2010. április 6., kedd

Húsvéti madarak és kalácsok

Volt ez a kalácsmadár, ez egy egyszerű csomó, két mazsolával.


És volt egy párnyi tengelic, sajnos csak az egyik engedte magát lefényképezni, és nem látszik a szép piros sapkája, de talán annyi igen, hogy milyen gyönyörű színes.

Meg volt ez az ismeretlen, szintén párban, az egyik szintén szégyenlősebb volt, de őt elkaptuk:) Picit nagyobb a verébnél, és leheletnyit karcsúbb.

Igen, rém ronda a madáretető, de imádják, abszolút macskabiztos, nem ázik be, nem fújja ki a szél a magokat belőle. Azért tervezzük, hogy lecseréljük valami csinosabb darabra, de egyelőre ez van:) Rengeteg cinke jár egész télen, de ezek itt fent újdonságok:)

Volt még cukros kalács is:

Az ötletet az Andi-cukiból vettem (köszi!), de a saját édes kelt tésztámból csináltam, és mással kentem meg, meg más lett az alakja:), de az ötlet onnan van, és tényleg remek!
A duplájára kelt tésztát kinyújtottam egy nagy téglalappá, tojásfehérjével megkentem, és alaposan megszórtam kristálycukorral. Utána kedvenc pizzavágómmal csíkokra vágtam, mondjuk 3*15 cm-esekre. Ezekből kettőt-kettőt kicsit elcsúsztatva egymásra raktam, kötöttem rá egy csomót, és szép köralakúvá igazgatva elhelyeztem a sütőpapírral bélelt tepsin. Megint hagytam kelni, aztán forró sütőben szép pirosra sütöttem. Szerintem ez volt a legfinomabb, tényleg nagyon jó. Kb. kürtőskalácsíz, csak semmi faxni, pár perc alatt meg lehet formázni, isteni.

Meg volt egyszerű kalács.

Ez is a szokásos édes kelt tészta, hokkaido-módra formázva. Kinyújtottam a duplájára kelt tésztát egy téglalappá, amit négy darabba vágtam. A téglalapokat egyesével feltekertem, és beraktam egymás mellé egy sütőforma aljába. Kelesztés, sütés.

Édes kelt tészta, gyorskovásszal (mert mostanában ezzel játszom)

Hozzávalók:
- 1 adag gyorskovász
- 2 pohár (egy pohár 2,5 dl) finomliszt
- egy teáskanál só
- 3–6 evőkanál kristálycukor (attól függ, mennyire édesen szeretitek a kalácsot)
- 5 dkg vaj
- kb. egy szűk pohár langyos tej vagy tejszín vagy ezek keveréke

Gyorskovász: egy nagyobb tálban összekeverek egy negyed kocka (1,25 gramm) friss élesztőt, egy pohár lisztet és egy pohár langyos vizet. Zacskóba húzom, és szobahőmérsékleten hagyom állni legalább 12 órát.
A tészta összeállítása: a vaj kivételével mindent beleöntök a kenyérsütőgép tartályába, és fényes tésztát dagasztatok vele. Ha tejet teszek bele, akkor majd a dagasztási idő fele táján hozzáadom a puha vajat, ha tejszínt, akkor a vaj el is hagyható. Néha bele kell nézni az üstbe, néha korrigálni kell, vagy egy kis liszttel, vagy egy kis langyos tejjel, az a lényeg, hogy szép, fényes tésztagombócot kapjunk a végén. Az üstben hagyom a duplájára kelni, utána tetszés szerint formázom, megint kelesztem, és forró sütőben sütöm.

A szép képeket Rebeka csinálta, a csúnyákat meg én.

4 megjegyzés:

Gina írta...

A kalácsok nagyon guszták.
A madaraknak nem számít az etető kinézete,csak mag legyen benne.Az ismeretlen madár szerintem fiatal zöldike.

csincsilla írta...

Köszi:)

Andi írta...

Mennyi kalács! Kitettél magadért te is! A madárka formájú nagyon tetszik, meg a többi is persze.
Áginál és Hédinél lehet, hogy megtalálod a madárka pontos meghatározását is. Mostanában úgyis az a kötelező olvasmányod!

Bea írta...

Hokkaido-módra! Te jó ég, azt sem tudtam, hogy van ilyen. :) Hogy lehet ennyiféle az az egyszerű étel, hogy "kalács"??
Nagyon szépek lettek, főleg a csomózott madárkalács :)