2008. november 8., szombat

Finomságok

Most hívott fel Éva telefonon teljesen kiborulva, hogy Anna egyik osztálytársánál voltak szülinapi bulin és ott a vendégeknek felszolgált kaja a következőkből állt: konzerv vagdalthús összekeverve krémsajttal, vajjal, ez tartós kenyérre halmozva, majd sütőben megsütve. (Brrr.) Ezután palacsinta következett, amiből Éva csak felet tudott megenni (pedig Éva nem finnyás!), mert szinte mindent kispóroltak belőle, amitől egy palacsinta palacsinta lehetne, még a tölteléket is, de nem spórolásból, hanem egyszerűen azért, mert ők így szokták enni. A végén a csúcspont pedig egy auchanos tejszínes torta volt, na ezt már nem tudták megenni... Nem tudom, hogy lehetséges az, hogy vannak, akik vendégeket ilyesmikkel kínálnak, miközben Éva elmondása szerint egy teljesen normális, kedves házaspárról van szó... (Éva szólj, ha töröljem ezt a bekezdést!!!)

Mi pedig ma este Vikit, Ercsit és Poczakot láttuk vendégül egy Töki pomposos vacsorára, de persze Mazsival szerettük volna őket elkápráztatni, ezért még néhány dolgot tettünk az asztalra. Elsőként a szokásos szilvalekváros papucsot, amit (Ercsi kivételével) mindenki nagyon szeret.

Most, hogy Mazsival együtt készítettük ezt a sütit, sajnos egy üveg lekvár nem volt elég egy adag tésztához, de még így "elrontva" is olyan sikere volt (kivéve Ercsit), hogy nem maradt itthon belőle már egy darab se.

A másik finomság nagyon egyszerű volt: egy kis saját készítésű birsalmasajtot apró kockákra vágtunk, pár szem szintén apróra vágott tésai dióval és mandulával kevertük össze, és így tettük az asztalra finom nasinak.

















Amilyen gyönyörűen néz ki, olyan finom volt. Ercsi sajnos ezt se díjazta.

Amit viszont Ercsinek készítettünk meglepetésként, az a Pécsről kapott gesztenye volt sütőben megsütve. Ezt úgy készítettem, hogy kis ideig vízben áztattam a gesztenyét, hogy ha vannak benne lakók, ki tudjanak úszni. Miután lemostam, minden egyes darabot késsel bevágtam, és 200 fokos sütőben először 10 percig, majd újabb 20 percig sütöttem.

















Sajnos a vacsorára Ercsitől kapott pontjaimból megint le kellett vonnia először amiatt, hogy nyers maradt a gesztenye, majd amiatt, hogy a további sütéstől kiszárad, legvégül pedig az volt a hiba, hogy a pohara üres maradt (miután megitta az egész üveg "almabort"!). Így lett az öt pontosnak induló vacsorából végül kis jóindulattal 4 pont...

Poczak, te mit szólsz ehhez? Nem túl szigorú a gazdád? (Azt mondja, hogy de igeeeeen!) Hogy milyen okosan tud nézni ez a kutyus!


Egyébként a Corában vásárolt francia almaboromról a vendégség alatt derült ki (miután már szép borospoharaimmal terítettem meg az asztalt), hogy valójában sör limonádéval, aminek az alkoholtartalma 1%. Na, ebből csak kóstolót ittam... (Ercsi itta meg az egészet). Csincsilla remélem olvassa ezt a bekezdést is!

Még csak annyit, hogy ezeknek az illusztris vendégeknek a fogadására még egy kis óriásszemű szőlővel, piros jonatán almával, szép zöldalmával és egy kis finom, mézédes mandarinnal készültem. Ezeken kívül mást már igazán nem szolgáltunk fel Mazsival! Pedig lett volna még egy-két ötletem :-)! Ott van például az isteni nagyváradi szilvapálinkám, de ez a banda még túl fiatal az ilyen élvezetekhez...

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

hogy lehet valamit elrontani azzal ha sok a töltelék???? különben is, mi a mislen csillagra hajtunk!! (hányszor mondjam még????)
ercsinek meg biztos megártott az "almabor" azért nem adta meg a maximum pontot! ;)

Andi írta...

hát úgy, hogy túl sok és kész! mischlen csillagért se adunk másfél üveg sültszilva-lekvárt!!!
hát szerintem is, ercsi nem bírja az "almabort"! :-)

csincsilla írta...

annyira cuki, és annyira szépen néz!!!

Andi írta...

És a többi? Amikkel készültünk? Az nem látszik? :-)

Névtelen írta...

Andi, töröld légyszives a bekezdést, nehogy megbántódjanak!!
Egyébként az ominózus buli után értékeletem családom ételeit igazán. (És nemcsak az ételeit)!!
Andi azt még nem mondtam, hogy már a folyosón voltunk amikor a házigazda csomagolni akart a kajákból ami maradt hát ezt csak futóléppéssel tudtam elegánsan elhárítani...
De jó hogy ti nem így főztök!!...

Andi írta...

Olvasnak egyáltalán gasztroblogot az ilyenek? Ha törlöm a bekezdést, a commentedet is törölnöm kell! :-)

Névtelen írta...

Ercsi azt kérdi, hogy mikor lesza következő PP (pompos party) és hogy vigyázz miket írsz, mert nem soká felregisztrál... (pedig nem is kell regisztrálni hihi)

Ééééén 5 pontot adok :)), nagyon le lettem hengerelve, és Poczak is!

Andi írta...

Köszi Viki!
Ercsinek meg azt üzenem, hogy aszittem, hogy nem is olvassa, azért mertem azt írni, amig írtam! De ezentúl figyelni fogok! :-)
Következő pp anyukánál lesz!!!! :-)

Névtelen írta...

hüüüüülyéééék vaaaagytooook! :)