Ilyen recept anyukám híres szilvás gombócáé, amit feltétlenül be kell jegyeznem, mert tesóm kedves kolléganője, Mati - aki rendszeresen olvassa blogunkat és már több mindent el is készített róla - kérdezte, hogy ugye nem felejtem el feltenni?
Anyu egy egész hadikórházra való adagot szokott készíteni egyszerre - legutóbb 46 db gombóc készült, ha jól tudom - amiből esznek ők, kapunk mi és még Mazsolino kollégái is. :)
Úgy kezdődik a történet, hogy anyukám 1,5 kiló krumplit héjában megfőz, megpucol, még melegen áttöri aztán hagyja kihűlni. Később ehhez az áttört krumplihoz hozzáad 2 evőkanál búzadarát, 2 tojást, 1 púpos evőkanál zsírt, egy nagy csipet sót és annyi liszttel összegyúrja, amennyit felvesz a krumpli. Ha kell, folyamatosan, apránként adagolja hozzá, lényeg, hogy ne ragadjon a kézre, deszkára a tészta.
Legutóbbi segítője tesóm volt, aki közben a kimagozott, félbevágott szilvákat megtöltötte egy-egy szem kockacukorral és egy kis fahéjjal. Miután anyu kinyújtotta az első cipót (ekkora mennyiségnél már félbe kell vágni a tésztát, másképp nem lehet vele dolgozni) és kockákat vágott belőle, Mazsolino ráhelyezett egy fél vagy egy egész szilvát, attól függően, hogy mekkora volt az a bizonyos kocka vagy téglalap. :)
Ezután gombócokat formáltak belőle és forró, sós vízben főzték addig amíg feljöttek a víz felszínére. Ekkor leszűrték és forró, olvasztott vajban megforgatták a gombócokat.
9 megjegyzés:
Hú micsoda mennyiség! Fantasztikus!
Legutóbb, amikor nudlit akartam csinálni tuti receptemből Tomának és Tatának, szörnyű vége lett, mert az összes szétfőtt és a víz tetején szépen elterült. Nem tudom mit rontottam el. Következő alkalommal is volt valami hiba, úgyhogy az egészet Zokni ette meg, s most egy kicsit elment a kedvem az tőle. Pedig az az első olyan jól sikerült! De most ... mintha ... kezdene megjönni a képek láttán!
Egyébként most készült a gombóc? Csak azért kérdezem, hogy van-e még jó édes szilva?
Szombaton csinálta anyu friss szilvából. Nagyon finom, édes volt.
gyönyörűek!!!!!!!!!!!
Nemcsak gyönyörűek, hanem irtó finomak is! Nem kimondottan nagyevő Zolim 6-8 darabot is be bír termelni belőle. :) A 6 db mondjuk nekem is simán megy, ha nem kell levest enni előtte. :)
Ez a világ legjobban fagyasztható kajája. Egyszer volt, hogy százhúsz darabot csináltam, előfőztük, tízesével ment a mélyhűtőbe, és amikor eszünkbe jutott, csak előszedtük és bezabáltuk. Úgyis olyan undok, ragacsos a gombóctészta, nagy tételben egy ramattyal lemegy a féléves szilvásgombóc - főzésünk.
Úristen 120 darabot? Nagyon le vagyok maradva tőletek!!!!!
Egyébként én előfőzés nélkül fagyasztottam, persze a mi méreteinkhez igazítva, négyesével, és adtam anyunak, tesómnak is belőle és mindenki nagyon dicsérte. Csinálnék megint, ha nem lennék annyira lusta kimenni a piacra finom szilváért.
Andi, ne szólj egy szót se, amikor elolvastam a minimum 50 üvegnél kezdődő befőzéseidet, kis híján leájultam a székről...
Jó a lekváros gombóc is, annál nem kell szilváért gyalogolni... :-)
Milyen igazad van!
Megjegyzés küldése