2010. április 11., vasárnap

Kiskertem - évelők

Avagy: mit lehet kihozni egy lakótelepi kutyasza..ató helyből. Tavaly már bemutattam erőfeszítéseimet, hogy eltüntessem az ablakunk alatt látható és a bejárattól egylépésre balra található kicsi földterület bevirágosításáról. Még mindig lehet kutyaszart, cigarettacsikkeket és egyéb szemetet találni a virágok között, de már korántsem annyit, mint azelőtt, amikor egy bolond szomszéd miatt semmilyen növénynek nem volt maradása. Csak a kutyaszarnak...


Ezt a boglárcserjét tavaly kaptam Évától a névnapomra. És ezen a héten kivirágzott a drága! Annyira szeretem, megfogadtam, ha elköltözöm valahová, kiásom őt és viszem magammal!


Itt a másik nagy kedvencem, a pénzlevelű lizinka, ami Ági, Hédi és unokatesóm, Éva segítségével jutott el a kertembe. Ez a növény is nagyon nagy kedvencem, viszem magammal őket is, ha lesz végre egy pici házam naaaagy kerttel! Hédi ígérte, hogy lizinkám terjeszkedni fog a területen, de ezt nem tudtam elhinni, amíg a pici hajtásokat idén tavasszal meg nem láttam! Nagyon nagy örömet okoztak ismét. Van egy könyvem, Évelő növények a címe, amiben a pénzlevelű lizinkához egy olyan virág fotója van betéve, ami nálunk a vasúti átjáró mellett található nagy területen, majd lefotózom egyszer. Nekem akkor is ez a növény marad az igazi pénzlevelű lizinka!


A színes margaréta is erősen hajt, remélem, hamarosan virágozni fog. Szegényről télen úgy kellett lehúzkodnom a kidobott karácsonyfákat. Úgy látom, nem sértődött meg nagyon, szépen hajt az első meleg napsütésre.


Ezt a szép kék virágot a szomszédaim ültették. Tavaly eléggé elnyomta őt a büdöske és a körömvirág, nem igazán tudott érvényesülni. Nem tudom a nevét, tudtok segíteni?


A berki szellőrózsa idén már nem csak ott hajt, ahová ültettem tavaly. Alig várom, hogy megpillanthassam a virágait.



És a szamárkenyér, ami a berki szellőrózsával, a pénzlevelű lizinkával és a színes margarétával együtt egyenesen a Szigetközből érkezett. Olyan, mintha szúrós-morcos növény lenne, de ez csak a látszat: az egyik legkedvesebb a kertben.


Új lakó a kiskertemben: Ferenktől kaptam egy újabb adag orgonát. Ez az akció egy kis fejtörést okozott nekem a héten, mivel a kerti szerszámaim bezáródtak egy olyan helyiségbe, ami nem nyitható mostantól soha többé. Ezért nem volt ásóm, Boritól kértem kölcsön egyet, s féltem, hogy nem bírja ki új orgonám ezt a hetet a vödörben az erkélyen. De nagyon ügyesen kivárta, amíg földbe kerülhetett. Toma ásott neki egy mély gödröt, köszönöm neki pótolhatatlan segítségét.


Ez az ismeretlen virág új hatása. Valamilyen kokárdavirág lehet, vagy esetleg ez egyben a neve is?



Íme a medvehagyma! Gyönyörűen kihajtott!!! Tavaly azt hittem, nem élte túl a költözést a Szigetközből, de igen, és már gyönyörűen hajt a virágágy szélén. Azért ültettem oda, hátha illatával elriasztja a kutyákat. Főzésre sajnos nem merem majd használni.


Az ásóval együtt Boritól érkezett egyik új lakó a kiskertben a gyöngyvirág. Bori szerint mindent túlél, és nagyon erősen el fog terjedni. Kíváncsian várom!



A Petitől kapott pampafű is elkezdett végre hajtani.


Ez a szép kis sárga virág szintén Boritól van és új lakója a kertemnek. A nevét nem tudom, Bori szerint valamilyen ibolya. Vajon mi lehet?


Ilyenek a levelei és a bimbói. Ez is évelő, remélem szeret majd nálam lakni és szintén elterjed, mint a többi évelőm.


A tűzliliom kábé egy hónapja...



és ma. Végül pedig szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy április 16-tól 18-ig Virágkiállítás és vásár lesz a Petőfi-hídnál, ahol nemcsak virágok, de fűszernövények is lesznek jó áron. Évával egyik évben vásároltam a kiállításon és minden ott kapott növénnyel tökéletesen elégedett voltam, sőt a legelső képen látható boglárcserje is onnan van.

6 megjegyzés:

Bea írta...

Nekem a kék virág nefelejcsnek tűnik, a sárga pedig vérehulló fecskefűnek (bár ennek mintha más lenne a levele, csak a virágja alapján tippeltem). De lehet, hogy tévedek :)

Ági írta...

Gratulálok a szorgalmadhoz, idén már sokkal szebb lesz a virágágyásod, meglátod! A jól tartott,ápolt növények tavaly nyáron megerősödtek, elterjedtek, és idén már igazán pazarul fognak neked pompázni. A kékről nem tudom, hogy mi, a sárga salátaboglárkának tűnik. Hát az ismeretlen virágot nem ismerem fel én se, majd tesóm. Kicsit a floxra hajaz. Amit viszont a megvehagymás képen észrevettem: a hagymatő mellett körös-körül sok-sok körömvirág magonc növöget, idén nem leszel híján a virágoknak! Nagyon ügyes és szorgos vagy, nagy kertedben is biztos kezű kertész leszel! .-)

Andi írta...

Köszi Bea, megnéztem a virághatározómban, de a nefelejcset és a vérehulló fecskefüvet is másmilyennek rajzolják. A könyv szernt a sárga inkább hasonlít a salátaboglárkára, amit Ági is írt.

Ági, köszi, épp ma beszélgettünk a fiammal, hogy ma már másképp ültetnénk a virágokat, mire ő javasolta, hogy szedjük ki mindet és ültessük át valamilyen terv szerint. Lebeszéltem róla, mondván, hogy ez a kert lesz a gyakorlás a leendő igazi kertünkhöz. Így ott majd mindent elsőre tökéletes helyre fogunk tudni ültetni.

Honnan ismered fel a körömvirágot egycentis korában? Én onnan tudom, hogy az körömvirág, mert tavaly ott sok volt és tudom, hogy elhullatta a magját. De te honnan?????

Köszönöm a dicséretet is!

csincsilla írta...

bírom ezeket a beszámolókat:) még, még és még szeretnék! ennyi növénynevet szerintem nem lehet megtanulni!
a sárga szerintem is salátaboglárka (én, a nagy botanikus:)), most tele van vele a tésai kert, és a tamás szerint már salátát is ettünk belőle, és pont olyan az íze, mint a normál salátának.

Andi írta...

Meg kéne kóstolni, de most, hogy kiültettem az utcára, már nem mernék enni belőle. Majd Boritól kérek kóstolót a kertjéből.

Andi írta...

Rémlik, hogy azt olvastam róla, hogy virágzás alatt mérgező... vagy nem erről olvastam?