2008. november 10., hétfő

Házi túró

Évek óta készülök házi túró készítésére, sok receptet gyűjtöttem már erről, de igazán akkor kaptam lendületet, amikor Micikénél megláttam és megkóstoltam Balage házi túróját. Sokkal finomabb volt, mint a közérti (én a közértit nem is szeretem) és az állaga szinte majdnem olyan krémes volt, mint Marcsi áttört túrótölteléke, amit a palacsintához szokott készíteni.

Mint mondtam, van itthon pár túrókészítős receptem (és sajtkészítős és kefirkészítős és joghurtkészítős), de most feltétlen Balage receptjét akartam követni, hátha nekem is olyan szuper lesz az eredmény. Fel is hívtam, és azon nyomban kedves és pontos, a kémiai folyamatokat is ismertető eligazítást kaptam :-). Amennyit az egészből megértettem, felírtam és követtem pontról pontra a lépéseket.

4,5 liter tejeből aludttejet csináltam. Itt kezdődött az első probléma, mert még soha nem csináltam aludttejet és nem is láttam olyat. Ha láttam is, az gyerekkoromban volt, amikor Anyuci kis bögrében a konyhaablakban altatta a tejet, de annyira nem volt szimpatikus (finoman fogalmazva) a végeredmény, hogy rá se néztem. Szóval megaltattam 4,5 liter tejet. Hogy ez aludttej volt-e vagy csak félálomban szendergett, nem tudom, lefényképeztem:


Úgy csináltam, hogy pénteken munka után öntöttem egy lábosba, lefedtem és vasárnap éjfélig hagytam alukálni. Elég meleg volt a lakásban, gondoltam ennyi elég is neki. De azért gyanús volt, hogy mégsem így kell kinéznie...

Ezután kell (Balage szerint) 60 fokon hevíteni. Ő úgy szokta, hogy egy lavórba teszi az aludttejes lábost, majd abba önti a forró vizet és ezt kétszer ismétli meg, én a mosogatóba állítottam és abba öntöttem. Úgy éreztem, hogy a közepe nem melegszik eléggé, ezért kénytelen voltam kicsit kevergetni. Balage is mondta, és a többi receptemben is ez volt, hogy nem nagyon kéne összetörni a túrót, de hát belül még hideg volt, az edény falánál pedig már jó meleg.

A másik probléma az volt, hogy a hétvégi rengeteg munkám miatt (Csincsilla: nem buli miatt!) csak vasárnap éjfélkor álltam neki a túrómelegítésnek, így hát fél egykor elfogyott a türelmem és elkezdtem a tűzhelyen melegíteni a fazekat. Nem tudom jól tettem-e, de valahogy még ekkor sem láttam teljesen jónak azt a részt, ahogy a túró elválik a savótól.

Ezután egy szűrőt tiszta gézzel béleltem ki, mert persze sajtkendővel, ahogy Balage mondta, nem voltam felkészülve, szóval ide kezdtem el szedni ezt a cuccot a lábosból. Kiderült, hogy kevés lesz. Aztán egy másik (kisebb) szűrőt is kibéleltem, az is kevés volt, majd egy harmadik verziót is felállítottam, mindezt hajnali egykor.

Balage szerint 2-3 napig kell hagyni kicsöpögni, de én már hétfőn délután megszüntettem ezt a háborús helyzetet a konyhámban, és különben pedig úgy látom, nem is csöpögött volna már semmi belőle. Az íze, hát nem tudom, az biztos, hogy nem olyan, mint amit Micikénél kóstoltam, az állaga sem az elképzeléseim szerint alakult.


Egy következő, felkészültebb kísérletre még hajlandó vagyok, annál is inkább, mert Micikétől sok-sok finom, isteni illatú friss fűszernövényt kaptam, és azt szeretném majd belekeverni a következő túróba.

Itt szeretném mindenki figyelmét felhívni, hogy Szilvia-napi zsömlesütő tanfolyamunkat a jelentkezők számának folyamatos és megállíthatatlan növekedése miatt áttettük november 20-ra, Jolán napjára!!! A helyszín, a jelentkezési díj és az időpont (azaz hogy: munkaidő után) változatlan!

40 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon is jól néz ki!! És milyen lett az íze így adalékanyagoktól mentesen??
Mit csináltál belőle? Vagy még várakozik?? Feltétlenül írd meg!
Egy kiváncsi olvasód...

Névtelen írta...

Ja és mennyi lett végül 4,5 liter (úristen) tejből? Venned kell egy tehenet. Vagy már van? :-)))

Andi írta...

Jaj meg akartam írni, hogy 633 gramm lett!
Nekem nem ízlik, de hoztam tesztanyagot a megfelelő személyeknek és majd megmondják, hogy milyen. Balié sokkal finomabb volt!
Még nem tudtam eldönteni, hogy mi legyen belőle, lehet, hogy túrós pogi, de lehet, hogy leveles tésztába töltöm.

csincsilla írta...

:) én sem csodálkoznék rajta, ha már ott állna az a tehénke a nappaliban :)

Névtelen írta...

De hiszen mindig ott áll :-))) Nagyon jó ötlet a túróspogi!!! nem is gondoltam rá!

Andi írta...

De jó is lenne egy tehénke meg egy szép kis tanya kacsákkal, csirkékkel, meg kis konyhakerttel, szép nagy borospincével, gyümöcsfákkal, egy piros traktorral, (közelben egy benzinkúttal persze)...
A túróspogi Csincsilla receptje alapján fog készülni

Névtelen írta...

