2009. május 12., kedd

Fokhagymás cukkiniragu

Azt hittem, már rég beírtam, de nem találom. Pedig ez a kedvenc nyári tésai menüm (ahol általában térdig járunk a cukkiniben): rántott cukkini fokhagymás cukkiniraguval. Tulajdonképpen egy erősen fokhagymás cukkinilecsóról van szó, üresen is finom, de persze fel lehet tunningolni mindenféle földi jóval (tojás, gomba, kolbász, sonka).
Egy darab szalonnát apróra felkockázok, kiolvasztom, rádobok két-három nagy fej vöröshagymát, szintén felkockázva (nem kell nagyon apróra), és üvegesre sütöm. Utána jöhet a brutál mennyiségű fokhagyma (fél fej, mondjuk, ha nem túl kicsi az a fej, mert akkor jöhet az egész is:)), összenyomva, kb. fél percig jól összeforrósítjuk a vöröshagymával. Jöhet rá rögtön a cukkini, most fagyasztott volt, de frissből még finomabb (tetszés szerinti formátumban, én olyan 2 mm vastag negyed karikákat szeretek gyártani és enni), meg egy-két darab zöldpaprika, felszeletelve. Ha már teljesen készen van a ragu (kb. negyedóra), akkor szoktam hozzátenni egy-két fej meghámozott, felkockázott paradicsomot. Most nem volt kedvem nyolcszáz forintos paradicsommal ízesíteni, egy-két evőkanálnyi paradicsomlevet terveztem hozzátenni (és ehhez kötelezően egy teáskanálnyi cukrot is!), sajnos, kicsit megbillent az üveg a kezemben, azért lett ilyen szép piros. A paradicsommal már csak egy-két percig rotyogtatom. Nagyon sűrű szaftos a végeredmény.

9 megjegyzés:

Andi írta...

Már nagyon vártam ezt a receptet!!!! Évekkel ezelőtt szokásod szerint nem árultad el, azt mondtad, tök egyszerű, úgy kell csinálni, mint egy ragut és én azóta is várom a pontos leírást. Hiányoltam tavaly is! Végreeeeee!

Bea írta...

Hű de jól néz ki! Érdekes, hogy szeretem a tököt és tökféléket, mégis mindig kimarad az életemből az ezekből készíthető sokféle finom kaja. Mindig csak tökfőzelék, rántott patisszon.. Pedig ti aztán elláttok minket tökös receptekkel. Meg kéne csinálnom! :)

Andi írta...

Tökös receptekkel! Ez jó! :-)

Éva írta...

Hát azé mer olyan tökösek!!

mazsolla írta...

ez nekem is nagyon tetszik, imádom az ilyen paradicsomos mindefélezöldséggelösszefőve cuccokat! annyira finomak tudnak lenni, én főleg magában szeretem elnyammogni az ilyeneket :)

Andi írta...

Egy kis torta mellé... ;-)

Éva írta...

Mazsi, én is igy szeretek nyammogni mindent ami körülöttem van, az egész VILÁGOT!

Andi írta...

Most ettem egy hatalmas adagot és tényleg annyira finom, mint amilyennek képzeltem! Köszi ezt is!

Andi írta...

Megint ezt főztem és megint baromi finom volt! :-) Most virslit és maradék tojást is tettem bele.