2010. szeptember 15., szerda

Boros körtetorta

Mazsolino sütije ez is. Úgy tűnik, mindenféle kora őszi gyümölcsöt fel fog használni legújabb, kísérletező kedvéhez. Mi pedig nem akadályozzuk meg benne, sőt inkább biztatjuk. Ugyanis a végeredmény mindenki számára kellemes. Ő örül, hogy sikerült valami finomat alkotni, mi pedig örülünk, hogy megkóstolhatjuk.

Szilvás után körtés bejegyzés következik. Körtés sütik receptjei egyébként itt, itt és itt olvashatók még.



Hozzávalók:
- 20 dkg vaj/margarin
- 4 tojás
- 1,1 dl vörösbor
- 25 dkg liszt
- 2 csapott teáskanál sütőpor
- negyed csapott teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- 4 dkg tortadara vagy reszelt étcsokoládé
- 4 db körte

A vajat megolvasztjuk, langyosra hűtjük. Habosra keverjük a borral és a tojásokkal.

A lisztet elvegyítjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a csokidarát (reszelt étcsokit).


A lisztes keverékre öntjük a tojásos masszát és robotgéppel jó alaposan összedolgozzuk.

A tésztát ezután kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt kerek tortaformába töltjük. A tetejére hámozott, felezett, kimagozott körtéket fektetünk.

170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.


Tesómnak kissé lágy maradt a torta belseje és a körte is lesüllyedt az aljára. Valószínűnek tartom, hogy a 170 fokos sütőhőmérséklet kevés ennek a sütinek, én inkább 180 fokon sütöttem volna ugyanennyi ideig. Ez a két apró dolog egyébként nem rontott az összhatáson. Finom, illatos sütemény, egy bögre teával el tudom képzelni hűvös, esős estéken.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Eszméletlenül jól néz ki

Andi írta...

Nagyon finomnak néz ki!

csincsilla írta...

ez nagyon hasonlít az egyik kedvenc tésztámhoz, F. Nagy Angélánál Mrs. Marple kedvenceként szerepel, 25 dkg vaj, ugyanennyi liszt és liszt, 4 egészt tojás. Nagyon finom, jóízű tészta, sokáig muffinnak is ezt sütöttem. Ebben egy kicsit kevesebb a vaj, viszont jön hozzá némi vörösbor, tuti nagyon finom. és szerintem jól állnak a leült körték neki:)

Bea írta...

Téééényleg: muffinnak is milyen finom lehet! Köszi a tippet.