2010. január 13., szerda

Korhelysaláta


Szilveszter előtt 2 nappal készítettük el anyuval és apuval ezt a salátát, hogy mire a buliba eljutunk, jól összeérjenek az ízek a hűtőben. Régebben nem szerettem, mert az almapaprika nagyon csípős volt benne, de most kifejezetten jólesett és rájöttem, hogy egészen finom, akár meg is tudnám szeretni. :)

Természetesen mi nagy adagot csináltunk, hiszen vittem a buliba is tizenpár fő részére, nekünk is maradt otthon és anyuéknak is. De az egy adag is bőven elég egy négytagú családnak.


Hozzávalók:
- 1 kg csípős almapaprika
- fél kg hagyma
- 3 pár virsli
- 5 tojás sárgája
- 5 dl olaj
- 5 kávéskanál citromlé
- 5 csipet só
- bors
- tejföl
- mustár


Először is felaprítjuk a zöldségeket, ezt anyuval magunkra vállaltuk. Az almapaprika levét lecsöpögtettük, kivágtuk a szárát, magházát és apró darabokra vágtuk. A hagymát megpucoltuk, szeletelővel vékonyra felszeltük. A virslit felkarikáztuk és az egészet összeforgattuk.


Eközben apu a robotgép segítségével elkészítette a majonézes öntetet.
A szobahőmérsékletű tojások sárgájába lassan csurgatva, szinte cseppenként belekeverte a szobahőmérsékletű olajat - ez lényeges, nem szabad hidegnek lennie.

Ízesítette a citromlével, a sóval és borssal és mustárral. Alacsony fokozaton, legalább negyed óráig keverte a géppel, míg jó sűrű, egynemű majonézt kapott. Ezután belekanalazott még egy kis tejfölt is.

Végül az egészet ráöntötte a zöldségekre és a virslire, jól összekeverte és már mehetett is a saláta a hűtőbe összeérni.

Szilveszterre tökéletes íze lett. Vigyázat! Tényleg nagyon csíp. :)

4 megjegyzés:

Ottis írta...

Tetszik a recept, bár igaz a csípőst nem tudom enni, de helyettesíteni lehetne gondolom ecetes paprikával,ami nem csíp :-)

Bea írta...

Biztos vagyok benne Ottis, hogy azzal is finom lenne. Eredetileg fele-fele arányban kellene beletenni édes és csípős almapaprikát, de a "korhelykedés" után, a másnaposság ellen a minél csípősebb az igazi. :)

Andi írta...

Még sosem hallottam ilyen salátáról, pedig almapaprikában jó vagyok. Jó lenne a legközelebbi korhelykedés után kipróbálni!

csincsilla írta...

igen, még én sem hallottam ilyesmiről, pedig, imádom a majonézes cuccokat, sajnos (nem trendi, és még hizlal is). hagyma, ecetes paprika és virsli együtt, jó kis rozskenyérrel, nem lehet rossz:)