A fiam akármennyi túrórudit képes lenne megenni, ha tehetné, egész nap túrórudin élne. Már ezért is nem veszek, büntiből, mert nem főételnek szánom, ha van itthon, hanem desszertnek. Gondoltam, meglepem ezzel a gyönyörű tortával, amit Mohától lestem el. A recept azt ígérte, elkészíteni gyorsabb, mint leírni, ezért éreztem, ez nekem való. Több őse is létezik, itt és itt, mind nagyon jópofa, de mindegyik kicsit eltér a másiktól. Azért választottam Moháét, mert szerintem az lett a legszebb, és mert nem sodrófával töri a kekszet az alaphoz, hanem aprítógéppel, így nekem egyszerűbbnek tűnt. Viszont az enyém se hasonlít teljesen az elődjére, mert nem kétszintes, hanem csak egy.
Hozzávalók az alaphoz:
- 1 cs. Győri Édes zabkeksz
- 5 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj (nekem elég lett volna 5 dkg is!)
Az alaphoz a kisebb kockákra tördelt csokit és a zabkekszet aprítógépben megdaráltam, majd ezt a darát villával beleforgattam az olvasztott vajba. Ezután a masszát jól belenyomkodtam egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába. (Itt most különösen hasznos a Csincsillától tanult módszert alkalmazni, hogy nem előre kivágom a kör alakot a tortaformába, hanem ráfektetem a sütőpapírt a forma aljára, majd így csíptetem rá a karimát. A kilógó részeket ezután körbevágtam, de hagytam neki egy kis túllógást, ezáltal könnyebb volt megfogni és lehúzni a tortaformáról a kész tortát, végül le is tudtam ügyeskedni a torta aljáról a papírt.) Betettem a hűtőbe dermedni, amíg elkészítettem a túrókrémet.
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg túró
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál sűrű házi joghurt (vagy nem házi tejföl)
- fél citrom reszelt héja (kihagytam)
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó zselatin fix (ez nekem nem volt, ezért habfixálót használtam a tejszínhabba)
Tetejére:
- 10 dkg étcsoki
- 1 evőkanál olaj
Először felvertem a tejszínhabot, majd ahhoz hozzáadtam a habfixálót és addig vertem tovább, amíg jó kemény nem lett. Ezt félretettem, majd ezután a túrót és a joghurtot (vagy tejfölt) robotgéppel simára kevertem (itt kéne beletenni a zselatin fixet), hozzáadtam a cukrokat, végül belekevertem a tejszínt. A kész krémet a tortaalapra öntöttem, szépen elsimítottam és visszatettem a hűtőbe.
Gőz fölött felolvasztottam az étcsokit az olajjal. A kapcsos karimát levettem a tortáról, áthúztam egy tálcára és ráöntöttem a csokit, mindenhová eloszlattam úgy, hogy gyönyörűen lefolyjon néhol az oldalán. Mehetett vissza a hűtőbe, amíg meg nem kóstoltuk.
Moha receptjében az első réteg túrókrém után egy vékony réteg csokimáz következik, majd még egy ugyanilyen adag túrókrém, végül jöhet a tetejére is a csoki. Az gyönyörű is, mutatós is, de én most ilyen vékonyka tortát képzeltem el. Ha valaki nekiáll ennek a tortának, mégis érdemes a dupla túróréteggel kipróbálni, mert úgy sokkal jobb lehet. Amúgy tényleg nagyon gyorsan elkészül és finom is!
Utólagos megjegyzések magamnak:
25 dkg túró - OK, de ki kéne próbálni duplával
3 ek házi vaníliás cukor - sok! túl édes!
3 ek tejföl - OK
fél citrom reszelt héja - feltétlen kell bele, de ha mégsem, akkor legalább a leve
2 dl tejszín - semmiképpen ne legyen több!
1 z. zselatin fix - mindenképpen ezzel!
10 dkg étcsoki - ne 70%-os legyen! túl keserű!
18 megjegyzés:
és mi volt az ítélet a főkóstolótól? :)
Húúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú:) kész, végem van:))) ez mennyeinek néz ki.holnap beszerzem a hozzávalókat:)))) Andika a zabkeksz az mi?:) még sosem láttam, hallottam.
Ezt férjem 30. szülinapjára készítettem és nagy sikere volt. Bár én háztartási keksszel készítettem.
A tiéd nagyon szépségesre sikeredett
Mazsi, azt mondta, túl édes...
Marcsi, én se tudtam, mi az, de így, hogy Győri Édes zabfalatok, így simán megtaláltam, biztos te is megtalálod a kekszrészlegen! :-)
Köszi Bianka!
Nagyon jól néz ki én is szeretném megcsinálni! Nálunk sok sok minden nincs itthon rendszeresen vagy nem tudjuk mi fán terem, de ZABFALATOK szinte mindig megtalálható. Van kakakós-csokis és natur változat is.:-))
..... :/
aztaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! :)
Köszi :-)
Túl édes? Akkor nekem való! Mazsi, igazán felajánlhattad volna a részedet nekem, ha neked nem jött be annyira. :)
Nem Mazsinak volt problémája, hanem Tomának ... természetesen (krém túl édes, csoki túl keserű, a gyermek meg túl finnyás/hülye - tetszőleges). Szerintem nagyon finom volt, főleg pár órával később. Ha szeretitek, próbáljátok ki, de mindenképpen a kétszintes változatot!
Azt hittem, Bea, hogy nem szereted a túrós édességeket. Hm?
anyám, gyönyörű!!! ahhoz képest, hogy tortafóbiád van, nem is olyan rossz:) gyönyörű rajta a csokimáz is, nagyon ügyes vagy!
Én is azt hittem, Andi, de mindig rá kell jönnöm, hogy tévedek :)
Bocsánat, úgy értelmeztem, hogy Mazsi volt a főkóstoló. Ezennel visszavontam amit neki írtam. :)
naazé! :D egyébként önző módon benyomtam a saját részem, senkire sem gondoltam :P
Nagyon-nagyon szép torta!
Köszi, Hédi!
Szia Andi!
Hédi elkészítette számomra e mennyei finomság kelyhes változatát zselatin nélkül. Én meg kis híján a túlvilágra kerültem, mert belefulladtam:-)
Köszi a receptet:
Jani
Jani, de örülök neked! Te mikor teszel fel megint valami gyönyörűséget?
Tök jó ötlet a kelyhes változat, általában én is igyekszem kerülni a zselatint, úgyhogy biztosan ki fogom próbálni ebben a formában!
Megjegyzés küldése