2010. január 26., kedd

Csokoládés körtetorta

Múlt szombaton masszőr Zolinknál jártunk látogatóban. Előtte egész héten azon törtem a fejem, hogy mit süssek vagy főzzek, hiszen nem akartam, hogy üres kézzel állítsunk be hozzá, főleg úgy, hogy mindhárman (Imi, Mazsolino és én) ingyen masszázsra voltunk jogosultak, hiszen Zolitól 3-4 alkalmas masszázsbérleteket kaptunk ajándékba karácsonyra. Szóval szegénynek szinte semmi haszna nem volt a szombati napból, ezért úgy gondoltam, feldobom őt valami házi készítésű finomsággal.

Olyasmit akartam csinálni, ami egyszerű, gyorsan elkészül és lehetőleg minden alapanyag legyen itthon hozzá. A megoldás pénteken a már említett Fanny Konyha nevű újság képében jelent meg előttem, amikor a sós perec receptje miatt belelapoztam...és megakadt a szemem a csokoládés körtetortán.

És igen: egyszerű, gyors és egy tábla étcsoki kivételével minden volt itthon hozzá, azt pedig gyorsan pótoltam a Lidl-ből.


Hozzávalók:
- 20 dkg vaj + a formához
- 17,5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- késhegynyi őrölt fahéj
- 4 tojás
- 3 evőkanál körtepálinka
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 db körte (nekem csak házi készítésű körtebefőtt volt itthon)
- 10 dkg étcsokoládé
- zsemlemorzsa


A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és egy csipet sóval habosra keverjük. Egymás után beledolgozzuk a tojásokat majd a körtepálinkát. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sütőporral és a krémhez adjuk. Alaposan kikeverjük.

A körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk (nekem ezeket már nem kellett megtenni), húsukat felaprítjuk. A csokoládét apró darabokra tördeljük. Mindkettőt a masszába forgatjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és zsemlemorzsával beszórunk egy kb. 26 cm-es kapcsos tortaformát és beleöntjük a masszát. A sütőben kb. 35 percig sütjük (nekem több idő kellett, pirulásig, tűpróbáig sütöttem).


Miután kihűlt a torta és eltávolítottuk róla a sütőformát, fahéjas porcukorral megszórjuk. A recept ír még ilyen-olyan díszítést rá, többek között olvasztott tortabevonóba mártott körtedarabkákat, de ezt én kihagytam.

Az a szelet, amit vágtam, kicsit nagynak bizonyult egyszerre, mert elég tömény, laktató süti. Viszont nagyon jól lehet érezni benne a körtepálinkát és a körtedarabokat. Edvárd barátunk, aki szintén velünk volt masszázson és megkóstolta a sütit, megkérdezte, hogy van-e benne marcipán, ugyanis az állaga tényleg marcipánszerű. Biztos, hogy máskor is megsütöm!

5 megjegyzés:

Andi írta...

Ez nagyon izgalmas! És nekem is van körtebefőttem...

Andi írta...

és jól ki fogom próbálni a csokiba mártott körtét díszítésnek! :-)

csincsilla írta...

ezt fogom enni a citrompuding mellé, ebben a hidegben úgyis csak édességet ennék egész nap. irtó jól néz ki, szerintem tökéletes lett. nagyon szeretem ezt a tortaformátumot:)

Bea írta...

Gondoltam, hogy kettőtök közül legalább egyikőtök le fog csapni a csokiba mártott körtedarabos megoldásra. :)
Ha megcsináltátok, várom a visszajelzést, hogy csak nekem ízlett-e annyira vagy tényleg jó.

Mazsolino írta...

Ez nagyon fincsa volt!!!!!!