Bár én még sosem sütöttem narancsos kacsát, egyszerűen csak azért, mert nem bírom megunni a saját egyszerű kacsasültemet: rengeteg só, bors a bőrére, hagyma, citrom, fokhagyma és szintén só-bors páros a hasába. Isteni!
A menüsor vendégváró falatkákkal kezdődött, ami azért adódott, mert nemcsak kacsát sütöttem, hanem kacsafarhátból és a tegnapi kapirgálós csirke levesbe szánt alkatrészeiből kacsalevest is főztem, sőt a kacsahájból és csirkehájból még kacsazsírt is sütöttem. A zsírt viszont nemcsak a hájból, hanem a leves tetejének folyamatos zsírtalanításából is nyertem, ezek együttesében, a finom fűszeres kacsacsirkezsírban sütöttem meg a tegnapi csirke hasában talált egy darab csirkemájat.
Na szóval a vendégváró falatkák - mint a képen is látható - két-két karikára vágott és sütőben megpirított magos kifli tetején művészien elhelyezett egy falatka töpörtyű pici kocka uborkával és egy falatka sült csirkemáj pici kocka paradicsommal volt. Díszítésnek egy szép szál petrezselymet helyeztem el a tányéron. Szerintem baromi menő! A vendégváró falatkákhoz az ötletet Mazsitól tanultam, nem hiába látogattam én azokat a felejthetetlen bemutató órákat a sulijában! Ezután következhetett a finom erős kacsaleves. Elég jól sikerült, na.
A sült kacsához négyféle salátát készítettem: először is természetesen volt egy szép adag tejfölös uborkasaláta, ez elmaradhatatlan kelléke nálunk minden ünnepi ebédnek. Emelett szerepeltettem egy finom görögsalátát márványsajttal, valamint egy Nigellától ellesett petrezselyemsalátát, ami abból áll, hogy a petrezselymet meg kell mosni és citromlével megöntözni. Hiába kerestem, nem találtam az eredeti receptet, úgy emlékszem, kellett volna még valami rá. Amúgy ez a saláta nem volt finom, mert a petrezselyem maga keserű volt.
Három szép szál sárgarépát meghámoztam, nagylyukú sajtreszelőn lereszeltem. Másfél narancsot cikkekre szedtem, amennyire tudtam a hártyáktól megszabadítottam és feldaraboltam, majd a répához adtam. A maradék fél narancs levét rányomtam a salátára. Egy negyed fej vöröshagymát hajszálvékony szeletekre vágtam, majd egészen apró kockákra, Csincsillától tanult módszerrel kicsit besóztam és hagytam, hogy elveszítse az erejét. Ezután ezt is a salátához adtam. Jól behűtöttem és a ropogós kacsához tálaltam.
Nem kell hozzá semmi más, csak répa, narancs és hagyma. Elronthatlan. És bár elsőre elég furcsának találtuk, igen hamar megszerettette magát ez a finom saláta.
12 megjegyzés:
tényleg nagyon fini volt minden! biztosan ez a fergeteges ebéd miatt sikerült ma ennyit tanulnom :) nekem a petrezselymes saláta is bejött, illett a többi ízhez!
köszi mazsi, tudtam, hogy rád számíthatok!!! :-) mer' neked mindig minden bejön!
*gig* egyébként holnap ponn én csinálom a vendégvárót (és az előételeket is) Drukkoljatok! :)
Drukkolunk!
és irigyeljük azokat a vendégeket, akik megkóstolhatják!!!
*piri*
Nagyon-nagyon ügyes vagy, gyönyörű tálalás és ötletes, elegáns a töpörtyűs falatka, gratulálok!
Köszönöm Hédi!!! :-)
Örülök, hogy nálatok is bejött! :)
hűha, micsoda menü! és mi volt a desszert?
nagyon finom lehet a saláta, citrommal és almával szoktam hasonlót csinálni, és az is megunhatatlanul jó, ezt is ki kéne próbálni, amíg van ehető narancs.
Lehetett volna mézes krémest enni, vagy volt még az a sörös-sajtos torta, de nem bírtak enni semmit. Amúgy még volt nyuszibriós és kuglóf is, de azt reggelire tartogattam, azzal nem kínáltam senkit. A kuglófot tesóm csinálta.
csak négyféle desszert volt? szegény vendégek!
Megjegyzés küldése