2008. szeptember 15., hétfő
Fahéjas kuglóf, esős hétfő délutánokra és estékre
Bejegyezte:
csincsilla
Hétfő reggel ritkán van olyan nagyon feldobva az ember, az meg még csak rátesz néhány lapáttal, ha egész nap csurog az a fránya, hideg, őszi eső. És amikor még kora este is csak zuhog, akkor kicsit bele lehet kapaszkodni egy bögre forró kávéba a jobb kézzel, a ballal meg egy szelet langyos fahéjas kuglófba.
Főleg, ha úgyis zsömlesütő nap van, és úgyis elő kell venni a gyúródeszkát, és úgyis forró a sütő, akkor már belefér egy kis nasi is, ezen alapvetően úgyis a kenyérsütőgép dolgozik.
Hozzávalók:
- 555 g simaliszt
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 2-3 dkg őrölt fahéj
- 2-3 kanál porcukor
A fahéj kivételével minden hozzávalót beledobálok a kenyérsütőgép üstjébe (a folyadékokat langyosan), és a tésztagyártó progin szép fényes tésztát dagasztatok vele, amíg kiszaggatom a zsömléket :). Hagyom meg is kelni ugyanott. Kb. egy óra múlva lisztezett deszkára kiborítom, két csinos gombócot gyártok belőle. Az egyiket összegyúrom 2 evőkanál fahéjjal (végtelen lustaságomból eredően nálunk még ezt is a szegény kenyérsütőgépnek kellett megcsinálnia). Szép nagydarabra kinyújtom a fahéjas tésztát, valahová félrepakolom, aztán kinyújtom a fehér tésztát, megszórom az utolsó kanál fahéjjal és 2 evőkanál porcukorral, ráterítem a fahéjas tésztát, és szépen feltekerem, mint a bejglit, nem túl szorosra. Karikába hajtom, és belegyömöckölöm az előre kivajazott kuglófformába. Letakarom, és hagyom a duplájára kelni. Ilyen csúnya hideg időben, mint a mai, jó alaposan betakargatom puha plédekkel is, és odaállítom a tűzhely tetejére, hogy amíg majd melegszik a sütő, az a kis hő is hasznosuljon.
Előmelegítem a sütőt olyan 220 fokra. Sütés közben megpróbálom nem magára hagyni szegényt, és ha nagyon pirulna teteje - ami majd persze a talpacskája lesz -, letakarom sütőpapírral, de át kell sütni (tűpróba:)). Nekem kb. 40 perc kellett neki.
Rácson hagyom kihűlni.
Amíg sült, próbáltam megint tomacicát fényképezni, továbbra is teljes a kudarc, vagy lefogom, vagy kimarad a fél macska.
Persze van, aki csak fekszik nyugodtan, és csóválja a farkincáját. Jobbról balra és balról jobbra.
Közben azért elkészült a kuglóf is.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Fantasztikus beszámoló! Köszönjük! Olyaaaaaan igazi! Olyan nagymama konyhája, amiről már írtam, hogy a képzeletemet uralja: kint hideg, nyirkos, sötét, bent meleg, fahéjillatú, kenyérillatú, rossz cicával és nagyon jó kutyussal! Ez az!
Lécci azt a csokis izét süsd meg a legközelebbi esős hétfőn, aminek a tetejét cukros tejjel (?) kell megkenni és f-fel kezdődik és stollennel végződik :-) Amelyikben egy jó nagy darab csoki van legbelül! :-)))
hé te andi! te kaptál a kuglófból? :)
Nem kaptam, de jól el tudom képzelni, nagyon jó a fantáziám!
annyira bunkó vagyok! már megint elfelejtettelek benneteket! de van még nálam egy fél szelet... ha nem baj, hogy már letörtem a felét... hová vigyem?
és nem tudom, mi az a csokis izé, amit meg kéne süssek...
Tesómnak vidd lécci, én várok a stollenre.
Hogy nem jössz rá, hogy melyik süti? tudod, amit mondtam, hogy f-fel kezdődik, mire te nem jöttél rá, de elküldted nekem a sütireceptjeidet, amiben meg is találtam a p-nál (valami prágai stollen vagy valami ilyesmi), de még ilyen nehezített körülmények között is rájöttem, hogy a STOLLENRŐL beszélgetünk...
most télleg elvettük csincsilla uzsiját???? juppi!!!
isteni, nagyon finom lett! köszi csincsilla! :)
Télleg finom volt? (hüpp-hüpp, szip-szip, korr-korr)
Micsoda mázlista vagy te Tata, addig puncsoltál míg jutott neked. Mi meg sírdogálunk.
Csincsilla! VIDEÓT akarunk Tomacicáról vagy adjál neki a csodavízből attól lelassul :)
Jól mondod Segebaga!
Megjegyzés küldése