Kész a strapacska!! Nem írom le milyen lett. Andi az álmodat meg vizualizáld, vizualizáld!!!!

csincsilla írta...

annyira, de annyira finom!!! a kóstoló az kb. negyed kiló volt, és most falom az utolsó morzsáit. tökéletes, szaftos, szép nagy darabos, egyszóval ISTENI!!!

Andi írta...

Jaj de örülök, hogy jól sikerült! Évi is megkóstolta, és azt mondta, tök jó! Ezek szerint még lehet az is jó túró, ami nem ugyanolyan, mint Balié. Most felhívom Balit, hogy elmeséljem neki!

Éva: Milyen lett a sztrapacska?

Névtelen írta...

biztos tökéletesen sikerült a sztrapi! :)

Névtelen írta...

én speciel egy falatot sem kaptam a túróból kóstolásra. az én véleményem ezek szerint nem is számít már...

Névtelen írta...

Nagyon tévedtek. NEM LETT JÓ!! Nem olyan lett mint Mártáé. Egyáltalán nem. De rájöttem ki a hibás!! A szűrőkanál!! Kislukú szűrőn akartam átpaszírozni... többet nem mesélek!! :-((( (csiríz-szerű anyag MINDENHOL)(De Nigella talán még ezt is megenné éjszaka amint kisomfordál a konyhájába?)

Névtelen írta...

Az enyém se. Nem baj itt fulladok meg a "sztrapiban". Mások meg isteni házitúrókat esznek. (aláírás: füles)

csincsilla írta...

tényleg senkit nem akarok megbántani, de SZAKMAI kóstolásra volt szükség, értő nyelvre, gyakorlott ízlelőbimbókra. gyakorlott túróevő kis szerszámaira. szóval megfelelő helyre került az a kis negyedkilós csomagocska :)

Névtelen írta...

Itten meg lett volna egy nem szakmai kóstolás, csak úgy parasztosan... két kézzel!! Urizálgatás nélkül.

Andi írta...

Köszi Csincsilla! (huhh!!!)

csincsilla írta...

én most akkor vissza is vonulnék a kommenteléstől egy darabig, mert ha jól sejtem, ez a három darab matus mindjárt egységfrontba tömörül, és felfal engem elevenen. örülök, hogy eddig megúsztam, ráadásul még egy kis túrót is kaptam :)

Névtelen írta...

Túrót van egységfront! És tudjátok miért nincs? Mert Matus Csincsilla elhappolta a TÚRÓNKAT!!

Andi írta...

:-)))

Névtelen írta...

csincsilla! ha pont ilyen jelzőkkel ellátott szakértő-kósotolóra volt szükség, akkor már csak azt nem értem, hogy miért nem Poczak kapta a negyed kiló túrót!?!? :)

Andi írta...

Jóvanna! Mink meg nem kaptunk a sztrapiból! :-)
Én nem tömörülhetek egységfrontba most veletek, mert most Csincsillával értek egyet... :-)

Névtelen írta...

és még azt sem értem, hogy minek kapott csincsilla negyed kiló túrót kóstolni? nem lett volna elég egy göb??? és akkor a többi egységfrontba tömörült matusnak is jutott volna esetleg...

Névtelen írta...

hogyhogy csincsillával értesz egyet????? mindegy mert a 633 gramm túróból még jut egy uszkve 383 gramm a túróegységfrontnak is! :)

Andi írta...

De hát jut mindenkinek, mert 633 gramm lett az egész és én úgyse szeretem, csak miattatok csináltam!

Névtelen írta...

Kész! Kivagyok! Nézem Márta sztrapiját képről, miközben ezeket a vízízű sárdarabkákat nyammogom és ekkor a fejemhez vágják hogy NUKU EGYSÉGFRONT!
Mostantól poczakkal tömörülök!! (+ Megkaphatja a szrtapimat is)

Andi írta...

eccerre írtuk majnem ugyanazt! (piri)

Névtelen írta...

szerintem adjuk a sztrapidat csincsillának és andinak! hm?

Névtelen írta...

Ja és kérem a 191,5 gramm túrómat. Most!

Névtelen írta...

csincsilla rejtőzködik a negyed kiló túróval! gyere elő!!! :)

Névtelen írta...

Jó alapítsák meg a sztrapi egységfrontot! Szrtapi vs túró.

Andi írta...

Máris indulok haza és csomagolom, de a szemem láttára kell megennetek az egész adagotokat! :-)

Névtelen írta...

ez most asziszi hogy megijedtünk! éva! mondd meg neki!

Névtelen írta...

Hát itt most pont az a negyedkilóka hiányzik a sztrapimról! De mindegy. Már megszoktam. Más eszi a negyedkilócskát én meg a sztrapit.

Névtelen írta...

szerintem azt a negyed kilót falta fel csincsilla "kóstolásképpen". kíváncsi lennék rá, hogy mindent így "kóstol" meg?

Névtelen írta...

Hát tudod hogy van az? ...nem bánt az csak megkóstol.....khm khm.. (a mi túrónkat, jelenesetben)

Névtelen írta...

most meg lapul! észrevetted te is?

Andi írta...

Ne bántsátok Csincsillát, csak egy falatot kapott!

Névtelen írta...

nem is csincsillát kell bántani, ő egy szegény áldozat aki csak kapott, Te vagy a hunyó!!!!! Matus testvéreimet idézem most: paaa..........szt !!!

Andi írta...

„Hm, paraszt én!” emígy füstölög magában,
„Hát ki volna úr más széles e határban?...

...Én paraszt? én?” - Amit még e szóhoz gondolt,
Toldi Györgyre szörnyü nagy káromkodás volt.

Névtelen írta...

hú, megfogtá, te illeneket irogálsz ide és én érzem magamat parasztnak :)