2008. november 19., szerda

Házi narancslikőr


Háááát, most már mondjuk ki bátran: közeledik a Karácsony, ezzel együtt az őrült készülődés időszaka. Ez nálam nem a boltok lerohanását jelenti (de persze azt is), hanem elsősorban a szorgalmas sütés-főzést, ajándékok és karácsonyi díszek készítését. Nagyon szeretem ezt az időszakot, segít ráhangolódni az ünnepekre, bár kicsit több szabadidővel sokkal kényelmesebben is el tudnám képzelni.

Ezt a narancslikőrt tavaly készítettem és látható, milyen sok van még belőle, ezért idén nem fogok csinálni. De a gyártási leírás persze megvan, úgyhogy most közzéteszem.

A Nők Lapjából vágtam ki, a receptet és rögtön meg is csináltam ezt az igazi női kontyalávalót. Azóta is, bár nem nagyon iszom belőle, mert nem a likőr a szakterületem, ha a konyhaszekrényben kutakodáskor a kezembe akad, mindig beleszimatolok, mert varázslatos narancsillat árad az üvegből.

Hozzávalók:
  • 3 nagy narancs
  • 5 dl 90°C-os alkohol
  • 7,5 dl víz
  • 350 g kristálycukor
A narancsokat forró folyó víz alatt a mosogatószeres szivacs dörzsi részével alaposan megsikáltam, krumplihámozóval vékonyan lehámoztam külső, sárga héjukat és csatos üvegbe szórtam. Ráöntöttem az alkoholt, légmentesen lezártam és négy napig érleltem hűtőszekrényben, néha-néha megrázogattam. Az ötdik napon 8-10 percig forraltam a vizet a cukorral, hagytam kihűlni, majd hozzáöntöttem a narancsos alkoholt (azonnal megzavarosodik, ez a természete!). Jól összekevertem, ebbe a szép palackba töltöttem és gondosan lezártam. Egy hét múlva fogyasztható, korlátlan ideig eláll.

Szerintem ha van olyan nőcis-likőrös ismerősünk, aki szereti az édes rövidet, boldoggá tehetjük vele, de sok-sok sütit vagy bonbont fel tud dobni isteni illatával, aromájával. Nem beszélve az alkoholtartalmáról, ami tavaly az egyik adag finom házi készítésű bonbonomat úgy elvarázsolta, hogy a Csincsillának kóstolóba hozott és a munkahelyen reggelire elfogyasztott 3 darabtól (fejenként 1 darabtól!!!) úgy becsiccsentettünk, hogy nem tudtuk abbahagyni a röhögést. (Jó volt, nem?) Kár, hogy olyan hamar elmúlt a hatása! :-)


Erről a gyönyörűséges üvegről, amiben házi narancslikőrömet tárolom, mindig egy kedves ismerősöm jut eszembe, aki már nincs közöttünk, és akinek a tettét - egyesekkel ellentétben - én soha nem fogom megérteni!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

viszont néha nem árt selejtezni!!!

Andi írta...

megtettük!

Névtelen írta...

végre!

csincsilla írta...

igen, tanúsíthatom, hogy életem legütősebb narancslikőrjéről van szó! egy szem bonbontól (és milyen nagyon finom volt!) sem előtte, sem utána nem sikerült még becsípni. nevezhetnénk egyszerűen narancsabszintnak is.

csincsilla írta...

ja, és kaptam egy kis maradékot, juhé!

Andi írta...

Csak később nehogy a detoxikálóban végezd a bonbonjaidtól!