Ezer éve ettem utoljára rakott káposztát. Legalábbis ezt a változatot. Szerintem még akkor amikor otthon laktam a szüleimnél. Nem mostanában volt... :) Most sem én készítettem, hanem anyuék.
Sajnos a folyamatról nincsenek képek, Mazsolino már csak a kész állapotot fotózta le, de ezt is nagyon köszönöm neki!
Hozzávalók:
-1 kg savanyú káposzta,
- 40 dkg darált hús
- 15 dkg paprikás kolbász, lehet csípős (én többet tennék bele)
- 5dkg füstölt szalonna (ebből is többet tennék bele)
- 1 nagy fej hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 kávéskanál pirospaprika,
- 1 mokkáskanál majoránna,
- 10 dkg rizs,
- 3 dl tejföl (nekem ez is kevés lenne)
- só, bors,
- 1 evőkanál olaj
Ez az eredeti recept, amit ha jól tudom valamelyik Lajos Mari-Hemző Károly féle szakácskönyvben lehet megtalálni. Az arányokon természetesen mindenki ízlés szerint változtasson.
Andi már bejegyzett egyszer egy hasonlót: rakott káposzta Zsuzsi módra címmel, de abból hiányzik a kolbász és a szalonna és ha jól láttam a majoránna is.
Ezt így kell elkészíteni:
A káposztát (ha túlságosan savanyú, kimossuk) kevés sós vízben félpuhára főzzük, alaposan lecsepegtetjük. A rizst megpároljuk.
A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, fedő alatt üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkarikázott kolbászt, kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát – a lábast erre a pár pillanatra lehúzzuk a tűzről -, a darált húst, pici sót, ízlés szerint borsot, végül a majoránnát, és összekeverjük. 3-4 percig erős tűzön, és fedő alatt, saját levében, 25-30 percig pároljuk.
Kiolajozunk egy nem túl mély tűzálló tálat; az aljára simítjuk a káposzta 1/3 részét, tetejére 1 sor rizs, rá pedig 1 sor darált hús kerül (a rizsnek is, a húsnak is a fele!). Most ismét káposzta következik, aztán a tejföl fele, majd a maradék rizs és a maradék darált hús, végül a maradék káposzta, s annak tetején, szépen elsimítva a maradék tejföl. A tálat betakarjuk alufóliával, előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 °C) 20-25 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát, és most már erősebb tűzön (200-210 °C) szép pirosra sütjük (kb. 30 perc).
Azonnal tálaljuk, csak forrón jó. Fontos, hogy nem szabad tocsogósnak lennie, csak enyhén levesesnek!
Én sok-sok tejföllel szeretem, mint ahogy a többi rakott ételt (krumpli, kelkáposzta, zöldbab).
Evés után jól esik egy kis pihenés a kanapén a jó meleg radiátor mellett. Így gondolta ezt Vilma is, aki engem választott fekhelyül. Mindig igyekszik a közelünkben lenni, na de ennyire? :)
6 megjegyzés:
Hát ez a kép, egyszerűen szuper! És ha tudnák az olvasók, hogy Vilma és Frakk majdnem nagyobb, mint te! :-) Nagyon cuki!
Szeretnék Csincsilláról egy ugyanilyen képet Kófickával vagy Zsuzsikával!
annyira, de annyira édes ez a Vilma!!!! nagyon jól álltok egymásnak!
és imádom a rakott káposztát, annyira jól néz ki!
Andi, szerintem tudják az olvasók. Mindig felhívod rá a figyelmüket. :) De egyelőre még én vagyok a nagyobb, nem a kutyák. Majd ha fordítva lesz, én fekszem rájuk.
Hát, ezen a hétvégén belőletek élek és főzök. Elkészítettük, de édes káposztából, az volt csak itthon, úgy is nagyon finom.
Nagyon szépen köszönöm a jó kívánságokat, mind a 2 ill. 4 lábú blogistáknak. Vilmát meg abszolúúúte megértem, nincs is jobb hely, mint a gazdin feküdni.
A káposzta meg csudaszép, tepsistől felfalnám az egészet. Vaúúú!
Megjegyzés küldése