2010. október 30., szombat

Túró Rudi torta


A fiam akármennyi túrórudit képes lenne megenni, ha tehetné, egész nap túrórudin élne. Már ezért is nem veszek, büntiből, mert nem főételnek szánom, ha van itthon, hanem desszertnek. Gondoltam, meglepem ezzel a gyönyörű tortával, amit Mohától lestem el. A recept azt ígérte, elkészíteni gyorsabb, mint leírni, ezért éreztem, ez nekem való. Több őse is létezik, itt és itt, mind nagyon jópofa, de mindegyik kicsit eltér a másiktól. Azért választottam Moháét, mert szerintem az lett a legszebb, és mert nem sodrófával töri a kekszet az alaphoz, hanem aprítógéppel, így nekem egyszerűbbnek tűnt. Viszont az enyém se hasonlít teljesen az elődjére, mert nem kétszintes, hanem csak egy.

Hozzávalók az alaphoz:

- 1 cs. Győri Édes zabkeksz
- 5 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj (nekem elég lett volna 5 dkg is!)

Az alaphoz a kisebb kockákra tördelt csokit és a zabkekszet aprítógépben megdaráltam, majd ezt a darát villával beleforgattam az olvasztott vajba. Ezután a masszát jól belenyomkodtam egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába. (Itt most különösen hasznos a Csincsillától tanult módszert alkalmazni, hogy nem előre kivágom a kör alakot a tortaformába, hanem ráfektetem a sütőpapírt a forma aljára, majd így csíptetem rá a karimát. A kilógó részeket ezután körbevágtam, de hagytam neki egy kis túllógást, ezáltal könnyebb volt megfogni és lehúzni a tortaformáról a kész tortát, végül le is tudtam ügyeskedni a torta aljáról a papírt.) Betettem a hűtőbe dermedni, amíg elkészítettem a túrókrémet.

Hozzávalók a krémhez:

- 25 dkg túró
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál sűrű házi joghurt (vagy nem házi tejföl)
- fél citrom reszelt héja (kihagytam)
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó zselatin fix (ez nekem nem volt, ezért habfixálót használtam a tejszínhabba)

Tetejére:

- 10 dkg étcsoki
- 1 evőkanál olaj

Először felvertem a tejszínhabot, majd ahhoz hozzáadtam a habfixálót és addig vertem tovább, amíg jó kemény nem lett. Ezt félretettem, majd ezután a túrót és a joghurtot (vagy tejfölt) robotgéppel simára kevertem (itt kéne beletenni a zselatin fixet), hozzáadtam a cukrokat, végül belekevertem a tejszínt. A kész krémet a tortaalapra öntöttem, szépen elsimítottam és visszatettem a hűtőbe.

Gőz fölött felolvasztottam az étcsokit az olajjal. A kapcsos karimát levettem a tortáról, áthúztam egy tálcára és ráöntöttem a csokit, mindenhová eloszlattam úgy, hogy gyönyörűen lefolyjon néhol az oldalán. Mehetett vissza a hűtőbe, amíg meg nem kóstoltuk.


Moha receptjében az első réteg túrókrém után egy vékony réteg csokimáz következik, majd még egy ugyanilyen adag túrókrém, végül jöhet a tetejére is a csoki. Az gyönyörű is, mutatós is, de én most ilyen vékonyka tortát képzeltem el. Ha valaki nekiáll ennek a tortának, mégis érdemes a dupla túróréteggel kipróbálni, mert úgy sokkal jobb lehet. Amúgy tényleg nagyon gyorsan elkészül és finom is!
Utólagos megjegyzések magamnak:
25 dkg túró - OK, de ki kéne próbálni duplával
3 ek házi vaníliás cukor - sok! túl édes!
3 ek tejföl - OK
fél citrom reszelt héja - feltétlen kell bele, de ha mégsem, akkor legalább a leve
2 dl tejszín - semmiképpen ne legyen több!
1 z. zselatin fix - mindenképpen ezzel!
10 dkg étcsoki - ne 70%-os legyen! túl keserű!

18 megjegyzés:

mazsolla írta...

és mi volt az ítélet a főkóstolótól? :)

Marcsi írta...

Húúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú:) kész, végem van:))) ez mennyeinek néz ki.holnap beszerzem a hozzávalókat:)))) Andika a zabkeksz az mi?:) még sosem láttam, hallottam.

Bianka írta...

Ezt férjem 30. szülinapjára készítettem és nagy sikere volt. Bár én háztartási keksszel készítettem.
A tiéd nagyon szépségesre sikeredett

Andi írta...

Mazsi, azt mondta, túl édes...

Marcsi, én se tudtam, mi az, de így, hogy Győri Édes zabfalatok, így simán megtaláltam, biztos te is megtalálod a kekszrészlegen! :-)

Köszi Bianka!

Éva írta...

Nagyon jól néz ki én is szeretném megcsinálni! Nálunk sok sok minden nincs itthon rendszeresen vagy nem tudjuk mi fán terem, de ZABFALATOK szinte mindig megtalálható. Van kakakós-csokis és natur változat is.:-))

mazsolla írta...

..... :/

viki írta...

aztaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! :)

Andi írta...

Köszi :-)

Bea írta...

Túl édes? Akkor nekem való! Mazsi, igazán felajánlhattad volna a részedet nekem, ha neked nem jött be annyira. :)

Andi írta...

Nem Mazsinak volt problémája, hanem Tomának ... természetesen (krém túl édes, csoki túl keserű, a gyermek meg túl finnyás/hülye - tetszőleges). Szerintem nagyon finom volt, főleg pár órával később. Ha szeretitek, próbáljátok ki, de mindenképpen a kétszintes változatot!

Andi írta...

Azt hittem, Bea, hogy nem szereted a túrós édességeket. Hm?

csincsilla írta...

anyám, gyönyörű!!! ahhoz képest, hogy tortafóbiád van, nem is olyan rossz:) gyönyörű rajta a csokimáz is, nagyon ügyes vagy!

Bea írta...

Én is azt hittem, Andi, de mindig rá kell jönnöm, hogy tévedek :)

Bocsánat, úgy értelmeztem, hogy Mazsi volt a főkóstoló. Ezennel visszavontam amit neki írtam. :)

mazsolla írta...

naazé! :D egyébként önző módon benyomtam a saját részem, senkire sem gondoltam :P

Hedvig írta...

Nagyon-nagyon szép torta!

Andi írta...

Köszi, Hédi!

Jani írta...

Szia Andi!
Hédi elkészítette számomra e mennyei finomság kelyhes változatát zselatin nélkül. Én meg kis híján a túlvilágra kerültem, mert belefulladtam:-)
Köszi a receptet:
Jani

Andi írta...

Jani, de örülök neked! Te mikor teszel fel megint valami gyönyörűséget?

Tök jó ötlet a kelyhes változat, általában én is igyekszem kerülni a zselatint, úgyhogy biztosan ki fogom próbálni ebben a formában!