2010. április 27., kedd

Medvehagyma medvehagymával

Szombaton Micike főzött nekem nagyon finomakat. Az az igazság, hogy bár ilyenkor tavasszal még a csapból is medvehagyma folyik, én még sosem kóstoltam, bár a kertbe is ültettem pár tővel tavaly. Onnan a kutyák miatt nem tudom megkóstolni, annak pedig még nem jött el az ideje, hogy vegyek egy adaggal. Ezétt is örültem nagyon a következő nagyon menő menünek:
- Medvehagyma-saláta
- Medvehagymaleves
- Tonhalas-olajbogyós tészta - ez kicsit kilóg a sorból, bár majdnem jutott bele egy adag medvehagyma is.
Medvehagyma saláta
Hozzávalók:
- 8-10 levél medvehagyma - 1 fej saláta - 2-3 szem paradicsom - 3 ek. olívaolaj - 1 citrom leve - Só - bazsalikom A medvehagymát apróra vágtam, paradicsomot felkockáztam, a salátát megtépdestem, az olívaolajat összekevertem a citromlével, sóval, bazsalikommal, és ráöntöttem a zöldekre - írta meg nekem Micike. Nagyon finom saláta volt, a medvehagyma tényleg hagymaízű, de nem olyan erősen, mint képzeltem. Ez volt az előétel.
Medvehagymaleves - 1 csomag medvehagyma - 3 ek. olívaolaj - 2 dkg vaj - só - fehérbors - szerecsendió - gyömbér - 2 dl tejszín - 1 ek. liszt vagy egy krumpli A medvehagymát apróra vágtam, rádobtam az olívaolajos vajra, hozzátettem a fűszereket, felöntöttem bő egy liter vízzel, beledobtam a felkockázott krumplit. Amikor a kolompér megpuhult, botmixerrel pépesítettem a cuccot, és hozzákevertem a tejszínt - így készítette Micike a második fogást. Nagyon-nagyon ízlett, bár azon meglepődtem, hogy a medvehagymának főzve már nincs is hagymaíze, inkább spenótlevesre emlékeztetett, de ez semmit nem vont le az értékéből, sőt!
Amint elkezdtük enni a tonhalas tésztát, Folti is megjelent, és elfoglalta törzshelyét az egyik széken. Persze annyit izgett-mozgott, hogy csak egy éles képet sikerült készíteni róla.
Köszönöm a vacsorát, nagyon finom volt minden, és annyira jól éreztem magam, hogy csak azért indultam haza hajnali kettőkor, hogy ne virrasszon tovább miattam a fiam. :-)

4 megjegyzés:

csincsilla írta...

annyira édes ez a folti cica, még mindig! és kicsit sajnálom, hogy a tésztába már nem jutott medvehagyma:) mi volt a desszert? medvehagymazselé?

Andi írta...

Desszert: finom borok voltak juhtúrós pogival.

Bea írta...

Lehetett volna medvehagymás pogi is a desszert. :) Múltkor láttam két gasztroblogon is és nagyon szemeztem vele, hogy meg kellene sütni. Aztán végül elmaradt. Pedig én sem ettem még medvehagymát soha. :(

A saláta nagyon-nagyon-nagyon jól néz ki, a leves kevésbé, de tudom, hogy nem a külsejéről kell ítélni. Biztos finom lehetett az is.

mazsolla írta...

Én sem ettem még medvehagymáááát! :)