Idén a szokásos húsleves helyett inkább előételt készítettem családomnak a karácsonyi ebédhez. Ezt a nagyon finom padlizsántekercs-receptet kicsi Vú-nál találta Bori barátnőm, és már egyszer elkészítettem magamnak, akkor is nagyon ízlett. Nagy előnye, hogy akár előző nap is elkészíthető, ezért választottam egyik előételünknek:
Hozzávalók:
- 2 közepes vagy 1 nagy padlizsán
- 25 dkg feta
- 1 csokor petrezselyem
- 1/2 citrom leve
- só, bors
A padlizsánt megmostam, hosszában vékony, kb. 1 cm-es szeletekre vágtam. Besózva állni hagytam, amíg levet engedett. Papírtörlővel leszárítottam, megborsoztam, és egy teflonserpenyőben kicsi olívaolajon minden szelet mindkét oldalát szép aranybarnára sütöttem. Egy tálban hagytam hűlni, ezalatt villával összetörtem a fetát, hozzákevertem egy csokor felaprított petrezselyemt és egy fél citrom levét. Só nem kell, mert a feta sós.
A kihűlt padlizsánszeletekre tettem egy púpozott kávéskanálnyit a fetás töltelékből, egy csíkban elrendeztem, majd feltekertem. Nagyon finom!
Padlizsánkrém: A padlizsánok végeit, amikből nem lehetett szép szeletet csinálni, gyorsan sóztam-borsoztam, meglocsoltam pár csepp olívaolajjal, ujjammal ezt szépen szétkentem, és betoltam a négy véget a sütőbe. Pár perc (kb. 10-15 perc) alatt finom krémesre sült, ekkor kikapartam a padlizsánhúst a héjából, és az aprítóba tettem. Mellékanalaztam egy kis (1-2 evőkanál) kecskesajtot, fél lilahagymát, és addig járattam a gépet, amíg krémes nem lett az anyag. Isteni finomra sikerült ez is!
A sonkatekercs ötletét a Paprika tévén most non-stop futó karácsonyi Nigella-sorozatokban láttam. Ő pármai sonkát tekercselt kecskesajtkrémmel és fügével (a füge is a tekercsen belül helyezkedett el). Na, nekem sikerült majdnem teljesen folyékony kecskesajtkrémet vennem, ami erre nem alkalmas, a fügét pedig családom haragjától való félelmemben hagytam ki, pármai sonkát meg egész egyszerűen nem kaptam. Ezért az én sonkatekercsem így nézett ki:
Hozzávalók:
- 4-5 szelet spanyol sonka vagy bármilyen hajszálvékony szeletekre vágott finom sonka
- pár evőkanál gorgonzola
Ennyi. :-) Szerintem mindkét tekercs jól helyt tudna állni egy szilveszteri buliban is.
5 megjegyzés:
rohanok padlizsánért meg fetáért. holnap bridzselni viszek egy kisebb hidegtálat, és épp valami csinos, finom és gyors tekercset kerestem:)hústalant:)
Nagyon finom
Na hogy sikerült?
az általad részletesebben ecsetelt okokból bazsalikomos túrókrémmel töltöttem meg. a padlizsán megint irtó büdös volt, amikor sütöttem, szóval ilyenkor mindig megfogadom, hogy soha többé. pedig vaj és olaj keverékén sütöttem, a vaj mindig sokat segít a bűz ellen. és nem volt kedvem megkóstolni, nyilván nem lesz rossz, csak utálok padlizsánt sütni, nyaf.
Én meg úgy szeretem az illatát amikor sül! Máskor süsd sütőben, hátha jobb lesz a szag!
Megjegyzés küldése