2009. december 27., vasárnap

Krumplis leveles pogácsa

A szilveszterkor kötelező ivászathoz remek kísérő, elég zsíros ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű alkoholt tudjunk különösebb gyomorbajok nélkül elfogyasztani. És még finom is.
A receptet jó régen egy nlc-s topikról mentettem le, Anya77 írta be (akinek egyébként fantasztikus, kipróbált receptjei vannak, már csak ezért is érdemes ide tévedni).

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 1 teáskanál só (nekem ez kicsit kevés volt, másfelet tettem, de kettőt is elbírt volna)
- 1,5 dl tej (+ egy mokkáskanál porcukor)
- 3 dkg élesztő (2 dkg-ot tettem)
- 1 egész tojás
- 12 dkg libazsír vagy vaj (nagyon finom házi libazsírt használtam)
- a kenéshez 1 evőkanál liszt és annyi zsír, hogy sűrű, kenhető massza legyen.

Először a krumplit tettem fel főni, amikor már jó puha volt, leöntöttem a vizet, és még forrón áttörtem. Hagytam teljesen kihűlni (ha melegen keverjük össze a liszttel, akkor ragacsos masszát kapunk tészta helyett).
A meglangyosított cukros tejben felfuttattam az élesztőt. Mindent bepakoltam a kenyérsütőgép üstjébe, és a géppel megdagasztattam a tésztát. Nekem kellett még hozzá némi langyos víz, hogy összeálljon. Lehet kézzel is dagasztani, de lusta voltam. Szép fényes, közepesen lágy tészta lett. Hagytam a duplájára kelni.
Lisztezett deszkára borítottam, gyúrótábla nagyságúra kinyújtottam. Összekevertem kb. 3 evőkanálnyi libazsírt kb. 2 evőkanálnyi liszttel (egy nem volt elég), és ezzel a krémmel megkentem a tésztát. Utána feltekertem, pont úgy, mint a bejglit néhány nappal ezelőtt.
Félórát hagytam pihenni (ott a deszkán, a meleg konyhában). Utána a tekercset óvatosan újra kinyújtottam, olyan egy ujjnyi vastagra. A tetejét késsel berácsoztam, és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggattam (egy részét szögletesre vágtam, de az nem lett olyan finom és leveles:)). Sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam őket, nem túl közel, a tetejüket langyos sós vízzel kentem meg. 220 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsültek.
Szépen megnőttek sülés közben, a rétegek kicsit szétváltak, nagyon jól nézett ki. És finom is volt nagyon, a krumpli és a libazsír mindig nagyon jól állnak egymásnak, jóízű volt, és ropogós is, meg puha is, szóval ahogy azt kell. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy másnaposan milyen lett volna, mert addigra mind eltűnt. Pedig ez elég nagy adag.



A bónuszkép: délutáni szieszta, egy kis kőhegyi futás után ilyen édesen alszik (mind a kettő:))

5 megjegyzés:

Andi írta...

Zsuzsika nagyon cuki, ahogy szépen betakarva alszik és a pogácsa is igen jól néz ki, és még nekem sem tűnik bonyolultnak. Lehet, hogy ilyet viszek a szilveszteri buliba.

Hedvig írta...

Megsütöttem szilveszterre, sikerült.
Köszi a receptet!
Az utolsó tepsit megbolondítottuk ilyen cetlikkel: Puszild meg a szomszédod... A karácsonyfa alatt ajándék van a számodra, keresd meg...igyál még egyet...rajzolj egy aktképet, meg hasonlókkal. Remélem, a vendégek is poénnak veszik.

Andi írta...

Hogy ez miért nem nekem jutott eszembe??? :-) Naggyon jó!

Én sajnos mégsem tudom megsütni, mert 24-e óta buliból buliba járok, nem marad időm ezekre a finomságokra.

Hedvig írta...

Felveszem ezt a receptet a repertoárba.

Moha írta...

Megsütöttem, szuper lett!!!!