2009. december 11., péntek

Zöldbabfőzelék fasírttal és a karácsonyi ajándékom Imitől

Mostanában semmi újdonságot nem főzök, a blogszerző társaimból élek. :) Vagy azokat az ételeket csinálom, amiket már bejegyeztem. Majd eljön az az idő is, amikor leülök szép nyugisan és keresgélek új ételeket vagy ötletelek és kitalálok újakat.
Egyelőre az az állapot van nálunk, hogy csütörtök tájékán megkérdezem Imit: mi legyen az ebéd hétvégén? Ilyenkor vagy válaszol és megkönnyíti a helyzetemet, hogy már csak elkészíteni kelljen vagy azt mondja, nem tudja, találjam ki én, ne mindig csak ő mondja meg. Szerencsére múlt héten eszébe jutott a zöldbabfőzelék fasírttal, amit már mindketten ezer éve ettünk és ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető a főzelék és a fasírt is.



Zöldbabfőzelék hozzávalói:
- zöldbab 2-3 centis darabokra vágva
- babérlevél
- hagyma, fokhagyma
- petrezselyem
- olaj
- liszt
- pirospaprika
- tejföl
- ecet
- cukor

A zöldbabot 1-2 darab babérlevéllel feltesszük főni annyi sós vízben, hogy ellepje. Eközben egy kisebb fej hagymát és 1-2 gerezd fokhagymát megtisztítunk, apróra vágunk illetve a fokhagymát áttörjük. Egy jó nagy csokor petrezselymet felaprítunk.

Kevés olajat felforrósítunk, megkapatunk benne 5 dkg lisztet. Hozzáadjuk a hagymát, megpirítjuk majd belekeverjük a fokhagymát. Együtt dinszteljük, majd félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, petrezselymet és kb. 1 dl tejfölt.

Ha megpuhult a bab, hozzáadjuk a keveréket és együtt forraljuk-főzzük még kb. 5 percig. Ecettel, cukorral és ha szükséges még sóval ízesítjük.

Majdnem pontosan úgy készül mint Andi zöldbabfőzeléke, csak ő nem tett bele vöröshagymát.

Fasírt hozzávalói:
- 50 dkg darált hús (pulyka, csirke, sertés, bármelyik)
- 2 szikkadt zsemle
- 2 tojás
- só, bors, pirospaprika
- fokhagyma
- zsemlemorzsa
- esetleg vegeta

A szikkadt zsemléket sós/vegetás vízbe áztatjuk. A darált húshoz hozzákeverjük a fűszereket, tojást, majd a kinyomkodott zsemléket is. Ha túl lágynak tűnik, beleszórunk egy kis zsemlemorzsát és jól összedolgozzuk a hússal.

Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle és meghempergetjük zsemlemorzsában. Bő, forró olajban közepes lángon pirosra sütjük minden oldalát. Egy tálat kibélelünk papírtörlővel (én stílusosan mikulásos, karácsonyi mintással béleltem :) ) és ebbe szedjük ki a lecsöpögtetett fasírtokat.


Egészen jól sikerült a fasírt és a főzelék is - vagy csak nagyon régen ettem volna? Mindenesetre legközelebb fele annyi húsból fogom csinálni, mert kb. 12 db közepes gombóc lett belőle, kettőnknek egy kicsit sok. Jó-jó tudom, van még két éhező kutyánk is. :)

És íme, a karácsonyi ajándékom, amit Imitől december 2-án megkaptam:


Amióta a blogról / Mindmegettéről sütök-főzök azóta szentségeltem, hogy állandóan rohangálni kell a konyha és a monitor között. Nem nagy távolság, de át kell menni az előszobán, a kisszoba másik végébe, ahol az én számítógépem található. Itt jól megnéztem mindig a monitoron, milyen hozzávaló kell még az ételhez és előfordult, hogy mire visszaértem a konyhába, elfelejtettem, mert útközben történt valami, esetleg egy kutya utamba állt. :)

Talán említettem egyszer itt a blogon, hogy milyen jó lenne egy monitor a konyhába, azt hiszem Andi javasolta inkább a laptopot. Csakhogy nekem mindig kevés a hely az asztalon, konyhapulton, nem hogy még egy laptop is foglalja a helyet! Majd egyszer, amikor lesz új konyhabútor (mert most még nagyon régi van), talán több helyem lesz.

