2009. május 11., hétfő

Ribizlis joghurtos panna cotta


Még mindig van egy-két doboz ribizlim a fagyasztóban, pedig a nyakunkon az eperszezon. És egyébként is olyan nyár volt vasárnap, hogy már csak ilyesmikre vágyik az ember desszert gyanánt. És az édes tej/tejszín helyett használt savanykás joghurt még üdítőbbé és könnyebbé tette az egészet.

Hozzávalók:
- 6 dl sűrű joghurt (én a szokásos házi joghurtomat használtam)
- 2 dl zsíros tejföl (én bocimobilosat használtam, de jó is, hogy már nálunk is van!)
- 0,5 kg felengedett fagyasztott ribizli
- cukor ízlés szerint
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 10 gramm zselatin

Összekevertem a joghurtot, a tejfölt és a cukrokat. Hozzáadtam a villával összetört ribizlit. A zselatint beáztattam kb. másfél dl vízbe néhány percre, utána felmelegítettem, hogy alaposan felolvadjanak a szemcsék (forralni nem kell). A meleg zselatinhoz tettem egy merőkanálnyit a gyümölcsös joghurtból, gyorsan elkevertem, aztán még vagy kettőt, alapos egyneműsítés után jöhetett a többi is. Nagyon gondosan összekevertem, és már mehetett is kisebb és nagyobb tálakba (az egyik változathoz tettem néhány babapiskótát is). Pont jó lett az állaga, éppen csak megállt a lábacskáján remegve, nem lett túl kemény. Lehet hozzá adni tejszínt/tejszínhabot/gyümölcspürét, de magában is nagyon finom.




Ja, és a mai cukiság: a Tamás szedte össze az utcán, és hozta be a mandulafára. Nem tudom, látszik-e a képen, hogy milyen óriási! Gondoltam, melléteszem a kezem mérceként, de nem mertem megkockáztatni, gyufásskatulya meg épp nem volt nálam.

9 megjegyzés:

Éva írta...

Képzeld mi meg a kertben igazi siklót láttunk, hát én is nagyon féltem tőle.(anna meg merte értinteni)Jöhetnek a tücskök, szarvasbogarak és siklók is ezután...:-))

Andi írta...

Gyönyörű szarvasbogár!!! Mindjárt felteszem a pókjaimat!!!
Nagyon sajnálom, a családod felfalta az én részemet is, csodálatosan néz ki - mármint a panna cotta :-)

Andi írta...

kimaradt a "hogy": sajnálom, hogy. Már írni se tudok a nagy önsajnálatban :-)

Andi írta...

Te Éva! Szerintem legyőzték a tücskünket ezzel a szarvasbogárral!Legközelebb keresnünk kell valami szörnyűséget, vagy felteszem a pókjaimat! :-)

Bea írta...

Azt hiszem, ezt muszáj lesz megcsinálnom egyszer! :) És ha jól sikerül, utána többször is...

Andi írta...

Alig merem megírni, hogy kaptam kóstolót és olyan eszméletlenül finom volt, hogy megint bejött az ájult állapot érzés. Bent a munkahelyen csak egy kanálkával akartam kóstolni belőle, hogy majd hazahozom az adagomat és itthon megeszem, de egyszerűen nem bírtam abbahagyni! Ebben csak az a baj, hogy kezdhetek joghurtot gyártani, zselatinnal szórakozni, később ribizlit szerezni, mélyhűteni stb. Borzasztó!!!

Andi írta...

Csak azt tudnám, hova nyomjam be a pókjaimat? :-D

tata írta...

szerintem szentelj nekik egy külön fejezetet!

Andi írta...

Oké! :-DDDD