2010. január 1., péntek

Tormakrémes sonkatekercs

Most hogy kezdek magamhoz térni a tegnapi szilveszteri buli utóhatásából - nem másnaposság, csak álmosság - szeretnék mindenkinek nagyon boldog, sikeres, egészségben gazdag új évet kívánni.

Berúgásról a mi társaságunkban egyszerűen szó sem lehetett. Na nem az alkohol mennyisége miatt, azzal nem volt probléma. Hanem az elfogyasztott ételek mennyisége és változatossága miatt, ami meggátolta, hogy bárki csak egy icipicit is berúgva érezze magát. Ettől függetlenül úgy gondolom, jó hangulatúra sikerült az óév búcsúztatása. :)

Néhány hónappal ezelőtt, amikor elkezdtük szervezni a bulit, a lányokkal kitaláltuk, hogy ne úgy legyen, ahogy tavaly, amikor is csak a házigazdák készültek ezzel-azzal, hanem mindenki vegye ki a maga részét és készítsünk mindenféle finomságot. Főleg a hidegtálakra helyeztük a hangsúlyt. Ennek eredményeképpen a tegnapi terülj-terülj asztalkám így nézett ki:

Bee (az egyik házigazda) készített: nyírségi gombóclevest és isteni házikenyereket

Blandi hozott: virslis lencselevest éjfélre

Mazsolino sütött: csokis-banános muffint

Bori készített: sült csirkemellet, majonézes kukoricasalátát, csokitortát, sajtos rágcsálnivalót, islert

Andi hozott: padlizsánkrémet, kaszinótojást, bólét

én pedig a következőket: kolbásszal töltött karajt, tormakrémes sonkatekercset, narancsos-túrós szeletet, kókusztekercset és korhelysalátát.

Mindezt összesen 13 főre képzeljétek el. Természetesen a fele sem fogyott el, úgyhogy a maradékokat szétosztottuk, elcsomagoltuk, így nekem például már egész héten nem kell a főzésre gondolni. :)

Remélem, lesz alkalmam ezek közül minél több újdonságot bejegyeznem, bár még a karácsonyi beszámolókkal is el vagyok maradva...

Életemben először csináltam tormakrémes sonkatekercset. Dilemmáztam a majonézes krumplisaláta és eközött, végül a sonkatekercs nyert. Úgy kezdtem, hogy kerestem egy számomra egyszerű receptet a neten, amit végül megtaláltam a Mama Konyháján.

Az ott leírt recepthez képest dupla adagot készítettem.

Hozzávalók (1 adaghoz, kb. 10 szelet sonkához):
- 18 dkg vaj vagy margarin
- 4 csapott evőkanál liszt
- kb. 15 dkg ecetes torma (!!!!)
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tej
- só, fehér bors
- zselatin

A recept így szól:

"8 dkg vajat/margarint megolvasztunk, beletesszük a lisztet, melyet fehéredésig kevergetünk benne. A tűzről félrehúzva a hideg tejjel és tejszínnel csomómentesre keverjük. Visszatéve a tűzre jól besűrítjük, végül a sóval és a fehér borssal ízesítjük. A maradék vajat/margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt besamelt, valamint a reszelt tormát. (Ha esetleg nem eléggé éreznénk a torma ízét, bátran tehetünk még hozzá.) Robotgéppel krémesre kikavarjuk. A sonkaszeleteket megtöltjük a tormakrémmel, felgöngyöljük. A tormakrémből hagyjunk annyit, hogy a tekercsek végeire habzsákból rózsákat tudjunk nyomni."

A tetejét zselatinnal átfényeztem, díszítésnek uborkát használtam.

A hozzávalóknál az ecetes torma után azért tettem felkiáltójeleket, mert az eredeti recept mindössze 5 dkg tormát ír. Amikor én beletettem ezt a mennyiséget a krémbe, semmiféle tormaízt nem éreztem. 10 dkg után már azt mondtam, hogy alakul... és ekkor elfogyott a tormám itthonról. A velünk szemben lakó Ernőéktől kérdeztük meg gyorsan, hogy van-e nekik (persze nekem lesült a pofámról a bőr, hiszen anyukája múltkor már kókuszreszelékkel segített ki) és szerencsére volt. Így 15 dkg torma került a krémbe, amikor azt mondtam, hogy végre, pont jó az íze.


A visszajelzésekből - és abból, hogy elfogyott az utolsó darabig - ítélve, máskor is készíthetek ilyent.

4 megjegyzés:

Andi írta...

Ez gyönyörű!

Jó sok kaját csináltatok, örülni fogtok jövőre, hogy lejegyezted az idei menüt, így tudni fogjátok, mennyit nem kell készíteni :-)!!!

Nektek is boldog új évet!

Mari írta...

Nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni, ha egyszer majd kajára tudok gondolni!
Neked is boldog új évet Bea:)

csincsilla írta...

embertelen mennyiségű kaját hordtatok össze! gondolom, mindnyájan 40 kiló alatt vagytok:) és itt szeretném megjegyezni, hogy már órák óta olvasok, hogy ti milyen szorgalmasak vagytok!!!
mivel töltötted meg a sonkaszeleteket, habzsákkal? mert nagyon csinosak:)

Bea írta...

Ó, nem volt probléma az ételek mennyiségével. Nekem legalábbis nagyon jól esett, hogy utána napokig nem kellett főzni, mert maradékból éltünk. :)

Csincsilla, szerintem a társaság mindössze 1 tagja van 40 kiló alatt vagy körül, mindenki más - velem együtt - felette. :) Főleg a karácsony és szilveszter után...

Nem habzsákkal, viszont nagyon hasonlóval töltöttem meg. Úgy képzeld el, mint egy nagy injekciós tűt, aminek cserélhető a "csőre", így többféle rózsát nyomhatok ki belőle. Tehát műanyag, henger alakú a tartálya és felülről nyomhatom ki belőle a cuccot. :)