyermeknek pedig feldíszítettem még ketchuppal, majonézzel, sajttal, de bármit tehetünk rá (akár sonkát, vagy egy szép szelet rántott húst!), lényeg, hogy megegye! Az én fiam még meg is dicsérte a végeredményt és annyiban igaza volt, hogy jó sok majonézzel még számomra is ehetővé tehető ez a vacsi.


Összegezve: nekem nem ízlett, sajnáltam a sok sajtot, viszont előnyére lehet mondani, hogy elhasználható vele jó sok tojásfehérje, hogy gyorsan elkészül, kevés a mosogatnivaló utána és hogy a gyereknek tulajdonképpen, összességében ízlett a dolog. Azt mondta, olyan, mint egy lángos. Ezért érdemes kipróbálni nektek is, aztán továbbfejleszteni. Különleges mártogatókkal, szószokkal, érdekes ízű, egyedi öntetekkel egyszer-egyszer biztosan jól el lehet adni otthon vacsorára. Ha nagyon muszáj...

4 megjegyzés:

csincsilla írta...

de szép!!! pont ilyen esős napokra való, és tényleg ötpercesnek tűnik. tuti nálunk is lesz ilyen.

Hedvig írta...

Ha már tojásfehérje, nekem örök és elérhetetlen álmom a habcsók. Arra nincs valamilyen ötletetek? Sokszor próbáltam, de ilyen lapos kis izék lettek, amit alig lehetett a tepsiből kikaparni, igaz, hogy az íze remek.

Andi írta...

Hédi, még azon is gondolkodtam, amíg írtam a bejegyzést, hogy beírom, hogy tojásfehérjés próbálkozásaim után most aztán már tényleg kipróbálom a Pavlova tortát, habár a habcsókot se szeretem... A te kedvedért még habcsók-kísérleteket is hajlandó vagyok végezni!

Szerintem Csincsilla habcsókból is profi, úgyhogy biztos lesz ötlete.

Mari írta...

de jól néz ki:))
és tényleg "tojásfehérje faló", amiből mindig olyan sok van nálam