2008. november 10., hétfő

Turbó vadas


Azt hiszem, még nem írtam be:) Nagyon gyors, kb. egy óra ugyan, amíg elkészül, de ennek nagy részében békésen fortyog magában. Pulykafelsőcomb-filéből készül, emiatt sokkal rövidebb ideig kell főzni, mintha hagyományosan marhából csinálnánk, és persze szó sincs semmiféle előzetes pácolgatásról sem.
Hozzávalók:
- egy kiló pulykacombfilé (azt hiszem, ez tényleg nem jó mellből)
- egy kiló sárgarépa
- 0,5 kiló petrezselyemgyökér
- 2 darab nagyobb vöröshagyma
- olaj, zsír, oliva, valami ilyesmi
- 3 darab babérlevél
- némi bors, só
- 2 evőkanál cukor
- esetleg tejföl

A húst felszeletelem, tetszőleges formára. A zöldségeket megpucolom, a hagymát felkockázom, a többit felkarikázom, vastagabb darabokra.
Egy nagyobb lábasban karamellizálom a két evőkanál cukrot, utána mehet rá a zsír vagy olaj, olyan 4 evőkanálnyi, meg a hagyma. Sózom, és megpárolom a hagymát. Ha minden nedvesség elpárolgott, rádobom a húst, és kifehérítem , utána mehetnek a zöldségek, meg egy kis víz. Babérlevél, bors. Lefedem, és hagyom békésen rotyogni, amíg megpuhulnak a húskockák (ez olyan 30-45 perc). Ha kell, akkor időnként töltök rá egy kis vizet. Ha már puha minden, akkor egy villával kihalászom a húsdarabokat, a maradékot pedig a merülőmixerrel pépesítem, én szoktam bele tenni egy kis tejfölt is, aztán a kész szószba visszateszem a húskockákat. Kész is.
Ha tényleg rohanás van, akkor egy kis tésztát főzök hozzá, ha van még kis időm pancsolni a konyhában, akkor zsemlegombóc, mert azzal a legfinomabb.

Most látom, hogy én ugyan tényleg nem írtam be, de blogszerzőtársam már igen, íme az ő vadasa, ami kísértetiesen hasonlít az enyémre, hiába, a nagy elmék találkoznak :) Találd meg az öt különbséget a két egyforma képen!

A bónusz: egy jó forró cserépkályha még egy hiperaktív tinédzsert is le tud fektetni egy rövid időre :)


4 megjegyzés:

Andi írta...

Na ez a klasszikus vadas szerintem. A tinédzser pedig egyszerűen gyönyörű!! Hihetetlenül szép.
Melyik két képet kell összehasonlítani? Én én vadasos képemet meg a tiédet?

Névtelen írta...

Imádom a vadast!! Csőtésztával! Megcsinálom ezt is!!! Zsófi is olyan finoman tudja főzni és anyukám is istenien tudta!! Jajj!!!!

Andi írta...

Megőrülök, annyira honvágyam van egy jó forró cserépkályhához! Sok emléket ébreszt bennem!

Névtelen írta...

Bennem meg ez a vadas, az én drága mamikám is istenien csinálta. Megkostóltam volna nagyon szivesen, mint az összes többi kosztot.