Ez Éva kedvenc sütije, Zsófinál kóstolta először Pécsett. Amikor a név pontos írása miatt az imént rákerestem az interneten, legnagyobb meglepetésemre ezt a Vidék íze receptet adta ki - szerintem Zsófi is ebből dolgozott! :-) Én viszont kicsit eltérő receptet kaptam, nyilván egy elírás miatt: egyrészt másfél pohár olajat diktált Éva a fél pohár étolaj helyett, és a tetejére tojással ÉS olajjal lekenést, pedig vagy egyik vagy másik kell. Nem baj, így is akkora sikere lett, hogy csak kapkodtam a fejemet!
Íme a hozzávalók hosszú listája:
- 3 pohár joghurt
- 1,5 (!) pohár étolaj (azért írok mégis ennyit, mert én így készítettem és nem tocsogott az olajban)
- 3 tojás
- citromhéj (én kihagytam)
- 3 pohár búzadara
- 2 pohár kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1/2 zacskó sütőpor
- 1 csomag réteslap
- magozott meggy
A tetejére:
- étolaj VAGY felvert tojás
Azzal kezdtem, hogy az 1 pohár joghurtomból Csincsilla receptjét követve háromszoros mennyiséget csináltam, ezzel is csökkentve az amúgy sem magas előállítási költségeket. A joghurtos poharat kimostam, megszárítottam és félretettem mércés pohárnak.
Éva, mivel grízessüti-függő, gyakran készíti magának ezt az édességet, de kénytelen spórolni, ezért ki szokta hagyni a sütiből a réteslapot és a meggyet is, egyszerűen csak egy grízes-joghurtos sütit készít. Biztos vagyok benne, hogy úgy is ehető.
Először összekevertem a folyékony hozzávalókat: a joghurtot, a tojásokat és az olajat. (A felvert tojásokból félretettem 2-3 evőkanálnyit a süti tetejéhez, hogy ne kelljen egy újabb tojást beáldozni.) Ebbe a folyékony masszába kevertem a vaníliás cukrot és a sütőport, majd kanalanként adagoltam a grízt és a cukrot (ezeket egy másik tálban előbb összekevertem). Amikor mindent mindennel összekevertem, először is iszonyúan megrémültem a mennyiségtől, majd elővettem a nagyobbik, 26x35 cm-es tepsimet, kibéleltem sütőpapírral, majd egy réteg réteslappal (a réteslapot ollóval megfelelő méretűre vágtam a tepsi aljába). A tepsibe öntöttem a grízes keverék felét, beleszórtam egy jó nagy adag magozott, olvasztott meggyet, ráfektettem még egy réteg réteslapot, ráöntöttem a keverék másik felét, ide is szórtam magozott olvasztott meggyet jócskán, befedtem a maradék réteslappal és lekentem mindennel, amit Éva diktált. 150 fokon 70 percig sütöttem úgy, hogy az utolsó 10 percben rákapcsoltam a légkeverést is, hogy a sütim teteje jó ropogós legyen. Amikor kivettem a sütőből, egy papírtörlővel még forrón leitattam a tetejéről az olajat... Midenki szerint nagyon finom lett! (Kivéve persze a fiamat, aki csak azért nem ... ööö, hogyismondjam ... távolította el a szájából a kóstolónak belegyömöszölt falatot, mert lusta volt felállni a tévé elől és elcammogni a szemetesig)
8 megjegyzés:
isteni volt szerintem is :)
köszi!
semmi újat nem tudok mondani, szerintem is isteni volt, soha nem fogom megcsinálni, mert együltőhelyemben megenném az egész tepsivel, sajnos. azt hiszem, én is grízessütifüggő vagyok:)
és boldog szülinapot az ünnepeltnek!
nagyon nagyon finom volt :)
Hékás nem a spórolás miatt hagyom ki a gyümölcsöt, hanem mert gyümölcsösen a gyerek egy falatot se enne belőle!! és kénytelen lennék EGYEDÜL megenni ezt a hatalmas adagot!! na mindegy gyümölccsel vagy anélkül is ISTENI!! Köszönjük VIDÉK ÍZE!! :-))
Isteni LEHETETT. :P
Jól néz ki, ráadásul egyszerűnek tűnik, szóval felvettem az elkészítendők listájára.
Egy nap késéssel de annál nagyobb szeretettel kívánok boldog Andi-névnapot! :)
Évának pedig sokkal nagyobb csúszással, de még beleférve a 8 napba, boldog szülinapot kívánok!
Bocsánat, MARCSIT akartam írni természetesen, csak közben Éva kommentjét olvastam.
Szóval Marcsinak kívánok nagyon boldog szülinapot! Azt hiszem, tavaly már említettem, hogy egy napon van a szülinapotok az én imádnivaló rosszaság Vilmámmal, aki idén lett 3 éves. :)
Jézusom, már megint elfelejtettem az Andi névnapját, ajaj. szóval boldog névnapot, a kis szülinapos négylábú meg nőjön nagyra!
Megjegyzés küldése