2009. május 15., péntek

Tejfölös paprikáskrumpli, újkrumpliból

Olyan igazi májusi étel. Nagyon régen hallottam a rádióban, F. Nagy Angélától. Mindenki szereti.
Nagyon egyszerű is, egy sima paprikáskrumplit kell csinálni újkrumpliból, és azt feltuningolni egy kis tejföllel és főtt tojással, meg persze petrezselyemmel. És szerintem nagyon nem kell bele húsfélét tenni, mert elnyomná eznnek a remek négyesnek az ízét.
Hozzávalók:
- 1 kg újkrumpli
- 4 főtt tojás
- 1 marék petrezselyemzöld
- 2 dl tejföl
- 2 nagy fej főzőhagyma
- só, bors
Tehát két nagyobb fej főzőhagymát (ha már tavasz!) összevágtam apróra, libazsíron megfonnyasztottam. Jöhetett rá egy teáskanálnyi pirospaprika (nem kell túl sok!). Beledobtam a lekapirgált, felkockázott újkrumplit, és némi vizet, most sajnos egy kicsit többet tettem, olyan félrövid szaftja legyen, hogy legyen hová tenni majd a főtt tojást is, de ne legyen levesszerű. Só, bors.  Kicsit főztem, tényleg csak egy kicsit, mert az újkrumpli percek alatt megpuhul, és nem kéne masszává átmennie, inkább egy kicsit kemény legyen, fedő alatt ripsz-ropsz meg fog puhulni. Levettem a tűzről, beleszórtam egy nagy maréknyi apróra vágott petrezselyemzöldet, 4 főtt tojást karikára vágva, és 2 deciliternyi tejfölt. Óvatosan összekevertem, hogy ne törődjön, és félretettem néhány órára, mert sokkal finomabb lesz melegítve, mint frissen. Uborkasalátával fantasztikus!

És a bónuszképek:

Kóficka az új frizuval, mert két hét múlva bridzstáborba megy, ki kellett fényesíteni.



Ő meg Tomacica, aki most már nem lesz a környék réme.


9 megjegyzés:

Andi írta...

Nahát egy másik blogan pillantottam meg kóficka legújabb képét és teljesen ledöbbentem, hogy írtál (és főztél) a szabid alatt.
Képzeld, minden van otthon ehhez a kajához, az imént vettem a piacon újrkumplit és petrezselymet, de vajon tényleg finom ez? :-) legjobb lesz kipróbálni egy pici adaggal. Ha megeszi a gyermek, örökké hálás leszek az új reciért!

Andi írta...

kóficka nagyon gyönyörű lett, látszik rajta, hogy tudatában van ennek.
szegény tomacica! ezt nem mesélem el tomának, jó?

segebaga írta...

MI az hogy bridzstábor, mi az hogy rém??? Az utóbbi kizárt dolog. Sajnos lemaradtál Zokniról, itt van velem a Geoban. No majd legközelebb :)
A kaja meg nagyon bizalomgerjesztően néz ki!!!!

Marcsi írta...

nah, az újkrumplit nekem sikerült túlfőzni, kivételesen nem Andikát nyaggattam főzés közben, hanem Tatát:) de ez olyan jól néz ki, hogy éhes lettem... Tomacica és Kóficka pedig gyönyörűek:))))

Hedvig írta...

A libazsírt otthon sütitek?

csincsilla írta...

segebaga, vígasztalhatatlan vagyok! hétfőn nem akar dolgozni?
hédi, a libazsírt általában itthon állítom elő, de most heves időhiány miatt egyszerűen vettem a piacon egy bödönnel. hát, a házi jobb...

Bea írta...

Nagyon imádnivaló a Kóficka! Mennyi idős? Olyan édes öreguras arca van. :)

Soha nem ettem még ilyen paprikáskrumplit, csak másoktól hallottam hogy tejföllel eszik. Eddig nem tudtam volna elképzelni úgy, de most hogy látom is a képen, hogy néz ki (persze gondolom mások nem így, feltunningolva ismerik), biztos ki fogom próbálni! Az újkrumplit pedig imááááádom!

Andi írta...

Megcsináltam végre és tényleg nagyon finom és új íz, bár Toma annyira nem ájult el tőle, mint Bendi, de szívesen megette - két darab sült virslivel. Nekem nagyon ízlik, biztosan lesz ismétlés! Köszi a recit!

Névtelen írta...

Gyerekkorom nagy kedvence volt. Kb. 30 éve nem ettem, de most felelevenítem a hosszú hétvégén.