2009. május 17., vasárnap

Házi kenyér háromféle lisztből


Toma elfelejtette közölni, hogy holnap nem megy suliba, tehát nincs szüksége szendvicsre, úgyhogy gyorsan hajfestés előtt még bedagasztottam egy adag kenyértésztát, majd kitettem a jó meleg erkélyre megkelni, pont oda, ahol előzőleg napozás és krimiolvasás közben sikerült elszundítanom. Festés után pedig szépen megsütöttem a tökéletesen megkelt kenyérkéimet.



Tényleg, lehet, hogy már unalmas lesz ez a recept, mert csak a lisztfajtákat szoktam variálni, meg a péksütik formáját, különben minden ugyanaz:

- 50 dkg rétesliszt
- 10 dkg simaliszt
- 8 dkg teljes kiőrlésű grahamliszt
- 1/4 kocka élesztő
- 1 kávékanál cukor
- 2 kávéskanál só
- 2,5 dl tej
- 2 dl víz
- esetenként valamilyen mag (most egy kis fekete és fehér szezámmag)

A fentieket dagasztókarú robotgéppel összegyúrom, majd alaposan megdagasztom. A tálat kiolajozom, és ebbe az olajba jól beleforgatom a tésztát, hogy mindenütt bevonja az olaj. Folpackkal letakarom, hogy ne száradjon ki és meleg helyen duplájára kelesztem. Amikor megkelt, kicsit átgyúrom, az előre elképzelt formára formázom a tésztát és 200 fokos sütőben megsütöm.


Most nem zsömléket, hanem két darab veknit formáztam, aztán második kelesztés után lekentem a kissé felvert és felvizezett tojásfehérjével, bevágtam 3 helyen, és 200 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütöttem. Ennyi! Csapó! :-)

5 megjegyzés:

mazsolla írta...

én járok suliba!!!! még vizsgáim is lesznek!!!!

Andi írta...

ÉÉééééérteeeeem! :-)

csincsilla írta...

megint nagyon szépek!!!

Hedvig írta...

Nagyon szépek. Milyen a sütőd, hogyan sütöd benne a kenyeret, milyen tepsit használsz?

Andi írta...

Köszi Csincsilla és Hédi!
Villanysütőm van, sütőlemezre teszek sütőpapírt (de tepsibe is tehetném) és 200 fokon sütöm. Próbáltam már úgy is, hogy a sütő aljába egy tepsi vizet tettem, hogy gőzben süljenek, az is nagyon jó volt. De ez nem mindig jut eszembe.