2008. november 10., hétfő
Turbó vadas
Bejegyezte:
csincsilla
Azt hiszem, még nem írtam be:) Nagyon gyors, kb. egy óra ugyan, amíg elkészül, de ennek nagy részében békésen fortyog magában. Pulykafelsőcomb-filéből készül, emiatt sokkal rövidebb ideig kell főzni, mintha hagyományosan marhából csinálnánk, és persze szó sincs semmiféle előzetes pácolgatásról sem.
Hozzávalók:
- egy kiló pulykacombfilé (azt hiszem, ez tényleg nem jó mellből)
- egy kiló sárgarépa
- 0,5 kiló petrezselyemgyökér
- 2 darab nagyobb vöröshagyma
- olaj, zsír, oliva, valami ilyesmi
- 3 darab babérlevél
- némi bors, só
- 2 evőkanál cukor
- esetleg tejföl
A húst felszeletelem, tetszőleges formára. A zöldségeket megpucolom, a hagymát felkockázom, a többit felkarikázom, vastagabb darabokra.
Egy nagyobb lábasban karamellizálom a két evőkanál cukrot, utána mehet rá a zsír vagy olaj, olyan 4 evőkanálnyi, meg a hagyma. Sózom, és megpárolom a hagymát. Ha minden nedvesség elpárolgott, rádobom a húst, és kifehérítem , utána mehetnek a zöldségek, meg egy kis víz. Babérlevél, bors. Lefedem, és hagyom békésen rotyogni, amíg megpuhulnak a húskockák (ez olyan 30-45 perc). Ha kell, akkor időnként töltök rá egy kis vizet. Ha már puha minden, akkor egy villával kihalászom a húsdarabokat, a maradékot pedig a merülőmixerrel pépesítem, én szoktam bele tenni egy kis tejfölt is, aztán a kész szószba visszateszem a húskockákat. Kész is.
Ha tényleg rohanás van, akkor egy kis tésztát főzök hozzá, ha van még kis időm pancsolni a konyhában, akkor zsemlegombóc, mert azzal a legfinomabb.
Most látom, hogy én ugyan tényleg nem írtam be, de blogszerzőtársam már igen, íme az ő vadasa, ami kísértetiesen hasonlít az enyémre, hiába, a nagy elmék találkoznak :) Találd meg az öt különbséget a két egyforma képen!
A bónusz: egy jó forró cserépkályha még egy hiperaktív tinédzsert is le tud fektetni egy rövid időre :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Na ez a klasszikus vadas szerintem. A tinédzser pedig egyszerűen gyönyörű!! Hihetetlenül szép.
Melyik két képet kell összehasonlítani? Én én vadasos képemet meg a tiédet?
Imádom a vadast!! Csőtésztával! Megcsinálom ezt is!!! Zsófi is olyan finoman tudja főzni és anyukám is istenien tudta!! Jajj!!!!
Megőrülök, annyira honvágyam van egy jó forró cserépkályhához! Sok emléket ébreszt bennem!
Bennem meg ez a vadas, az én drága mamikám is istenien csinálta. Megkostóltam volna nagyon szivesen, mint az összes többi kosztot.
Megjegyzés küldése