2010. április 7., szerda

Citromos torta

Tulajdonképpen portugál tojásos sütit sütöttem, de a legmacerásabb rész a tészta, mert előre meg kell csinálni, és hűteni valameddig. Szóval ha már nekiálltam, akkor rögtön dupla adag tésztát gyártottam, biztos jó lesz valamira alapon, pont akkora fáradság, mint a fele lett volna.
A tészta kétharmadából 24 darab tojásos kosárka készült (megint nagyon finom lett), a maradék egyharmadát meg szépen megsütöttem egy fodros piteformában, további hasznosításra. Papírforma szerint sokkal több tészta kellene egy ilyen 30 cm átmérőjű formához, de én úgy szeretem, ha vékony és ropogós.
Eredetileg egy tojáshabos citromtortát néztem ki a Bakingből, de amikor este neki akartam állni, és megláttam, hogy kb. 30 dkg vajat ír a krémhez (és ugye már a tésztában is van jócskán), megállt a kezem, hogy ezt azért nem kéne, így hétfő este, a sok húsvéti kalács után. De már nem volt kedvem a neten kotorászni valami kalóriamentesebb citromtorta után, szóval gondoltam, hogy kicsit citromosítom a portugál tojásost, az legalább gyors, és persze az sem kalóriamentes, de az a 30 dkg vaj nem lesz benne. És jó is lett.

Hozzávalók a tésztához (egy 30 cm-es piteformához):
- 1 pohár finomlisz
- 1 evőkanál cukor
- egy kávéskanál só
- 10 dkg jéghideg vaj, felkockázva
- 2-3 evőkanál jéghideg víz

A lisztet és a vajat robotgépben összemorzsolom. Deszkára öntöm, és gyorsan összedolgozom a többi hozzávalóval, nem baj, ha nem sima, hanem vajszemcsék vannak benne. Kis pihetetés után köralakúvá nyújtom, és kibélelek vele egy nagy porcelán piteformát (nem kell vajazni meg papírozni, elég zsíros a tészta, nem fog úgysem letapadni). Zacskóba húzva elteszem a hűtőbe néhány órára.
Forró sütőben vakra és majdnem készre sütöm (halvány aranybarna már itt és ott). A vakra sütés azt jelenti, hogy a nyers tésztára ráteszek egy darab sütőpapírt, és azt megtöltöm valami nehezékkel, hogy sütés közben ne tudjon felpuffadni a tészta. Én általában szárazbabot használok erre a célra (ugyanazt az adagot), de bármi jó, akár tisztára mosott kavics is. Hagyom a tésztát teljesen kihűlni.

Összeállítom a tölteléket.

Hozzávalók:
- 3 dl sűrű tejszín (most két dl tejszínt és egy dl tejet használtam)
- 2 egész tojás
- 5 evőkanál kristálycukor (ízlésfüggő)
- 1 púpozott teáskanál liszt
- 1 púpozott teáskanál keményítő (ha éppen nincs otthon, mehet ehelyett is liszt)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2-3-4 citrom frissen facsart leve

A tejszín/tej egy részét csomómentesen elkeverem a liszttel. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel felhabosítom, hozzákeverem a lisztes tejszínt, alaposan összekeverem. Jöhet bele a többi tejszín/tej, vanília, meg a citromlé.

A kész, kihűlt pitealapot valamivel meg kell kenni, hogy a híg, nyers töltelék ne áztassa el. Jamie Oliver tojást javasol erre a célra, én valamilyen lekvárt szoktam általában, most mézes-citromos körtelekvárt használtam. A megkent pitét beteszem a jó meleg (160 fok) sütőbe, alsó harmadba állított rácsra. És ott öntöm bele a tölteléket, így biztos nem lötyögtetem ki, amíg odatrappolok vele a sütőhöz (szintén J. O. remek trükkje). Nem érdemes túlsütni, olyan 25 perc alatt kész is van, látszik a tetején, hogy megszilárdult.

Nekem nagyon ízlett ez is, magában, egy kis tejszín biztos nem rontja el.

4 megjegyzés:

Andi írta...

Annyira finom volt, meg fogom csinálni!!!! Én azt hittem, túró is van benne.

Hát elájul, hogy mennyit sütöttél húsvétra. És biztos van még néhány, amit nem tettél fel és nem is hoztál kóstolót!

Andi írta...

akarom írni: elájulok...

Bea írta...

Én is. :) Hihetetlen, hogy van valakiben ennyi energia. Bár tudom: a sok süti adja neki. :) Lehet, hogy ez a titok? Sokat kell sütni, hogy még több energiám legyen?

csincsilla írta...

nagyon keveset sütöttem, sajnos. akármelyik irányból számolom, ez csak kétféle süti, kalács meg portugál tojásos, mert a citromtorta is az, csak nagyban. szóval nem én nyertem a húsvéti sütőversenyt, nyaf. de majd jövőre, lesz időm, és sütök majd sokfélét, mert a tamás nagymamája úgy szokta!