2010. január 19., kedd

Hajdina zöldségekkel

Ilyenkor, januárban általában kitör rajtam az étkezzünk egészségesebben őrület. Beszerzek mindenféle furcsa lisztet és gabonát, ezt-azt, aztán vagy megesszük, vagy kidobom, amikor megmolyosodott. Hagyományosan be szoktam szerezni egy-két zacskó kölest, barna rizst, hajdinát, ízlik is, meg a tudat is felemelő, aztán mégis hajlamos vagyok megfeledkezni róluk.
De most még január van, szóval akkor hajdina. Kezdetként.
A hajdina(pohánka) nagyon egészséges, lásd pl. itt vagy itt vagy itt. Gluténmentes, tehát a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A barna hajdinának tényleg van némi furcsa, markáns íze, ami sokaknak nem ízlik (ámbár állítólag többszöri átmosással ez megszüntethető, én még nem próbáltam). De kapható a világos változat is, annak tényleg nincs mellékíze, nagyjából a tarhonyára vagy rizsre hasonlít. Szóval érdemes ezzel kezdeni.
Én nem szoktam beáztatni előre. Nagyjából úgy bánok vele, mint a rizzsel, csak nem teszek alá zsiradékot. Picit megmosom, és kétszeres mennyiségű vízzel, némi sóval, esetleg biovegetával felteszem főni. Fedő alatt addig főzöm, amíg felszívja a vizet, utána letakarom egy konyharuhával egy fél órára, és azalatt teljesen megpuhul.
Mindenféle vegyes párolt zöldséggel összekeverve remek köret, de egy tojással, tartalmasabb salátával vagy sajttal magában is komplett étkezés.
Most egy másik libazsíron karikára vágott lila hagymát pároltam némi apróra vágott zeller társaságában, és amikor már puha volt, hozzáöntöttem néhány marék fagyasztott borsót és kukoricát. Meg egy kis fehérbort, sót, borsot, és puhára pároltam az egészet, ezt kevertem össze a megpuhult hajdinával. Finom és egészséges.

3 megjegyzés:

Andi írta...

És gyönyörű! :-(

Daisy írta...

Nekem is volt néhány próbálkozásom a hajdinával, de mindég jól jön egy új elkészítési mód. Köszönöm!

Vicuska írta...

Nagyon szeretjük a hajdinát!!! A lényeg a klasszikus elkészítésénél, hogy miután jól átmostam és kipiszkálom a fekete héját és egyebet, ami nem tetszik benne, forró olajban megpattogtatom, akkor lesz nagyon finom, majd felöntöm vízzel. Ha felfőtt, akkor csendesítem a lángot alatta, megsózom. Lefedve csendesen készre fő. Pörkölttel isteni!