2010. január 30., szombat

Habszelet

Miután fánkmérgezést kaptunk, ezzel a sütivel folytattuk édességhiányunk kielégítését. Anyuéknál ez a kettő követi általában egymást, hiszen a habszelet a fánkhoz fel nem használt tojásfehérjéből készül. A süti receptje Lajos Mari-Hemző Károly Sütemény és torta című könyvében található meg, alcíme pedig ez: "maradék tojásfehérje hasznosítására".


A neve alapján egy könnyű süteményt képzelnék el, pedig inkább a püspökkenyérre vagy gyümölcskenyérre hasonlít a tésztája. Összetételében nagyjából hasonlít is Csincsilla gyümölcskenyerére, csak itt nem bögre a mértékegység.

Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- 160 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 80 g vaj
- 160 g liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 30 g mandula (vagy dió, mogyoró)


A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan, kanalanként belekeverjük a cukrot, az olvasztott, kihűtött vajat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a darált mandulát (mogyorót, diót), végül apránként a lisztet.

Kivajazunk, kilisztezünk egy őzgerinc- vagy tortaformát, belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben, gyenge tűzön (130-150 fok) inkább szikkasztjuk mint sütjük kb. 45-60 percig. Ha a teteje repedezni kezd és szép világosbarna színű, elkészült, de inkább hústűvel győződjünk meg róla, hogy a belseje is teljesen átsült.

A formában hagyjuk kihűlni és vékonyra szeleteljük. Nagyon sokáig friss marad, ha jól záródó dobozban vagy alufóliába tekerve tároljuk.
Itt pedig apu látható az elkészült sütivel a karácsonyra ajándékba kapott kötényében. Ezzel bizonyítva azt, hogy használja is. :)

Szív alakú tortaformában sütötte meg a 15 (!) tojásfehérjéből készült sütit, biztos azért, mert beleadta szívét-lelkét. :) A habszelet ugyanis az ő feladata szokott lenni, míg a fánk sütése anyué.
Andinak pedig innen üzenném, hogy a fotókkal nem csak ő szokott bajlódni. Én kb. 20 db-ot készítettem erről a sütiről és mindössze ez a 2 lett használható.

5 megjegyzés:

Andi írta...

Köszi Bea! :-)

Apukádról kérünk időnként fényképet, hogy tényleg használja a karácsonyi kötényét!

Jó a süti, ha lesz sok tojásfehérjém, kipróbálom!

Hedvig írta...

Tényleg jól hangzik, ilyen receptről még sosem hallottam, igazán jó ötlet.

csincsilla írta...

igen, szerintem is hasonlít, és biztos ez is nagyon finom, mandula citromhéjjal igazán nem lehet rossz:)
apukád meg nagyon csinos a kötényben! apropó, megint eltűnt az a kis cukorfalat (mármint az eb:))!

Bea írta...

Az eb miatt tesómnál kell reklamálni, már továbbítottam is :)

Névtelen írta...

Mivel tojáslikőrt készítettem, maradt egy csomó fehérjém, és azokból elkészítettem ezt a sütit. A dolog működik, tényleg finom, ajánlom mindenkinek!