Már a gyönyörű csomagolástól is majdnem elájultam, de amikor arra gondoltam, hogy több ezer forintnyi érték lapul ebben a kis csomagban... De nem, nem! Nem is lehet forintban kifejezni, mekkora érték került a kezembe! Hát hiszen egy kiválóan képzett profi gombaszakértő (Tamás) szedte a gombát és Csincsilla saját kezűleg szeletelte és szárította (gondolom, miközben a patakban mosta a ruhákat), egyszóval azonnal beindult a fantáziám egy ilyen kulináris különlegesség láttán!
A receptet még múltkori rizottókísérletem alkalmával néztem ki Jamie: Olasz kaják szakácskönyvéből. Nem pontosan a leírtak szerint csináltam, azaz nem sütöttem meg még sütőben is a gombát, de tudtam, hogy eltérhetek a recepttől, mert vagy így, vagy úgy, de isteni lesz!
Mielőtt a rizottókészítésnek nekiálltam volna, ennek a csomag vargányának felét forró vízzel leöntöttem, kicsit vártam, hogy megszívja magát, majd szűrőbe átöntve hagytam lecsöpögni. Amíg csöpögött, nekiálltam a rizottónak.
A már múltkor ismeretett fehér rizottót kezdtem készíteni: aprítógéppel felaprítottam egy fej hagymát, egy fél fej zellert és két gerezd fokhagymát. Vaj és olaj keverékén kevergettem alacsony hőfokon 15 percig, majd hozzáöntöttem a rizottórizst. Ezt is kevergettem egy percig, és gyorsan felöntöttem egy kis fehérborral (Sznoboknak: Károly Pincészet: 2007-es Ottonel száraz muskotály). Amint a bort magukba szívták a rizsszemek, elkezdtem adagolni a húslevest (vagy alaplét, én nem tudom mi a különbség!) egészen addig, amíg a rizs meg nem puhult. Közben időnként sóztam-borsoztam (na igen, az utolsó csipet sót már nem kellett volna beletenni). Amikor a rizs már megpuhult (kábé 15 perc), de még al dente, lehúztam a tűzről, belekevertem egy evőkanálnyi vajat, frissen reszelt parmezánt, és lefedve állni hagytam 2 percig.
Valamikor a rizottókevergetés vége felé a jól lecsöpögtetett, istenien illatozó vargányát rádobtam egy kis felforrósított vajra, és megsütöttem. A sütögetés vége előtt egy picivel tettem rá egy gerezd felkarikázott fokhagymát, és amikor lehúztam a tűzről, még szórtam rá finom friss kakukkfüvet (amit épp most kaptam Micikétől), sót és borsot.
Amikor a rizottó elkészült, a sült gomba felét apróra vágtam és egy csokor nagyon apróra vágott petrezselymmel együtt jól elkevertem a rizottóban. Tálaláskor a kupac tetejére halmoztam a maradék sült gombát. Mmmmmm!
Jamie azt írja, hogy még tálalás előtt facsarjak rá egy jó adag citromlét, de én ezt kihagytam, mert úgy éreztem, hogy ez a csoda tovább már nem fokozható! Szerintem azért majd legközelebb kipróbálom citromlésen is :-)
6 megjegyzés:
Jézusom, ez isteni lehetett... Harmonizált a sültgomba íze is a dologhoz? (milyen volt az íze a gombának?)és az állaga, biztos nagyon jó volt, de jó lenne megkóstolni!!
hűha! fantasztikusan néz ki! kérem a listára! (mondjuk, tudod, hogy nem nálam van a pincekulcs:)) ma fokhagymás-petrezselymes tésztát terveztem - gondolom, a levegőben lehet valami -, de azt hiszem, tészta sült gombával és petrezselyemmel lesz helyette :)
Éva: A gomba íze és állaga tökéletes volt!
Csincsilla: És akkor a gyerekek mit fognak vacsorázni? :-)
Tudom kinél van a pincekulcs...! Remélem, előbb-utóbb olvassa az írásaimat az illető!
Csincsilla, ha nem fényképezed le a fokhagymás-petrezselymes-sültgombás tésztádat, nagyon mérges leszek!
igenis, értettem. rohanok a gépért.
És a blogba is tedd fell lécci :-) Nem elég hogy lefényképezed!
Megjegyzés küldése