2008. november 27., csütörtök

Fűszeres-mézes gyógylikőr



Ezt a likőrt is még tavaly készítettem, mint a narancslikőrt, de én nem adtam ajándékba, mert a baráti és családi körömen nem szereti senki a likőrt. Én se szeretem, de már évek óta tároltam itthon egy ajándékba kapott (félliteres) üveg gint és szerettem volna valamire elhasználni.

Sajnos a receptet nem találtam meg itthon, ezért nem is tudom pontosan megírni, hogy honnan van. Most viszont rákerestem az interneten és egy fórumon megtaláltam.

Hozzávalók:
  • gyerekököl méretű friss (vagy kétdiónyi szárított) gyömbér
  • egy-egy tasak darabos fahéj és szegfűszeg
  • 50 dkg méz
  • 7 dl gyümölcspálinka vagy vodka vagy gin
  • egy másfél literes csavaros tetejű befőttes üveg
Az üvegbe szórjuk bele a fűszereket. (A friss gyömbért vágjuk vékony szeletekre.) Öntsük hozzá a mézet és a pálinkát. Egy-két napig, amíg a méz teljesen fel nem oldódik, kevergessük-rázogassuk, aztán rejtsük el a jól lezárt üveget, mert csak három-négy hét múlva lesz igazán finom a likőr, sőt minél tovább érik, annál ízesebb lesz. Az érlelési idő végére a fűszerek leülepszenek az ital aljára, és a nedű szép borostyánsárga vagy óarany színben tündököl. Ekkor óvatosan öntsük át csinos üvegekbe. Szerintem olyan íze van, mint az Unicumnak.


Zsófinak kerestem elő ezt a receptet, mert az ajándékok készítése is hozzátartozik az adventi készülődéshez. És nem árt idejében elkezdeni, mert néhány konyhában készített ajándéknak van valamennyi érési ideje! Az egyik általam olvasott főzős blog fejlécében pedig megkezdődött a visszaszámlálás: már csak 27 nap van Karácsonyig :-)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

gyerekököl? :D

Andi írta...

Hát ezt írták. De te má nem vagy gyerek!

csincsilla írta...

hű, de szép! és az unicum nagyon finom! ez is olyan ütős, mint a testvérkéje, született narancslikőr?

Névtelen írta...

Vigyázz be ne kvártélyozzanak, mondjuk a szegedibe. Főzöd itten a szeszt nyakra-főre.

Andi írta...

Ez nem olyan ütős! Ez az egyik hibája :-)
Remélem nem tudják meg! Főleg, amikor majd ebből fogok élni! :-) Bennetek bízom, nagyfogyasztókban...

Névtelen írta...

...akkó húzzá bele :)