Vasárnap délelőtt, amíg a kisfiam éjszakai bulizását pihente ki, a mosógép mosott, a kenyér kelt, csöndes tevékenység után kellett néznem, tehát leültem a gép elé, hogy elolvassam az aktuális híreket (sajnos ritkán szakítok erre időt). De megint nem jutottam a hírekig, mert a szemembe ötlött a http://www.desszert.eu/ hirdetése. Gondoltam, megnézem mit találhatok ezen az oldalon és rögtön a csokis süteményeket jelöltem be. Ahogy haladtam a sorban, egyszer csak ezt a küllemre is csábítóan finom kiflit, a Rugelach nevűt pillantottam meg.
Az ajánlásban ez állt: "Ez az édes töltött kifli évente kétszer kerül a zsidó vallásúak asztalára: egyszer hanuka (a makkabeus hősök emlékünnepe) táján, egyszer pedig a tu bisvát (a fák újéve) ünnepén. Eredeti receptje sokkal szerényebb volt, mint a manapság elterjedt, amerikanizálódott változata. Krémsajt helyett néhány kanál aludttejet, vagy tejfölt kevertek a liszthez, egy kis cukorral, és dióval töltötték meg. Szintén amerikai hatásra ma már nem csak lekváros és gyümölcsös, de csokoládés töltelékkel is készítik. Érdemes rászánni az időt! A sütemény egyetlen hibája, hogy gyorsabban elfogy, mint ahogy elkészül a következő adag – viszont remekül fagyasztható, ezért előre is dolgozhatunk! BEKÜLDTE: Taster"
Hát jó, ha zsidó süti, akkor természetesen megnézem Fűszeres Eszternél, és meg is találtam, de hogy tovább bonyolítsuk a dolgokat, ő is ajánlott egy másikat, mégpedig Chili és Vanilia blogját, ahol szintén tanulmányoztam a receptet.
Érdekes volt összehasonlítani a három verziót: abban mindhárom megegyezett, hogy az eredeti recept szerint a sütibe baracklekvár, dió és fahéj kerül. Mindhárman krémsajttal készítették, ami nekem nem volt itthon, de mivel azt írták a bevezetőben, hogy régen csak néhány kanál aludttejet vagy tejfölt kevertek a tésztába, gondoltam kipróbálom joghurttal, nekem ugyanis csak az volt. Figyelmeztetettek mindenhol, hogy nehéz a tésztával bánni, ezért kicsit izgultam, de azért gyorsan összekevertem.
Hozzávalók az én sütimhez:
- 12 dkg joghurt
- 12 dkg vaj
- 3 púpos evőkanál cukor
- 15 dkg liszt
- csipet só
És itt megint döntenem kellett: egyik helyen azt írják, minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, a másikon azt, hogy a tészta összeállítása előtt a vajat tegyük be 10 percre a mélyhűtőbe, könnyebb lesz vele dolgozni. De ugyanitt azt akarják, hogy ezt a fagyos vajat keverjem habosra a cukorral és a krémsajttal (nálam joghurttal). Nem tudom elképzelni, hogyan lehetne fagyos vajat habosra keverni, azt inkább morzsásítani tudnám, tehát én szobahőmérsékletű vajjal dolgoztam. (A harmadik helyen a vajra vonatkozóan nincs utasítás.)
Így hát a szobahőmérsékletű vajat, joghurtot és cukrot robotgéppel habosra kevertem, hozzáadtam a lisztet és a sót, majd jól belisztezett folpackra kikapargattam a ragacsos és majdnem folyékony tésztát, tetejére is lisztet szórtam, rásimítottam a folpackot mindenhol, és betettem pár órára a hűtőbe (állítólag legjobb egy egész éjszakára). Tényleg jól összeállt a tészta a hűtőben, kicsit hasonlított a linzertésztához.
Amikor sütni akartam, kettévágtam a bucit, az egyik felét visszatettem a hűtőbe, a másikat erősen lisztezett konyhapulton majdnem körlappá nyújtottam megkentem olvasztott vajjal, rászórtam a tölteléket, aztán pizzavágóval elnegyedeltem a kört, és a negyedeket még további három részre vágtam (összesen 12 körcikk lett). A vastag felénél kezdve feltekertem a töltelékes háromszögeket, áttettem a sütőpapírral borított sütőlemezre, és amikor a másik félbucival is végeztem, miden kiflicskét megkentem tejes tojással, megszórtam barnacukorral és 180 fokon 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.
