2008. november 21., péntek

Jolán-napi kakaóscsiga-sütő tanfolyam


Végre megtanultuk megsütni Csincsilla isteni kakaós csigáját! Mivel erről sem szabad írnom, amennyire bírom, visszafogom magam:

















A szépséges, lágy kelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és egy nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk.



















Második nekifutás: A megrettent tanfolyami hallgatók szeme láttára Kisárpi kezéből kitépjük a nyújtófát, sűrű bocsánatkérések közepette újra összegyúrjuk a tésztát és három mozdulattal tökéletes alakúra és méretűre nyújtjuk.

















2 evőkanál kakaóport egyenletesen elterítünk a tetején. (Megnéztem az eredeti receptet: 2-3 evőkanál kakaót ír, nem pedig hatot!!! Khm.)

















6-8 evőkanál porcukorral a kakaót betakarjuk. Sehol ne maradjon cukor nélkül a kakaó, mert ott keserű lesz! Feltekerjük, mint a rétest. Ehhez a művelethez nem árt, ha ekkora keze van az embernek.

















A rudat egyforma szeletekre vágjuk. És itt alakult ki két tábor a sütőtanfolyamon: vannak, akik a kakaós csigát a tésztás oldalára fektetve sütnék, és vannak, akik így, mint a képen, a kakaós felükkel fölfelé. Ugyanígy két táborra szakadt a tanfolyam abban a kérdésben is, hogy a kiszóródott kakaóporral mi legyen: rászórjuk-e a csigák tetejére spórolósan, vagy pedig kidobjuk pazarlósan. Még lehet, hogy kvízkérdésnek felteszem a végén!
















Egy óra kelesztés után vajdarabkákat teszünk mindegyikre (és itt megint csak én kérek elnézést!), majd forró sütőben megsütjük. Amikor már majdnem kész, cukros tejjel meglocsoljuk a sütiket, majd visszatoljuk még pár percre.

Hallott már valaki a jégcukorról? Itt látható a képen! Menő cukrászatok elbújhatnak a Pomázi cukrászat mellett!



Fiamnak egy darab csigát hoztam haza, mert ő nem szereti az ilyen sütiket - legalábbis én így tudtam. Mint kiderült, rosszul tudtam, és baromi kevésnek bizonyult az egy darab... De hát nincs ebben semmi, Rebekáról is most tudtuk meg, hogy szereti aaaa... mit is? Elfelejtettem! De ciki! Pedig nem is ittam! (Csak annyira emlékszem, hogy az almacsatnit nem szereti.)



Tomacicát pedig holnap fogom lejáratni a világ előtt... miután magamat sikerült már mindkét receptnél: a zsöminél is, meg ennél is!


11 megjegyzés:

Névtelen írta...

ma sücc?

Névtelen írta...

... ila?

Névtelen írta...

Tesó! a végeredmény a lényeg!! és az isteni vót. Várom a tiedet!

Andi írta...

Sajnos nekem még nincs gyúródeszkám, úgyhogy nem tudok ilyet csinálni!

Névtelen írta...

annyira fini volt, lehet, hogy ráveszem Évikét, hogy ezt is csináljuk meg!!
(szerintem a 6-8 kanál kakaó a megfelelő, a kiszórodott kakót énis spórolósan rászornám a csiguszok tetejére és tökmindegy nekem, hogy melyik oldalán sütjük a csigákat!! jó válszok???)

Andi írta...

Sajnos nem! Kisárpinak a 6-8 kanál kakaóval égett ízű lett a csigusza, én kidobnám a kiszóródott kakaót és csakis így sütném, ahogy a képen van, hogy kerek maradjon! :-)))

Névtelen írta...

óóóóóóóóó :(

Andi írta...

Ne sírj! Neked biztos úgy is tökéletesre sikerülne! :-)

csincsilla írta...

az eredeti receptet tényleg kicsit elrontottam :(, de kijavítottam utólag, szóval sosem fogjátok megtudni, mi volt jól és mi rosszul, de most talán már jó. talán.

szazala írta...

Megsütöttem,nagyon finom,és mi sem tudjuk,hogy valóban puha marad-e másnap is!Köszi a tanfolyamot!

Andi írta...

Nincs meg valakinek az eredeti recept kinyomtatva? :-)