- 55 dkg liszt
- 30 dkg margarin (vaj!)
- 2 db tojás sárgája
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg méz (Lécci ne használjatok kristályos mézet felmelegítve, mert sokkal nehezebb vele dolgozni! Törik, ragad, és esetleg kicsit karamelles ízűre sül a süti.)
- 1/2 evőkanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 evőkanál őrölt fahéj
- 1/2 kiskanál szerecsendió
- 1/2 kiskanál gyömbér
- 1 kiskanál sütőpor
- 4 dkg kakaó
A lisztet összekeverem a porcukorral, fűszerekkel, sütőporral és a kakaóval, majd elmorzsolom a vajjal. A tojássárgákat és a mézet hozzáadva jól összegyúrom. A kész masszát pihentetni kell a hűtőben minimum 3 órát, de legfeljebb 1 napot. Pihentetés után a tésztát kiveszem a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen, kinyújtom 2-3 milliméter vékonyságúra, majd szép karácsonyi formákat szaggatok belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 5-6 percig sütöm.
Amíg hideg a tészta, elég nehéz nyújtani, de ilyenkor könnyebb a bonyolultabb figurákat kiszúrni, mint például a macit, aminek vékonyka keze és lába van. Hamar felmelegszik, akkor már könnyebb, bár még így is sok kis adagban szoktam nyújtani. Nekem se hidegen, se melegen nem kell a nyújtáshoz liszt, bár lehet, hogy azért nem, mert konyhapulton szoktam dolgozni, nincs deszkám.
Nagyon finom, különlegesen fűszeres sütemény, aki eddig megkóstolta, kérte a receptjét!
16 megjegyzés:
eszembe jutott, amikor egyszer közösen is csináltunk egy jó nagy adagot :) emlékszel mit gyúrtam a nyers tésztából? ;)
NEM EMLÉKSZEM!
kérsz képet róla? :)
én meg is tudom mondani, ha akarod... :)
Neeeem kösziiii!
csak azt nem tom, hogy mié nincs rénszarvas??
háme nincs olyan formám! Meg azt biztos nehéz kiszúrni a szarva miatt! :-)
hát akkó eztet orvosolni köll :)
Szia Andi
Megsütöttem, de nem mondtad, hogy ilyen sok lesz belőle:))
Finom lett, csak nem elég édes nekem, ezek a mostani cukrok már nem az igaziak...
Szia Marika, ez nálunk nem szokott sok lenni, sőt! :-)
Igazad van, mára alig maradt, karácsonyig újra megsütöm:))
Juj, akkor megnyugodtam! Örülök, ezek szerint sikere volt, érdemes volt fáradni vele! :-)
újabb fejezet a süti-történetben: tegnap volt a kisebbik fiam szülinapja, volt Daubner torta, sütöttem sajtost, zserbót és karácsonyra ezt a kekszet. Valahogy kitudódott és megették egy morzsáig, holnap ismétlés következik :))
Gratulálok a kisebbik fiadnak a szülinapján és gratulálok neked a sok-sok sütihez, amit sütöttél! Ez most hanyadik adag pepperkakor volt? :-)
A "gyerek" 30. a süti 3.
holnap újra nekiállok. Szeretnék már karácsonyi blogot látni!!!!!!
Gratulálok még egyszer! És igazad van, és Ica azt mondta, lehet, hogy este irni fog valamit (ezen a gépen nincs hosszú i)
Megjegyzés küldése