2009. december 14., hétfő

Póréhagymaleves


Szerintem tipikus karácsonyi étel a hagymakrémleves, legalábbis nekem mindig ez az ünnepi este villan be, éppúgy, mint a borlevesről, a gesztenyés pulykáról vagy a bejglről. De ha nem is feltétlen karácsonykor - velem lehet egyezkedni! -, akkor az első hideg, kellemetlen, megfázós téli napok egyikén bizosan eszembe jut. Most is így volt ez, amikor Marcsival "kivételesen" kajákról, főzésről beszélgettünk, s így került szóba Marcsi póréhagymalevese, amiről olyan lelkesen áradozott, hogy végül már majd' megvesztem egy kis kóstolóért.



Kettőnknek egy szál póréhagymát hajszál vékonyra felkarikáztam, kicsi olajon megdinszteltem, megszórtam leheletnyi liszttel és felöntöttem alaplével (volt a mélyhűtőben). Főztem egy pár percig, majd beleszórtam egy csokor felaprított petrezselymet, beleöntöttem 1-1,5 deci tejszínt, sóztam, borsoztam. Ekkor is megkóstoltam már és nagyon finom volt, és én szívesebben ettem volna így, te Toma kedvéért összeturmixoltam az egészet. Tálaláskor megszórtam néhány karika póréhagymával, egy jó adag reszelt sajttal és egy maréknyi vajban pirított zsemlekockával. Mindkettőnknek nagyon ízlett ez a változat (Toma kétszer szedett), és kényesebb gyomrúaknak is nyugodtan ajánlom, mert nem olyan intenzív a hagymaíz, mint az eredeti hagymalevesemnél. Ez főleg evés után szerencsés, mert az illata se olyan erős!


És hogy mégiscsak meglegyen a karácsonyi hangulat, no meg Csincsilla kérésére bemutatom legújabb szerzeményemet, s most, hogy már 4 különböző angyalkám is van, elmondható, hogy gyűjtöm őket én is. De én csakis az iker angyalkákat, mint például ezt a szép aranyhajút, akinek a tesója az én tesómnál lakik.

12 megjegyzés:

Hedvig írta...

Ez aztán tényleg finom lehet!
Gyönyörű az angyal!

Andi írta...

Köszönöm Hédi! Látod, nekem is van angyalkám, bár a tied sokkal-sokkal szebb!

Mari írta...

De jókor írtad...itt csoffad egy póréhagyma a frigóban, senki nem eszi.
édes az angyalkád:)

Andi írta...

Majd kóstold meg turmixolás előtt, mert nekem anélkül jobban ízlett és reggel Marcsitól megkérdeztem, ő nem is szokta turmixolni, csak uborkagyaluval hajszál vékonyra szeletelni.
Nekem is nagyon tetszik ezz a kis angyal, olyan bohókás! :-)

csincsilla írta...

nagyon jól hangzik a leves, mi egy hete brokkolikrémlevest eszünk, lehet, hogy akkor átcsapok a póréhagymás vonalra:)
az angyalka meg tünci, az egyik kis rokona nálam lakik éppen, majd lefotózom!

Andi írta...

Nem akarsz angyalkaversenyt hirdetni? :-)

csincsilla írta...

de. csak eddig még nem tudtam róla. és az milyen? szépség? nagyság? számosság? absztraktság? bénaság? szóval hogy kell????????????

mazsolla írta...

én a miénket a csilingelés kategóriába nevezném be!

Andi írta...

hát semmiképpen se számosság, mert abban nagy előnnyel indulnál, mivel én még csak három napja gyűjtöm az angyalkákat.

Legyen több kategória és benevezünk mindegyikbe egy angyalkát. De ne felejtsd ki a csilingelésképesség kategóriát se!

segebaga írta...

Ha ezt előbb tudom, hogy Te is angyalkás lettél, mint Csincsilla... a fenébe!
A koszt szuper :)

mazsolla írta...

Köszi Andi! :)

Marcsi írta...

szerintem istenien néz ki :) s ha Toma kétszer szedett..:)