Szóval Imi megvalósította! Egyik kollégája segítségével. Ezúton is köszönöm Ákosnak is! Estébe nyúlóan dolgoztak, hogy a konyhából a falon, a csöveken keresztül át legyen húzva a monitor vezetéke (tudom, hogy hülyén fogalmazok, nem értek a villanyszereléshez) a számítógépemig és hogy a konyhai monitoron is ugyanaz látszódjon, ami itt, a bentin is. Nem lehetett egyszerű feladat. Azt szerették volna, hogy mire hazaérek a munkából, kész legyen és már csak a végeredményt lássam, ne a felfordulást, de sajnos kicsit megcsúsztak. Így is nagyon-nagyon örülök neki, nagyon hasznos ajándék. KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!! :-*

És hogy miért kaptam meg már most? Hogy a karácsonyi készülődésemben segítségemre legyen az a monitor. Rohangálás nélkül tudjak sütni-főzni és hogy Imi ne hallgassa a morgolódásomat. :)

10 megjegyzés:

Imi(bográcshős) írta...

és az EGYIK karácsonyi ajándékom Imitől...
akarta írni a kedves szerző :)
Ne higgyetek neki, mindig nekem kell kitalálni mit együnk... :P

Andi írta...

Basszus micsoda ajándék - már bocsánat!!!! Fantasztikus, gratulálok! Amikor megláttam a képen, azt hittem elájulok! Sokkot kapok! Lemegyek hídba! stb. stb. Fantasztikusak ezek a fiúk, isteni az ötlet és szuper a megvalósítás.

Bocs, most a kaja rész nem is érdekel. :-)

Imi, néha ide is dobj ötletet a kajára vonatkozóan! Köszi!

sheppie írta...

EZ EGY ZSENIÁLIS ÖTLET ÉS MOST NAAAGYOOON IRIGY VAGYOK BEA!!!!! :))

Mazsolino írta...

Hi-tech konyha! :) Nem semmi. Már alig várom, hogy megnézzem. :) Használjuk majd együtt is? :)

Andi írta...

Úgy tűnik, mintha nem a blogunk lenne a monitoron... :-D

mazsolla írta...

milyen figyelmes és kreatív! nagyon aranyos :)

csincsilla írta...

hát, ez igen! nagyon-nagyon ismerős a probléma!!! rohanok, és mutatom is a Tamásnak! és mélyen egyetértek az Andival!
egyébként imádom a zöldbabfőzit fasírttal, de valamiért nagyon ritkán csinálok. babérlevelet még nem hallottam bele, feltétlenül ki fogom próbálni, tuti jól áll neki.

Hedvig írta...

Klassz ott az a monitor!

Mi otthon a fasírtot pirospaprika nélkül de jó sok majorannával, pirított hagymával friss petrezselyemmel készítjük, és én így is érzem ízletesnek. Párom az ország másik végéből való és mindig azt mondja rá, hogy németes, mert nincs benne pirospaprika, de azért megeszi.

segebaga írta...

Hűűűűűűűűűű csudaság, ötletes, segítős, gratula hozzá és legyen mindig a segítségedre :)

Bea írta...

Köszi lányok, kedvesek vagytok! :)
Ha valaki szeretné megvalósítani és technikai problémába ütközik, szóljon nyugodtan, Imi és Ákos már nagyon kiművelte magát a témában. :)

Andi, valóban nem a blogunk látható a monitoron, éppen a fasírt különböző fajtáinak összetételében voltam elmerülve. :) Hédi, a tiéd is nagyon finom lehet, de nekem is furcsa lenne pirospaprika nélkül. Egyébként ettem már olyant amiben sok-sok petrezselyem volt és nagyon feldobta az ízét.

Tesókám, bármikor! :) Neked biztosan tetszeni fog. A jövő évi befőzésünknél nagyon nagy segítség lesz.

Egyébként meg: ESIK A HÓÓÓÓ!