A töltelékek nálam:
Szilvalekváros diós:
A kinyújtott tésztát alaposan megkentem olvasztott vajjal, a kör közepét kihagyva mindenhol megkentem házi sült szilvalekvárral, kicsit megcukroztam, szórtam rá darált diót, majd a tésztát feldaraboltam és feltekertem az előbb leírt módon.
Csokis-kakaós:
Egy tálkában összekevertem 3 g kakaóport, 3 g őrölt fahéjat, 50 g kristálycukrot és 30 g apróra vágott keserűcsokoládét. A kinyújtott tésztát alaposan megkentem olvasztott vajjal, mindenhol megszórtam a csokis-kakaós-fahéjas-cukros keverékkel, tenyeremmel jól rányomkodtam a tésztára (amennyire tudtam), majd ezt a tésztakört is feldaraboltam és feltekertem az előbb leírt módon.
Sokkal bonyolultabb leírni, mint elkészíteni, tehát ajánlom mindenkinek, mert nálunk nem tartott 1 órát sem a 2 x 12 kiflicske. Örültem, hogy egyáltalán sikerült lefényképezni őket!
12 megjegyzés:
"+" kaptam énis négyet!!!
"-" csaaaaak néééééégyeeeeeeeet!!
nagyon nagyon finom vót! felírhatod az én listámra!! :) (ez egy másmilyen lista.... ;) )
Másmilyeeeeen? Oké, felírom! :-)
én is kérem a listámra! mind a kettőre! muszáj kipróbálnom!
Hű de aktívak vagytok! Pár napig nem voltam és nagyon megszaporodtak a bejegyzések. :)
A csokis szerintem is finomabb lehet. Gondolom, az íze hasonlít egy picit a Princess pékségnél kapható csokis csigára.
Mazsi mondta, hogy mire hasonlít, de nem ezt említette. Én nem ismeremm ezzeket, úgyhogy majd megkérem, írja meg.
én fornettit mondtam, de egyre mennek :) tényleg hasonlít, csak azzal a különbséggel, hogy ez finomabb!!!!
(Andi, remélem érted, hogy milyen fajta lista az amiről beszélek....;) )
Nekem azért jutott eszembe róla a Princess, mert abban sokkal több a csoki, mint a Fornettisben. De attól függetlenül műkaja, ami a nyomába sem érhet a házi sütiknek!
Nem minden szót értek a beszélgetésetekből, de mindegy! :-)
Mazsi, persze hogy értem! Ha jól értem arra a listádra kéred, amit meg szeretnél enni. Nem?
Na, most akkor íme egy harmadik recept, a Bakingből:
- 12 dkg krémsajt
- 12 dkg vaj
- 1 csésze liszt
- 1/4 teáskanál só.
Ez a tészta. És nincs benne cukor. D. G. robotgépes tésztaösszeállítást javasolt (szokásos, addig nyomkodni pulzálva, amíg nagyobb darabokká áll össze), és legalább két órás hűtőbe való száműzést.
Ja, és azt írja, hogy a krémsajtot meg a vajat vegyük elő a hűtőből, és pihentessük 10 percet szobahőmérsékleten, szóval hogy hideg legyen, de picit puhuljon is meg.
És a tölteléke meg elég ütős:) (és csokis:)
Töltelék:
- 2/3 csésze málna vagy baracklekvár
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 csésze pekándió vagy dió vagy mandula, amit akarsz
- 1/4 csésze mazsola
- 12 dkg étcsoki, darabolva vagy pasztillákban
Két kört nyújt, amit 16 darabra vág, szóval 32 kis kiflicske lesz összesen.
Sütés előtt megint mars a hűtőbe egy fél órára (legalább), vagy akár a fagyasztóba, max. két hónapra (a fagyasztott kiflicskéket fagyasztva kell a sütőbe tenni, nem szabad felolvasztani előtte!).
Sütés előtt közvetlenül vizezett tojással megkenni, cukorral megszórni.
Az idén ez lesz a karácsonyi sütink, ha addig kibírom.
szerintem ne bírd ki karácsonyig csincsilla! és hozzál is kóstolót, hogy a család elé tolhatod-e az ünnepekre! majd segítünk eldönteni! :)
Nagyon jó a recept, de én ragaszkodom a cukromhoz :-)
Megint bekevertem én is egy adagodt, vagyis egy duplaadagot, és többeken szeretném tesztelni. Elsősorban a hozzászólókon természetseen.
Andi, a fejembe látsz!!! :D
Megjegyzés küldése