2010. április 19., hétfő

Tarhonyás hús

Ismét egy klasszikus recepttel jelentkezem. :) Ha jól láttam, még nem szerepelt a blogon a tarhonyás hús, pedig legalább annyira alapvető és magyaros étel, mint egy pörkölt.... mert tulajdonképpen abból készül. Szóval ha egy jó nagy adag pörköltből marad a hűtőben, de már unjuk harmadnap is azt enni, feldobhatjuk egy kis tarhonyával és máris egy másik ételt kapunk.



Hozzávalók:

- 70 dkg sertéshús (comb, lapocka)

- 1 nagy fej hagyma

- 1 db paprika

- 1 db paradicsom

- só, bors, pirospaprika

- olaj/zsír

- 50 dkg tarhonya

A húst felkockázzuk, a hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. Olajon vagy zsíron üvegesre pároljuk és a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük egy kevés vízzel és a tűzre visszatéve felforrósítjuk. Beledobjuk a húst, amit fehéredésig pirítunk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát. Jól összekeverjük, sózzuk-borsozzuk és annyi vizet öntünk alá, hogy ellepje a húst. Fedő alatt közepes lángon, időnként megkeverve főzzük.

A tarhonyát kevés olajon/zsíron halványbarnára pirítjuk és amint a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk, belekeverjük. Ha a pörkölt időközben elfőtte volna a levét, most annyi meleg vizet öntünk hozzá, hogy a tarhonyát bőségesen ellepje. Fedő alatt készre pároljuk. Addig pótoljuk a vizet alatta, amíg a tarhonya teljesen megpuhul.

Frissen, házi savanyúsággal a legfinomabb.

A konyhám jelenlegi dísze ez a a gyönyörű, rengeteg virágú japán birs. Anyuék kertjéből származik. A japán cseresznyével egyszerre virágzik és ketten együtt halvány- és sötétrózsaszínbe borítják az egész kertet.



4 megjegyzés:

Andi írta...

Gyönyörű a virág és gyönyörű a díszítése a tálalásnak. Lehet, hogy az csak a savanyúság, de mégis olyan, mintha egy megkomponált, szépen elhelyezett zöldségdísz lenne! A kaja is biztos finom!

csincsilla írta...

de jó, de jó, kérünk még sok-sok klasszikust! ilyet szerintem még az életben nem főztem, pedig nagyon szeretem, és szerintem nagy sikere lenne nálunk:)

Bea írta...

Köszi csajok! :)

Mazsolino írta...

Ezt én is nagyon szeretem, de leginkább frissen! :) Holnap meg megkóstolom a.... ;-)